Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Κανένας δεν ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες - Δεν έχει πρόεδρο το Ελεγκτικό Συνέδριο

Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο η σημερινή "Καθημερινή". Επί μήνες το Ελεγκτικό Συνέδριο παραμένει ακέφαλο. Είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, που έχει και την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, όμως, από τον Αϋγουστο που αποχώρησε -όπως προβλέπει το σύνταγμα- ο τότε πρόεδρος Γ. Κούρτης, η θέση του δεν αναπληρώθηκε. Ουσιαστικά το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο της χώρας υπολειτουργεί -με
ευθύνη της κυβέρνησης!
Βέβαια, η διαδικασία που προβλέπεται για την επιλογή της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όμως η κορυφαία θέση στην ηγεσία του Συνεδρίου δεν έχει πληρωθεί ακόμη.
Σύμφωνα το άρθρο 98 του Συντάγματος στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκουν κυρίως ο έλεγχος των δαπανών του Κράτους, καθώς και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων, που υπάγονται με ειδική διάταξη νόμου στο καθεστώς αυτό, ο έλεγχος συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας στις οποίες αντισυμβαλλόμενος είναι το Δημόσιο ή πρόσωπο που εξομοιώνεται με αυτό, ο έλεγχος των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η γνωμοδότηση για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις, η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης προς τη Βουλή για τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, η εκδίκαση διαφορών σχετικά με την απονομή συντάξεων και τον έλεγχο των λογαριασμών και τέλος η εκδίκαση υποθέσεων που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών ή στρατιωτικών δημόσιων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: