Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση για διαιτητικό μηχανισμό στη διαφορά για το όνομα των Σκοπίων

Μια περίεργη πρόταση, που, αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς, κατέθεσε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, Ζόραν Τάλερ, εισηγητής για τα Σκόπια στο ευρωκοινοβούλιο. Βέβαια, απέφυγε να μιλήσει για πρόταση, αλλά "εξέφρασε την ελπίδα" ότι η Ε.Ε. θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Ως εδώ καλά. Πρόσθεσε, όμως, πως ίσως είναι πλέον καιρός να αναζητηθεί νέος μηχανισμός για την εξεύρεση λύσης.

«Είναι καιρός πλέον να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός διαιτητικού μηχανισμού για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει ο κ. Τάλερ, σε επιστολή-απάντησή του, προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της γειτονικής χώρας, στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σκοπίων-ΕΕ, Αλεξάνταρ Σπασένοφσκι.
Θολή πρόταση. Δηλαδή, ποιος θα είναι ο νέος μηχανισμός κύριε ευρωβουλευτά; Απευθείας συνομιλίες τη απουσία της διεθνούς κοινότητας; Για να λέμε ό,τι θέλουμε εμείς κι ό,τι θέλουν αυτοί και να χρησιμοποιούμε καμιά... εικοσαριά ονομασίες, άλλη για το εσωτερικό, άλλη για το εξωτερικό, άλλη για τα Αλβανόφωνα Σκόπια, άλλη για τα σλαβόφωνα και πάει λέγοντας; Όχι. Μια ονομασία για κάθε χρήση, αλλαγή των επιθετικών άρθρων του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και καθαρές λύσεις. Αυτά και μόνον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: