Φωτιά έχουν πάρει στο Μαξίμου. Από τη μία προσπαθούν να προσεγγίσουν τη Νέα Δημοκρατία (αφού ήταν φανερό και από το μήνυμα του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής ότι θα αναζητηθούν συμμαχίες) για να πετύχουν συναίνεση κι από την άλλη να ξεκαθαρίσουν, επιτέλους, από πού στην ευχή θα προέρχονται οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1 Ιανουαρίου 2011...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει ήδη και τυχόν, νέες, διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς εκκρεμεί π.χ. η μεταφορά των πόρων για την αυτοδιοίκηση από το υπουργείο Εσωτερικών του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επίσης, δεν αποκλείεται η μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών, ουσιαστικά, σε υπουργείο Προεδρίας.
Όσον αφορά την... αναζήτηση συναίνεσης, στο τραπέζι έχουν πέσει και εισηγήσεις για σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με ανάρτηση του real.gr, ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, έχει απορρίψει προτάσεις να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές. Μάλιστα, κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός μετά τον β’ γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ζητήσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας σε συνάντηση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Το επιχείρημα που θα τεθεί για να πεισθεί ο κ. Σαμαράς να συναινέσει είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία ενισχύθηκε στις εκλογές, προοπτικά καθίσταται και πάλι κόμμα εξουσίας και συνεπώς η Ρηγίλλης δεν έχει λόγους να υιοθετεί λαϊκίστικες πολιτικές, αντίστοιχες των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς θα τις βρει μπροστά της σε περίπτωση έλευσης στην εξουσία.
Από την άλλη, όμως, στη Ρηγίλλης, υπάρχει η εντύπωση -που δεν είναι κι εντελώς λάθος- ότι το άνοιγμα της ψαλίδας έγινε μικρότερο (πλέον η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 2%) επειδή ακριβώς η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος εκτιμά πως τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν απέδωσαν. Έτσι υπάρχει ένας καλός λόγος να μη συναινέσει η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια της κυβέρνησης, "εκτός κι αν το ΠΑΣΟΚ παραδεχτεί, επιτέλους, ότι η οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν σωστή κι εφαρμόσει -έστω και κάποιες- από τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας", όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ν.Δ. με... ειδίκευση στα οικονομικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου