Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Κομισιόν: Πρέπει να προσπαθήσουν κι άλλο τα Σκόπια...

Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί από το Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ. Αυτό επισημαίνει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γειτονική χώρα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η οποία βλέπει, μεν, βήματα εμπρός από τα Σκόπια, διαπιστώνει, όμως, ταυτόχρονα, πως χρειάζονται πολλές αλλαγές, ειδικά σε θέματα διαφάνειας και απονομής δικαιοσύνης, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα, στο θέμα της ονομασίας.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η γειτονική χώρα συνεχίζει να εκπληρώνει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και πως μετά τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2009, σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος σε αρκετούς τομείς. Ωστόσο, προσθέτει η έκθεση, χρειάζεται να σημειωθεί επιπλέον πρόοδος σε ό,τι αφορά τον διάλογο ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία της έκφρασης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Επίσης αναφέρει πως τα Σκόπια έχουν εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή και ότι οι σχέσεις τους παραμένουν «καλές» με την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι «στενές» και καλύπτουν κυρίως τομείς οικονομικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος». Συμβουλεύει, δε, τη γείτονα πως «πράξεις και δηλώσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται».
Η έκθεση χαρακτηρίζει «θετικά βήματα» τις άμεσες επαφές που πραγματοποιούνται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ειδικά για το θέμα της ονομασίας, επί λέξει αναφέρει: «Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαπραγματεύσιμης και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Η.Ε., παραμένει ουσιαστική».

Ικανοποίηση Γκρούεφσκι
Την ικανοποίησή του για την ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε κυρίως στο γεγονός ότι η Επιτροπή επιβεβαίωσε και επανέλαβε τη σύσταση που απηύθυνε πέρυσι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του είναι διατεθειμένη να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αδυναμιών και δυσκολιών που εμφανίζονται στη χώρα και οι οποίες επισημαίνονται στην έκθεση.
Από την πλευρά του ο κ. Φουερέ ανέφερε ότι η έκθεση είναι μια δίκαιη αξιολόγηση των καταστάσεων στη γειτονική χώρα τους τελευταίους 12 μήνες. Καλωσόρισε δε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στα Σκόπια σε συγκεκριμένους τομείς, ωστόσο, υπενθύμισε ότι για ορισμένες άλλους, οι οποίοι είναι γνωστοί στην κυβέρνηση της χώρας, χρειάζεται να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: