Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Οικολόγοι: Η Ε.Ε. να αναλάβει την αποκατάσταση του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της επείγουσας συντήρησης και αποκατάστασης του παλιού Ελληνικού Ορφανοτροφείου, στο νησί της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη. Το ιστορικό συγκρότημα, που επιστράφηκε πρόσφατα στο Πατριαρχείο από το τουρκικό κράτος μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και χρειάζεται επείγουσες και πολυδάπανες παρεμβάσεις για να σωθεί από την κατάρρευση. Στο χώρο του
Ορφανοτροφείου, το Πατριαρχείο σχεδιάζει να λειτουργήσει διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο.
Στη γραπτή ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη συγχρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ξύλινου Ορφανοτροφείου με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενόψει της σημασίας του ως αρχιτεκτονικού μνημείου, της έμφασης που δίνει η Ευρώπη στο διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς και της ιδιότητας της Τουρκίας ως χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε.
«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει έμφαση στις γέφυρες και το διάλογο με τις άλλες πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολιτιστική κληρονομιά των μειονοτήτων στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Το Ορφανοτροφείο είναι η πρώτη μειονοτική περιουσία που αποδίδεται από το τουρκικό κράτος στους δικαιούχους της, και από την άποψη αυτή σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα. Τώρα είναι σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει το δικό της βήμα, συγχρηματοδοτώντας την αποκατάστασή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: