Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η ώρα της αλήθειας για τους Οικολόγους

Τέλος στο ψάρεμα σε θολά νερά, προσπαθούν να βάλουν τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, δια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, καλεί τους Οικολόγους να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει σαφώς ευχαριστημένο, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιούνται, ο ΛΑ.Ο.Σ. υπογραμμίζει πως "εμείς αυτά τα είπαμε από νωρίς" και το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο ετοιμάζει... βραδινή επίθεση από το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της Διεθνούς Εκθέσεως. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Οικολόγων Πράσινων, Μιχ. Τρεμόπουλος, οργανώνει, άρον-άρον, συνέντευξη Τύπου, προφανώς για να δώσει απαντήσεις, αφού στο Διαδίκτυο, το ένα μετά το άλλο, τα Blog φιλοξενούν τις -τουλάχιστον- αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τα Σκόπια και για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Όλα αυτά θυμίζουν, έντονα, την ιστορία του Αλέξη Τσίπρα, που είδε τα ποσοστά του κόμματός του να εκτοξεύονται για "περιβαλλοντικούς" λόγους, αλλά να μην μπορεί να τα διαχειριστεί και να βυθίζονται όταν ήρθε η ώρα της αλήθειας.
Φαίνεται πως ο πρώτος τη τάξει των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, θα έχει πολλά να εξηγήσει. Από χθες η πίεση που του ασκείται είναι μεγάλη. Οι θέσεις του, για τα Σκόπια και τον Κεμάλ Ατατούρκ, οι εμμονές του σε "οικολογικά προβλήματα" και οι, κατά καιρούς, πολιτικές τοποθετήσεις του, ξεπέρασαν τα όρια του Ίντερνετ (όπου θα είχαν αποδοχή από μερίδα του εκλογικού σώματος).
Τι έλεγε, όμως, ο Μιχ. Τρεμόπουλος και τι διαδίδεται στο Ίντερνετ; Για την περίπτωση Κεμάλ Ατατούρκ, από το 2007, είχε αναγνωρίσει τον σφαγέα των Ελλήνων ως "μεγάλη πολιτική προσωπικότητα", για "να θάψουμε, πλέον, το ματοβαμένο παρελθόν", όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα των οικολόγων, φιλοξενείται σχετικό κείμενο, από όπου το σχετικό απόσπασμα:
"Με αφορμή την καταγγελία του Π. Ψωμιάδη ότι στο βιβλίο της Ιστορίας “ο Κεμάλ αναφέρεται ως «ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων»”, Μ. Τρεμόπουλος απάντησε ότι ο Κεμάλ ήταν όντως ηγέτης αλλά και τέκνο της Θεσσαλονίκης και η πόλη θα έπρεπε να τον τιμήσει. Όχι βέβαια γιατί ξεχνάμε ότι υπήρξε αντίπαλος και μάλιστα σκληρός αλλά για να θάψουμε οριστικά το ματοβαμένο παρελθόν. Αν δεν είμαστε έτοιμοι ως λαός να το πράξουμε, τουλάχιστον να γνωρίζουμε ότι ο Κεμάλ προέρχεται από τα χώματα της Σαλονίκης και από μια σχετική ίσως με μας κουλτούρα, ώστε αυτή η γνώση να μας κάνει πιο προσεκτικούς σε περιόδους και στιγμές εθνικών εξάρσεων. Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε μάλιστα χτες πως, παρά το γεγονός ότι ο Κεμάλ υπήρξε σκληρός αντίπαλος των Ελλήνων, η Τουρκία δικαίως τον θεωρεί ως μέγα εκσυγχρονιστή και θεμελιωτή της και σωστά ο Ελ. Βενιζέλος προχώρησε μαζί του στο δρόμο της ειρήνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η οδός Αποστόλου Παύλου (στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη), με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1938 (έτος θανάτου του) μέχρι το 1955 (το πογκρόμ της Πόλης) ονομαζόταν οδός Κεμάλ Ατατούρκ".
Επίσης, στο πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται ότι "καμιά εθνότητα (στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία) δεν είναι πιο Μακεδόνες από τις υπόλοιπες" και ότι "δίπλα στα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες μπορούν να υπάρχουν και συμπολίτες μας με διαφορετική εθνοτική συνείδηση και ταυτότητα. Γιατί θα πρέπει να το φοβόμαστε αν δεν συνδέεται με αλλαγές συνόρων ή απειλές; Δεν είναι λογικό να γίνουν αποδεκτοί με τον αυτοπροσδιορισμό που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους, ως Μακεντόντσι, που δε θίγει σε τίποτα τους Έλληνες Μακεδόνες"; 

Η παρέμβαση του δημάρχου
Το κόμμα που πρεσβεύει αυτές τις αρχές έχει καταφέρει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αποσπάσει ένα μέρος των δυσαρεστημένων από τη Νέα Δημοκρατία! Το γεγονός προβλημάτισε ιδιαίτερα τη Ρηγίλης και αποφασίστηκε "να βγει προς τα έξω" η ιδιαιτερότητα αυτή του συγκεκριμμένου υποψήφιου, που θέλει να αυτοπροσδιορίζονται οι λαοί.
Μάλιστα, χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, πήρε την πρωτοβουλία να "ανοίξει" το θέμα. Κατά τη διάρκεια της τακτικής βδομαδιάτικης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, καθώς ένα από τα θέματα ήταν και το τι θα γίνει με τις αφισοκολλήσεις στην πόλη, αφού ζήτησε από τα κόμματα να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα κι αφού απηύθυνε έκκληση στους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες, είπε:
"Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους στα εθνιά θέματα και, ειδικότερα, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Και θα ήθελα, από τους Οικλόγους Πράσινους τη θέση τους γι αυτό το θέμα, όπου, παλαιότερα, κάποιοι εξ αυτών είχαν αποκαλέσει τους Σκοπιανούς, Μακεδόνες".
Από το ΠΑΣΟΚ, σίγουρα κοιτάζουν ευχαριστημένοι, αλλά εκ του μακρόθεν, την όλη ιστορία. Κι αυτό επειδή δε φαίνεται να "χάνουν" μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων από τους Οικολόγους (είναι, άλλωστε, το κόμμα που διατηρεί μια διαφορά από τρεις ως έξι ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), όμως δε θα τους κακοέπεφτε μια αναστροφή της κοινής γνώμης, αφού στην Ιπποκράτους και την Βασ. Ηρακλείου θεωρούν ότι "οι δυσαρεστημένοι από τη Νέα Δημοκρατία, αν φύγουν από τους Οικολόγους δε θα επιστρέψουν με τίποτα στην κυβερνώσα παράταξη".
Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την όλη ιστορία. Έχει τις δικές του απόψεις για το θέμα, όπως και για την Ενωμένη Ευρώπη. Δεν το έκρυψε ποτέ ότι μπαίνει στην Ευρωβουλή για να πολεμήσει κατά της Ε.Ε., "από τα μέσα". Κι έτσι, στους δικούς του ρυθμούς, οργανώνει, για σήμερα, δύο ομιλίες στελεχών του: Στο Πρόχωμα με ομιλητή τον Άγγελο Τζέκη υποψήφιο ευρωβουλευτή και, την ίδια ώρα(8 το βράδυ), στη Ν. Ευκαρπία, με ομιλήτρια τη βουλευτίνα Σοφία Καλαντίδου. "Τα ΄παμε και τα ξανάπαμε για τους Οικολόγους", είναι η απάντηση υποψήφιων Ευρωβουλευτών, όποτε ρωτηθούν για το θέμα.
Στο ΣΥΡΙΖΑ δε θα βγουν και να καταδικάσουν τους Οικολόγους για τη στάση τους... Ούτε, όμως, θα βγουν και να τους υπερασπιστούν, αφού είδαν ένα μεγάλο ποσοστό του "κέρδους" του περσινού καλοκαιριού να φυλλοροεί προς τη μεριά των Οικολόγων (είτε Πράσινων, είτε Εναλλακτικών, είτε... σκέτων). Αφήνουν, έτσι, την ιστορία να τρέχει και περιμένουν τα -όποια- κέρδη.

Η εκδήλωση του Μετώπου
Αντίθετα, στο ΛΑ.Ο.Σ., επισημαίνουν, συνεχώς, πως "εμείς το είχαμε πει, αλλά δε μας άκουγαν. Να βγουν αυτοί οι κύριοι, να μιλήσουν στα ίσια για το τι πιστεύουν".
"Σημαία" αναμένεται να κάνει το θέμα και το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο. Ο "συνασπισμός" των Στ. Παπαθεμελή - Κ. Ζουράρι οργανώνει, απόψε, στις 8 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση για τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο κεντρικοί ομιλητές κ.κ. Στέλιος Παπαθεμελής και Κώστας Ζουράρις, θα αναφερθούν στην αναγκαιότητα της σύστασης του Μετώπου με κεντρικό στόχο το «κλείδωμα» του ονόματος της Μακεδονίας στο Ευρωκοινοβούλιο και θα καλέσουν όλον τον ελληνικό λαό να συμπαραταχθεί στον αγώνα του, για μπει επιτέλους φραγμός στα σχέδια της Σκοπιανής και διεθνούς προπαγάνδας σε βάρος της Μακεδονίας και της πατρίδας μας. 
Μάλιστα, κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής ομιλίας, θα είναι: "Μία ψήφος για τη Μακεδονία. Η ψήφος σου". Παπαθεμελής και Ζουράρις καλούν τους πολίτες "να ενώσουν τη φωνή τους για να φθάσει το σύνθημα αυτό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο πιο δυνατά γίνεται".
Μπροστά στο ενδεχόμενο να κατηγορηθούν οι Οικολόγοι ότι "ψαρεύουν σε θολά νερά" ετοιμάζουν την απάντησή τους. Και μάλιστα... πουρνό - πουρνό. Στις 10.30 το πρωί σήμερα, ο Μιχ. Τρεμόπουλος καλεί τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου. Μια συνέντευξη που αναμένεται, σίγουρα, με ενδιαφέρον. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δει τα ποσοστά του να τον οδηγούν στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, αλλά για πότε τα έχασε, ούτε το κατάλαβε. Κι οι Οικολόγοι φαίνεται πως κινδυνεύουν από το... σύνδρομο Τσίπρα.

1 σχόλιο:

giorgdim είπε...

OI OIKΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.