Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αφαιρέθηκε ο όρος «μακεδονική γλώσσα» από ιστοσελίδα του ΟΗΕ

Εκεί που μας χρωστούσανε, μας παίρνουν και το βόδι οι γείτονες! Διαβάζω, λοιπόν, πως την αντίδραση των Σκοπίων προκάλεσε η απαλοιφή του προσδιορισμού «μακεδονικής» για τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, από την ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων ορολογίας των Ηνωμένων Εθνών (UN Terminology Database-σ.σ: πρόκειται για την ιστοσελίδα http://unterm.un.org η οποία αποτελεί άτυπο εγχειρίδιο ορολογίας για τις μεταφραστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ).

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας «ΜΙΑ», ανακοίνωσε ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για την «ανεπίτρεπτη παρέμβαση σε έγγραφο του ΟΗΕ» και ότι απέστειλε έντονο διάβημα προς το Γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς και προς την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.
Το όλο θέμα με την απαλοιφή του προσδιορισμού "μακεδονικής" για την γλώσσα στην ιστοσελίδα UNTERM των Ηνωμένων Εθνών επικρατεί στις αναφορές των σημερινών ΜΜΕ των Σκοπίων και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για "ελληνικό σαμποτάζ", ενώ ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Βάσκο Ναουμόφσκι, "έδειξε" την ελληνική πλευρά, ως "υπεύθυνη" γι΄αυτό.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της στο ζήτημα της ονομασίας οδηγεί τη χώρα σε "διασυρμό". Ο Λιούμπομιρ Φρίτσκοσκι, στέλεχος της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει το σθένος και την γνώση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Κατά τον ίδιο, εκδήλωση της αδύναμης και ανίσχυρης πολιτικής της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι "οι εικονικές διαμαρτυρίες ότι πρέπει να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις ή ενδεχομένως η χώρα να αποχωρήσει από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπου απαλείφεται ο προσδιορισμός μακεδονικός-ή-ό".
Η αντιπολίτευση επεσήμανε ιδιαίτερα ότι ο προσδιορισμός "μακεδονικός-ή-ό" για τη γλώσσα της χώρας, καθώς και για τα θεσμικά όργανα της χώρας, έχει απαλειφθεί και από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην γειτονική που δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες. Για το γεγονός αυτό υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ και από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην γειτονική χώρα, πρέσβη Έρβαν Φουερέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: