Για μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ με σκοπό να γίνουν αμοιβαία βήματα από πλευράς Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μερικό άνοιγμα λιμανιών της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία και άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζάν στα κατεχόμενα, κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ. Στόχος των διαπραγματεύσεων, που σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο εβδομάδες, είναι να
ανοίξει ο δρόμος για να ξεμπλοκαριστούν τα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.Ρόλο συντονιστή στις μυστικές διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε, γράφει η Μιλιέτ και τονίζει ότι η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να κάνει χειρονομία καλής θέλησης, αλλά η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να προβεί σε μονομερές βήμα, με αποτέλεσμα να επικεντρωθούν οι συνομιλίες στη φόρμουλα των αμοιβαίων βημάτων.
Η Μιλιέτ γράφει ότι «η προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξουν βήματα που θα δείχνουν ότι εφαρμόζεται ντε φάκτο το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και το απευθείας εμπόριο με την ΤΔΒΚ».
Σχετικά με τη φόρμουλα για βήματα περί λιμανιών και αεροδρομίου Ερτζάν, η εφημερίδα αναφέρει ότι «με τη φόρμουλα αυτή αφενός θα ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και αφετέρου θα διασφαλιστεί η εξέλιξη δίχως να φανεί ότι η Τουρκία υποχωρεί από τη στάση της στο θέμα του απευθείας εμπορίου».
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, «σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση συνθηκών για τις διαπραγματεύσεις έπαιξε το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου στο θέμα της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εάν ληφθούν υπόψη τα οκτώ κεφάλαια που έχουν παγώσει εξαιτίας του πρόσθετου πρωτοκόλλου και τα κεφάλαια που μπλοκάρουν η Νότια Κύπρος και η Γαλλία, απομένουν μόνο τρία κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν. Προκειμένου να ανοίξουν τα κεφάλαια, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα πρέπει να εργαστούν μαζί και έντονα στην εθνοσυνέλευση. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε ατμόσφαιρα εκλογών, μειώνει την πιθανότητα να ανοίξουν με ευκολία τα εν λόγω κεφάλαια».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρατεί ανησυχία για το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να επιδείξει διαφορετική και μεγαλύτερη σε σχέση με τα παρελθόντα έτη αντίδραση στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου» κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.
«Σύμφωνα με την Επιτροπή -αναφέρει η εφημερίδα-, το χειρότερο σενάριο είναι εξαιτίας του Πρωτοκόλλου, μία ή περισσότερες χώρες να μπλοκάρουν τελείως τη διαδικασία».
από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου