Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Επίθεση σε Έλληνες τουρίστες στην Οχρίδα των Σκοπίων

Εκδρομείς, από τη Θεσσαλονίκη, που είχαν πάει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Οχρίδα των Σκοπίων, δέχτηκαν επίθεση με πέτρες, από Σκοπιανούς, στο κέντρο της πόλης. Την έντονη καταδίκη του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών για «το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης» εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ομάδα 20 νεαρών της γειτονικής χώρας, έγραψαν με κόκκινη μπογιά, ανθελληνικά συνθήματα σε Ελληνικό λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο σε δρόμο στο κέντρο της πόλης. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι νεαροί, αποδεικνύοντας ότι δε γνωρίζουν ιστορία, παρά μόνον όσα στρεβλά και ανιστόρητα τους μαθαίνουν στα σχολεία της χώρας τους, ανέγραψαν, με κόκκινη μπογιά τις λέξεις «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».
Όταν εμφανίστηκαν οι Έλληνες εκδρομείς, από τις προκλήσεις πέρασαν στους προπηλακισμούς: τους πέταξαν πέτρες, προκαλώντας φθορές στα παράθυρα του οχήματος και τραυματίζοντας ένα άτομο.
Η Σκοπιανή αστυνομία ανέλαβε... ρόλο συνεργείου καθαρισμού: Αστυνομικοί καθάρισαν τα συνθήματα από το λεωφορείο και περιπολικό συνόδευσε τους εκδρομείς στα σύνορα.
Υπάρχουν, βέβαια, στο γειτονικό κρατίδιο και κάποιοι οι οποίοι έχουν μυαλό και καταλαβαίνουν πως, πόλεις όπως η Οχρίδα και οικονομίες όπως η Σκοπιανή, υπάρχουν και διαβιούν χάρη στις ελληνικές ενισχυτικές ενέσεις: Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, το γεγονός καταδίκασαν αρκετοί κάτοικοι της Οχρίδας, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες «δυσφημούν την τουριστική εικόνα της παραλίμνιας πόλης», η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες στη χώρα.
Για το συμβάν ενημερώθηκε το Ελληνικό γραφείο διασύνδεσης στα Σκόπια.
Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών κάνει λόγο για «επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης». Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρει ότι «τέτοιες πράξεις, που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια». Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε, τέλος, από τις αρχές της γειτονικής χώρας να προστατεύουν τους Έλληνες επισκέπτες αλλά και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: