Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Ημέρα της Γυναίκας;

Όχι για τις πολιτικούς!

Ανδροκτατείται η πολιτική, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη! Κι ας είναι αντιπρόεδροι, σε Ευρωβουλή και Κομισιόν δύο γυναίκες! Κι αυτό ενώ, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα και οι άνδρες και οι γυναίκες πιστεύουν ότι οι τελευταίες μπορούν να φέρουν έναν αέρα αλλαγής και μια νέα πνοή στην πολιτική!
Με αφορμή την Παγκοσμία Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου και τις επικείμενες ευρωεκλογές, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα μαζί με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Margot Wallström, παρουσίασαν το ειδικό "Ευρωβαρόμετρο για τις γυναίκες και ευρωεκλογές" στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους ευρωβουλευτές και σε κοινωνικούς φορείς, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος τόνισε ότι για πρώτη φορά σε κλίμακα 27 κρατών- μελών με δείγμα 35.000 γυναικών και 5.500 ανδρών λαμβάνει χώρα μια τέτοια πανευρωπαϊκή έρευνα και μελέτη της γυναικείας εκλογικής συμπεριφοράς και άποψης για την Ευρώπη, των προτεραιοτήτων των γυναικών για την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και του ρόλου τους. Βάσει αυτής τη έρευνας :
α) οι διαφορές στις απαντήσεις καταγράφονται πολύ μεγαλύτερες ανάμεσα σε γυναίκες διαφορετικών οικονομικών και κοινωνικών κατηγοριών (π.χ. ηλικία, εκπαίδευση) από ότι ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες,
β) υψηλό ποσοστό γυναικών προτιμά να απαντά "δεν γνωρίζω", ενώ οι άνδρες έχουν μια γενικότερη τάση να απαντούν σε όλα και
γ) οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιλεκτικές από τους άνδρες ως προς τις απαντήσεις που δίνουν.

Οι μετρήσεις δείχνουν σημαντικές διαφορές μεταξύ κρατών-μελών αλλά γενική άποψη είναι ότι η "πολιτική" είναι ανδροκρατούμενη. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών 83% και των ανδρών 76% πιστεύουν ότι οι γυναίκες θα προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική και προστιθεμένη αξία στην πολιτική και μια στις δυο γυναίκες θα επιθυμούσαν ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 50% άνδρες και 50% γυναίκες ευρωβουλευτές, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία (10%) πιστεύει στην άξια των ποσοστώσεων. Όσο για την επιλογή υποψηφίων ο μεγαλύτερος παράγοντας για τις γυναίκες ψηφοφόρους είναι η εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα και η προσωπικότητα παρά ο πολιτικός προσανατολισμός.
Τα κύρια θέματα που οι γυναίκες θα ήθελαν να ενταχθούν στην καμπάνια είναι κατά σειρά προτεραιότητας :
α) ανεργία
β) οικονομική ανάπτυξη και
γ) πληθωρισμός - αγοραστική δύναμη,
θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή τους ζωή. Ως προς την πολιτική του ΕΚ για την οικογενειακή ζωή οι γυναίκες θεωρούν ως προτεραιότητα την :
α) αναγνώριση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των χρόνων που αφιέρωσαν στην ανατροφή των τέκνων τους
β) εξασφάλιση παροχής υπηρεσιών και κέντρων φύλαξης των παιδιών
γ) εξασφάλιση της από κοινού επιμέλειας των τέκνων σε περίπτωση διαζυγίου και
δ) κατοχύρωση γονικής άδειας για τον πατέρα.

Η κ. Κράτσα καταλήγει "Τα συμπεράσματα αυτά είναι πολύτιμα για τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς, άνδρες και γυναίκες γιατί βοηθούν την επικοινωνία μας με τους πολίτες και την προετοιμασία απαντήσεων και λύσεων. Είναι πολύτιμα για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην προσπάθεια τους να συμβάλλουν στο κτίσιμο μιας πραγματικής Ευρώπης των πολιτών. Είναι πολύτιμα για τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, εταίρους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Είναι πολύτιμα για την πολιτική πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παρ΄ όλες τις κοινές διαπιστώσεις, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ κρατών-μελών, γι΄αυτό πρέπει να συζητηθούν και να αναλυθούν τα αποτελέσματα των ερευνών σε εθνικό επίπεδο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: