Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Διαμάχη για το ίδρυμα της Μητρόπολης

Δεν απέφυγε τη γενική τοποθέτηση για θέματα της επικαιρότητας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης. Μίλησε για διάφορα, από την απόδραση Παλαιοκώστα (παραδέχτηκε "χαλαρότητα', τάχθηκε κατά της κατασκευής "δήθεν ηρώων" και μίλησε για "άτολμους γουρλομάτηδες") ως την ανέγερση γηροκομείου, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στο Πανόραμα, για να ταχθεί στο πλευρό του Παναγιώτατου Άνθιμου. Από την πλευρά του, ο Μιχ. Τρεμόπουλος, των Οικολόγων Πράσινων, ζητά η υπόθεση να εξετασθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο. Εϊχε προηγηθεί η διαμάχη Άνθιμου-ΕΣΗΕΜ-Θ!
«Είναι μια πονεμένη ιστορία», είπε για την απόδραση Παλαιοκώστα ο νομάρχης. Και συμπλήρωσε: «Από ατολμία, παραλείψεις, χαλαρότητα, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να κατασκευάζουμε δήθεν ήρωες, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται η χώρα μας διεθνώς. Ευθύνες υπάρχουν παντού. Όμως πρέπει να πάψουν κάποιοι άτολμοι γουρλομάτηδες να ισοπεδώνουν τα πάντα. Δεν νομίζω ότι ευθύνεται ο σημερινός Υπουργός, που βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση μόλις ενάμισι μήνα. Ορισμένα πράγματα, παρ’ όλο που κάποιοι τα είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν, δεν υλοποιήθηκαν».
Σε ερώτηση για την παραχώρηση οικοπέδων στο Πανόραμα, έκτασης 32 στρεμμάτων, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερση ιδρύματος αποκατάστασης για απόρους και ηλικιωμένους, είπε:
«Υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια, άνθρωποι και απάνθρωποι. Εμείς στεκόμαστε δίπλα στην επίσημη Πολιτεία, στις υπηρεσίες της Νομαρχίας, δίπλα στον Άνθιμο και δίπλα στον πάσχοντα συμπολίτη μας. Υπάρχει κανείς που ισχυρίζεται ότι η παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ήταν παράνομη; Όλα κινήθηκαν νόμιμα. Τα ίδια έλεγαν κάποιοι παλαιότερα για τη Νομαρχία, με αφορμή την υπόθεση του Βατοπαιδίου και διαψεύστηκαν παταγωδώς».
Για το ίδιο θέμα, πάντως, διαφορετική ήταν η άποψη του νομαρχιακού συμβούλου (με τους Οικολόγους Πράσινους), Μιχάλη Τρεμόπουλου:
«Ένα έργο τέτοιας έκτασης, 32 στρεμμάτων και αξίας εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προνομιακή περιοχή, που συνοδεύεται από αποψίλωση δασικής έκτασης, μπάζωμα χειμάρρου κτλ, έπρεπε να έχει συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί έπρεπε να δούμε τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά γιατί είναι εμφανής η μεθόδευση ώστε να "ξεπεραστούν" οι προβλέψεις του νόμου», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε:
«Παρόλο τον προβαλλόμενο φιλάνθρωπο χαρακτήρα του, το όλο θέμα όχι μόνο δημιουργεί συνειρμούς με την πρόσφατη απαράδεκτη μοναστηριακή real estate δραστηριότητα της μονής Βατοπεδίου αλλά εξηγεί και την πολιτική στήριξη από κύκλους της επίσημης εκκλησίας, που είχε εξασφαλίσει ο πρόσφατα καταδικασθείς για παράβαση καθήκοντος νομάρχης Θεσσαλονίκης. Με την παραχώρηση και την καταστροφή της συγκεκριμένης έκτασης είναι σαφές ότι βλάπτεται το περιβάλλον αλλά και ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση και της υπόλοιπης δασικής έκτασης της περιοχής. Ζητούμε να κατατεθούν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όλα τα στοιχεία των φακέλων που υπάρχουν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, την Πολεοδομία και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και να επανεξεταστεί το ζήτημα».
Να σημειωθεί ότι, για το θέμα, ο μητροπολίτης Άνθιμος έκανε δηλώσεις από άμβωνος, στις οποίες καταφέρθηκε κατά των δημοσιογράφων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Συνακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, η οποία, με ανακοίνωσή της, του υπενθυμίζει:
"Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα ανέμενε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να αναγνωρίζει ότι οι δημοσιογράφοι, υπηρετώντας την ελεύθερη ενημέρωση και τις αρχές της δεοντολογίας, έχουν υποχρέωση να υποστηρίζουν το δημόσιο συμφέρον, που πλήττεται όποτε αποχαρακτηρίζεται δασική και αναδασωτέα έκταση. Και βέβαια να γνωρίζει ότι σε περιπτώσεις που αμφισβητεί κανείς δημοσιεύματα είναι πιο αποτελεσματικό να απευθύνεται στα έντυπα που τα φιλοξενούν ή στα αρμόδια δημοσιογραφικά όργανα, κομίζοντας στοιχεία που ανατρέπουν τα γραφόμενα, παρά να απειλεί με τιμωρίες «στην πέρα του τάφου ζωή»".

Η φωτογραφία από την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.

Δεν υπάρχουν σχόλια: