Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Μακρινή η Ευρώπη για τους νέους

Γράφει η ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

"Η Ερώπη δεν έχει δημιουργήσει ακόμη το ενδιαφέρον στους πολίτες και δη στους νέους, παρά μόνο αναλωνόμαστε στις συζητήσεις για την εθνική πολιτική". Αυτό παραδέχτηκαν, 75 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ευρωβουλευτές που πήραν μέρος σε εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε, η ΕΝΔΟΝ, το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2009, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς. Ήταν ένα ανοιχτό διαδραστικό debate με θέμα: «ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009, Οι νέοι οραματίζονται την Ευρώπη;», με κεντρικούς ομιλητές τους ευρωβουλευτές της ΝΔ Μαργαρίτη Σχοινά και του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μποτόπουλο.

«Η γενιά των νέων Ελλήνων που γεννήθηκε στην ΕΕ, θεωρεί την Ευρώπη αυτονόητη σαν τον ατμοσφαιρικό αέρα», είπε χαριτολογώντας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η πρόκληση της βραδιάς είναι να δείξουμε ακριβώς ότι η Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη. Οι μόνες βραδιές που αισθανόμαστε Ευρωπαίοι είναι η βραδιά της Eurovision και του Champions League. Το διακύβευμα των εκλογών είναι να δούμε ότι η Ευρώπη είναι μια ζώσα πραγματικότητα, να δούμε τα αξιακά στοιχεία της. Το 48ωρο και η ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας επιτεύχθηκε στο στίβο των Βρυξελλών. Το θέμα των Σκοπίων και το Κυπριακό είναι θέματα που θα λυθούν στις Βρυξέλλες».
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι «η 7η Ιουνίου θα είναι μια γιορτή για τα 30 χρόνια που η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο όπου οι γείτονες μας κάνουν προσπάθειες να μπουν στη μεγάλη αυτή οικογένεια. Τα Σκόπια προσπαθούν να μπουν και εμείς εκβιάζουμε-με την καλή έννοια πάντα-και θέτουμε όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη τους. Άρα τα οφέλη της εισόδου της Ελλάδας στην ΕΕ είναι τεράστια».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μποτόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές είναι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό όπου συζητούν το ουσιώδες και όχι το «φαυλώδες» των ΜΜΕ. «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών πρέπει να είναι ενδιαφέρον ορατό και εφικτό. Δεν θέλουμε μια ουδέτερη Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη της συμμετοχής γιατί μας αφορά όλους».
«Είναι ελπίδα για μια κοινωνία νέα παιδιά να παίρνουν τη σκυτάλη, να προχωρούν και να προβληματίζονται για τα θέματα της Ευρώπης. Ωστόσο, απέχουμε πολύ από την Ευρώπη και είναι κρίμα 75 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές να μην έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος συνεχάρη την προσπάθεια της ΕΝΔΟΝ.
«Οι ευρωεκλογές κρίνουν και τις επιδόσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν τις αναγάγουμε φυσικά στο εθνικό επίπεδο. Ειδικά τώρα που οι στιγμές στην προηγούμενη θητεία πέρασαν μέσα από στιγμές νιρβάνας πέρασαν από μια κρίση, έφτασε η ώρα να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η πίεση που θα ασκήσει η εθνική πολιτική και συνεπώς η κομματική, στο πολιτικό κουτσομπολιό των ΜΜΕ, θα πλακώσει το δημόσιο διάλογο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Πρέπει επομένως, να παντρέψουμε την καθημερινότητα και τα προβλήματα της εθνικής πολιτικής, με το αντίστοιχο ευρωπαΊκό πλαίσιο. Ο μόνος τρόπος να μιλήσουμε για την Ευρώπη είναι δένοντας την με την εθνική πολιτική- όχι όμως δένοντας την από την εγχώρια μικροπολιτική».
«Η οικονομική ανασφάλεια που είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η ΕΕ στα κράτη μέλη, η παγκοσμιοποίηση και τα εθνικά χαρακτηριστικά της χώρας, είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους νέους και πρέπει να ενσωματωθούν διαδραστικά σε ένα φορέα της ΕΕ, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕ, Ευστράτιος Σιμόπουλος. Οι νέοι πρέπει να έχουν φωνή και λόγο για να μη φτάσουν στο σημείο να λένε: «Φοβάμαι πολύ γι αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: