Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η έκθεση Μέγιερ, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομόφωνα καταψήφισε σήμερα την Έκθεση Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ το 2008. Παρόλα αυτά, η έκθεση πέρασε, αφού οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας είναι... υπέρ της ενότητας των κρατών, όταν ασχολούνται με τα ιδιαίτερα προβλήματα των Βάσκων της Ισπανίας, ή των Φλαμανδών του Βελγίου, αλλά τα ξεχνούν όλα όταν το πρόβλημα απομακρύνεται προς... κάποια γωνιά της Ενωμένης Ευρώπης.
Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η Έκθεση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, έκριναν ότι "το τελικό κείμενο δεν συμβαδίζει με την διακηρυγμένη και τεκμηριωμένη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμοδίου Επιτρόπου Όλι Ρεν "ότι η γειτονική χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων".
Επίσης η προτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επισπεύσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν καν καταρτιστεί Διαπραγματευτικό πλαίσιο και Ενταξιακή εταιρική σχέση, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με την εκπλήρωση των θεμελιωδών υποχρεώσεων της ΠΓΔΜ έναντι της ΕΕ, είναι απαράδεκτη και αποστέλλει το λάθος μήνυμα στα Σκόπια".
Επιπλέον οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θεώρησαν "λανθασμένη τη διατύπωση του τελικού κειμένου που υπονοεί ότι το θέμα της ονομασίας αποτελεί εκκρεμή διμερή διαφορά που δεν πρέπει να επηρεάζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από προσπάθειες των ευρωβουλευτών της ΝΔ, έγινε δυνατή η απάλειψη της ρητής αναφοράς στο ελληνικό βέτο από το τελικό κείμενο της Έκθεσης.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δηλώνουν "αποφασισμένοι να συνεχίσουν την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο εξαιρετικά σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
Για ασυνεννοησία στους κόλπους της κυβέρνησης και άδειασμα των επίσημων κυβερνητικών θέσεων, από τους ευρωβουλευτές, κάνουν λόγο στο ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ως προς την Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η στάση των βουλευτών της ΝΔ στο πλαίσιο του Λαϊκού Κόμματος, και το εκ μέρους τους «άδειασμα» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην ΠΓΔΜ, είναι ενδεικτική της ανοργανωσιάς της κυβέρνησης και της ΝΔ, σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική. Την ίδια ώρα που ο κ. πρωθυπουργός στη Βουλή αγωνιζόταν να πείσει για τις «επιτυχίες» της κυβέρνησής του στα ευαίσθητα για την Ελλάδα θέματα, στο Λαϊκό Κόμμα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ «άδειαζαν» τον υφυπουργό, κ. Βαληνάκη. Ο κ. υφυπουργός, μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπερψηφίστηκε μια απαράδεκτη για την Ελλάδα Έκθεση σε σχέση με τα Σκόπια, προσπάθησε να κάνει ό,τι δεν έκανε η κυβέρνησή του επί πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες: να προσπαθεί δηλαδή να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ της Ελλάδας. Ό,τι, όμως, μια κυβέρνηση δεν κάνει οργανωμένα, το κάνει «άγαρμπα», με τελικό αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές της ΝΔ να «παραμερίσουν» την κυβέρνησή τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από παντού πλέον έρχονται τα μηνύματα, ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα και ως προς τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής".
Tο θέμα, πάντως προκάλεσε... πόλεμο ανακοινώσεων. Με αφορμή ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Ιωάν. Βαρβιτσιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκα την ανακοίνωση μέσω Δελτίου Τύπου των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ , με την οποία καταγγέλλουν "την άκαμπτη στάση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εναντίον των θέσεων της Ελλάδας", με αφορμή την έκθεση Μέγιερ, που οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ομόφωνα καταψήφισαν. Αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης παραθέτω τα στοιχεία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Στην κρίσιμη και ουσιαστική Παράγραφο 12 , 2ο μέρος που αφορά τις διμερείς σχέσεις, εψήφισαν: 363 υπέρ, 215 κατά με 34 αποχές. Αναλυτικότερα εκ των 177 παρόντων ευρωβουλευτών της Σοσιαλιστικής Ομάδος που μετέχει το ΠΑΣΟΚ, οι 160 εψήφισαν ΕΝΑΝΤΙΟΝ των ελληνικών θέσεων και μόνον 13 (ανάμεσά τους και οι οκτώ ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ) υπέρ των ελληνικών θέσεων (με τέσσερις αποχές). Στην ίδια παράγραφο ψήφισαν υπέρ των ελληνικών θέσεων 133 από τους 223 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ήτοι ποσοστό 64,1 %) με δέκα αποχές. Όσον αφορά τους Σοσιαλιστές ( που μετέχει το ΠΑΣΟΚ) μόνον 9,2% ψήφισαν υπέρ των θέσεων της Ελλάδος.
Οι αριθμοί τα λένε όλα: Ιδού η αλήθεια, ιδού και το ψέμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: