Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Κάλπες στα Σκόπια

Ψηφίζουν, σήμερα Κυριακή 22 Μαρτίου 2009, στα Σκόπια. Εκλογές κρίσιμες, για την ανάδειξη προέδρου και τοπικών αρχόντων. Όχι, τόσο, για το αποτέλεσμά τους, αφού είναι αναμενόμενο (ας είναι καλά τα αλυτρωτικά κι εθνικιστικά ξεσπάσματα των ηγετών της γειτονκής χώρας), όσο για τον τρόπο διεξαγωγής τους. Οι ξένοι παρατηρητές που, στα Σκόπια είναι πιο πολοί από τους... σλάβους κατοίκους της χώρας, επισημαίνουν ότι "πρέπει να είναι αψεγάδιαστες". Διαφορετικά, κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, αλλά και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Κάτι που ούτε να το ακούν δε θέλουν ο Γκρούεφσκι κι η παρέα του.
Να θυμίσουμε ότι, πέρσι, έγιναν βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια. Νικητής ο Γκρούεφσκι και η βία: ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κι εννιά τραυματίστηκαν, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των εκλογών. Κάλπες εξαφανίστηκαν, άλλες κλειδώθηκαν σε τουαλέτες, ψηφοδέλτια αντιπάλων εξατμίστηκαν...
Στις προεδρικές εκλογές λαμβάνουν μέρος επτά υποψήφιοι, με τον Γκέοργκ Ίβανοφ, έναν καθηγητή πολιτικής επιστήμης ο οποίος διεκδικεί για πρώτη φορά πολιτικό αξίωμα, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά όχι με προβάδισμα που θα του έδινε τη νίκη από τον πρώτο γύρο. Όπως όλα δείχνουν, θα πάμε σε δεύτερο γύρο, σε δυο βδομάδες.
Πάντως, τουλάχιστον το σκέλος των προεδρικών εκλογών, είναι άνευ ουσίας. Ο πρόεδρος στα Σκόπια είναι διακοσμητικό στοιχείο. Περισσότερη σημασία έχουν οι τοπικές εκλογές, ειδικά στις Αλβανόφωνες περιοχές, αφού είναι γνωστό πως το γειτονικό κράτος είναι ένα συνοθύλευμα εθνικοτήτων.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 9 το βράδυ και τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μία ώρα αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: