Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Πρώτος ο Ιβάνοφ

-πάμε για β γύρο

'Ενας στους δύο κατοίκους των Σκοπίων αδιαφόρησε για τις εκλογές της Κυριακής 22 Μαρτίου 2009! Αυτό προκύπτει από το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές και τοπικές εκλογές της χώρας: 56,44%! Λίγο το κρύο, λίγο ο διακοσμητικός ρόλος του Προέδρου της γειτονικής χώρας, συνετέλεσαν στο να μείνουν οι ψηφοφόροι στα σπίτια τους και να δουν τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων από την τηλεόραση!
Όσον αφορά τα αποτελέσματα, ο υποφήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και αρεστός του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει σημαντικό προβάδισμα από το χθεσινό πρώτο γύρο. Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 94,86% των ψήφων, ο κ. Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 35,06%. Θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 20,45%.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι Αλβανοί υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι τους. Ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος "Νέα Δημοκρατία", Ίμερ Σελμάνι, αναδείχτηκε τρίτος, με ποσοστό 14,99% κι ο Άγκρον Μπουτζάκου, υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI), του οποίου ηγείται ο Άλι Αχμέτι, πέμπτος, με ποσοστό 7,51%. Φαίνεται, πάντως, ότι θα στηρίξουν την πρωθυπουργική επιλογή.
Τα ποσοστά των υπολοίπων, (ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Λιούμπε Μπόσκοσκι, ήταν τέταρτος, με ποσοστό 14,87%, ο Νάνο Ρούζιν, υποψήφιος του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος "Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος " (LDP), έκτος με ποσοστό 4,05% και έβδομη και τελευταία η Μιρούσε Χότζα, υποψήφια του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA), με ποσοστό 3,09%) δε φαίνονται αρκετά να ανατρέψουν μία κατάσταση.
Όσο για τους διεθνείς παρατηρητές, εμφανίστηκαν, σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. «Είμαι ικανοποιμένη που η χώρα έκανε αποφασιστικά βήματα όσον αφορά τη δημοκρατική της πορεία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πία Κρίσμας-Μέλερ. Η αποστολή του ΟΑΣΕ/ODIHR, σε συνέντευξη Τύπου, στα Σκόπια, εκτίμησε ότι οι χθεσινές εκλογές(τις οποίες επέβλεψαν 524 ξένοι παρατηρητές, εκ των οποίων οι 297 ήταν παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR), ως επί το πλείστον, διεξήχθησαν σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: