Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα σε δημοσιογράφο!

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των εκ Βορράν γειτόνων μας. Μετά τη, δια σχεδίου, υποβολή φορτηγατζήδων σε ταλαιπωρία, τους προπηλακισμούς εκδρομέων και τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα εμπορεύματα εταιριών, ήρθε η ώρα των δημοσιογράφων. Σκοπιανοί αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα στο δημοσιογράφο του Ελεύθερου Τύπου Άγγελο Αγγελίδη!
"Πήγαινα για ρεπορτάζ στην Οχρίδα, μαζί με το φωτορεπόρτερ Βασίλη Βερβερίδη", εξιστορεί την περιπέτειά του, ο δημοσιογράφος, στο salonicanews. "Στα σύνορα δηλώσαμε, όταν μας ρώτησαν, τις ιδιότητές μας και μας ζήτησαν να περιμένουμε, σε ειδικό χώρο, πριν περάσουμε στη σκοπιανή πλευρά. Περιμέναμε περίπου τρία τέταρτα, 'να ενημερωθεί ο επικεφαλής', όπως μας είχε πει ο σκοπιανός αστυνομικός. Εμφανίστηκε ο ίδιος, με δύο τρισέλιδα έγγραφα και μας ζήτησε να υπογράψουμε. Επειδή πιστέψαμε ότι ήταν άδειες εισόδου στη χώρα, υπογράψαμε και ζητήσαμε να σηκώσει τη μπάρα, για να περάσουμε. Τότε μας είπε ότι μας απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα"!
Όπως λέει ο κ. Αγγελίδης, τα έγγραφα ήταν η... επίσημη απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Στην ερώτησή μας αν έχει συμβεί, ποτέ στο παρελθόν, κάτι παρόμοιο, απαντά:
"Ποτέ! Έχω επισκεφθεί τα Σκόπια, για ρεπορτάζ, πολλές φορές στο παρελθόν, το ίδιο κι ο φωτορεπόρτερ. Πριν λίγες ώρες, συνάδελφοί μας, από τηλεοπτικούς σταθμούς των Αθηνών, είχαν περάσει από τους Ευζώνους, χωρίς πρόβλημα".
Για το θέμα ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ. Μέσω των ελληνικών ενώσεων θα ενημερωθούν η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει νότα, προς τη σκοπιανή πλευρά.
"Στον προεκλογικό παροξυσμό, οι Σκοπιανοί κορυφώνουν τις προκλήσεις", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Και συμπλήρωσε: "Επιτίθενται με πέτρες εναντίον Ελλήνων εκδρομέων στην Οχρίδα και φθάνουν στο σημείο να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική αποστολή και την ελεύθερη ενημέρωση. Ο αδιάλλακτος και υπερβολικός κ. Γκρούεφσκι δυσκολεύεται, πλέον, να παρακολουθήσει αυτούς που αναπαράγουν τη μισαλλόδοξη πολιτική της κυβέρνησής του. Λίγες ώρες μετά την ταξιδιωτική οδηγία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την ενέργειά τους, οι Σκοπιανοί στρέφονται ευθέως εναντίον της ελευθερίας της ενημέρωσης", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, με ανακοίνωσή του, εκφράζει "την έντονη ανησυχία του για τη νέα τακτική που φαίνεται να εγκαινιάζουν οι αρχές της ΠΓΔΜ σε σχέση με την ενημέρωση. Η απαγόρευση εισόδου, για πρώτη φορά, σε συνάδελφο που έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στη γειτονική χώρα, με πρόσχημα την έλλειψη ειδικής διαπίστευσης, γεννά εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας και σαφέστατα αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου".
Η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητά από τις αρχές των Σκοπίων "να εγκαταλείψουν αυτήν την τακτική, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι διαθέτουν την ευαισθησία και τον σεβασμό στα δημοκρατικά ιδεώδη, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η δημοσιογραφία, όπως υπαγορεύουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα".
Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτήθηκε σχετικά με το εάν τα γεγονότα της επίθεσης εναντίον των Ελλήνων στην Οχρίδα, θα επηρεάσουν την προγραμματιζόμενη επίσκεψη της ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη στα Σκόπια με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απάντησε πως «υπάρχει πρόθεση να μεταβεί η κα Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, στα Σκόπια εντός του τρέχοντος έτους και η επίσκεψη αυτή είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη αφενός από τις διμερείς σχέσεις και αφετέρου από το ζήτημα του ονόματος».
Αναφερόμενος δε, στη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, για την επίθεση εναντίον του ελληνικού λεωφορείου, λέγοντας οτι «χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες και να εκδοθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για να ανακοινωθεί κάτι επισήμως από την πλευρά των Σκοπίων. Έστω και τώρα, έστω και έτσι, η αυτονόητη αυτή κίνηση του κ. Γκρούεφσκι κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: