Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Στην Κομισιόν το επεισόδιο της Οχρίδας

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφθασε το "επεισόδιο της Οχρίδας", με πρωταγωνιστές ανεγκέφαλους νεαρούς από τη γειτονική χώρα, που ανέγραψαν συνθήματα σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο και πετροβόλησαν τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη. Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος ζητεί τη λήψη μέτρων σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα προπηλακισμών κατά Ελλήνων πολιτών στα Σκόπια.
Μάλιστα, ο κ. Παπαστάμκος προχωρά και παράπέρα: Υπογραμμίζει ότι, οι αρχές της γειτονικής χώρας, εφαρμόζουν, καταχρηστικά και κατά τρόπο δυσανάλογο εις βάρος πολιτών και εταιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τοπική νομοθεσία, παραβαίνοντας κανόνες που απορρέουν από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και της Σκοπίων. Επισημαίνει ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες και ελληνικές εταιρίες, στα τελωνεία, τη φορολογία και τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.
Το κείμενο της ερώτησης του κ. Παπαστάμκου έχει ως εξής:
"Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΠΓΔΜ εις βάρος της Ελλάδος έχει προκαλέσει περιστατικά προπηλακισμών προσώπων, ιδίως οδηγών, και επιθέσεων και φθορών σε αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Επιπλέον η τοπική νομοθεσία και οι κανόνες που απορρέουν από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά τα τελωνεία, τη φορολογία, τις μεταφορές τράνζιτ, την εξαγωγή ποσού σε ξένο συνάλλαγμα που υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ (εκτός αν δηλωθεί κατά την είσοδο στην χώρα), τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, εφαρμόζονται συχνά, από τις αρχές των Σκοπίων έναντι πολιτών Κράτους Μέλους της ΕΕ, με εξάντληση κάθε αυστηρότητας, με εμφανή χαρακτηριστικά κατάχρησης και δυσανάλογες συνέπειες.
Ερωτάται η Κομισιόν:
1. Έχουν περιέλθει σε γνώση της τα εν λόγω περιστατικά και οι πρακτικές των αρχών των Σκοπίων εις βάρος πολιτών Κράτους Μέλους της ΕΕ;
2. Πώς αξιολογεί αυτές τις ενέργειες, ενόψει της αίτησης που έχει υποβάλει η ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ;
3. Προτίθεται να αποστείλει οδηγίες προς την Αντιπροσωπεία της στην ΠΓΔΜ για παροχή αρωγής προς τους ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ για προσωπικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς και οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτού του είδους την μεταχείριση από τις τοπικές αρχές;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: