Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Τα... εκτός έδρας της νέας κυβέρνησης

Όλοι γνωρίζουμε ότι, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, στις 24 Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τον κ. Αλμούνια και τις προθεσμίες που έχει θέσει. Υπάρχει, όμως, άλλη μία κρίση, πολιτικού περιεχομένου αυτήν τη φορά, μερικές μέρες νωρίτερα. Στις 20 Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να διαχειριστεί την πρώτη κρίση που αφορά το Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ημέρα αυτή συνέρχεται η Ομάδα Καθοδήγησης για την Κύπρο η οποία συστάθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν για να εξετάσει την προσαρμογή της επίλυσης του Κυπριακού στο κοινοτικό κεκτημένο.
Στις 14 Οκτωβρίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία θα αξιολογείται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μια έκθεση η οποία χαρακτηρίζεται τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Αγκυρα ιδιαίτερα κρίσιμη εν όψει της αξιολόγησης της γείτονος, τον Δεκέμβριο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν απομένει επαρκής χρόνος μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ώστε να υπάρξει παρέμβαση στις Βρυξέλλες τόσο για την έκθεση της Κομισιόν όσο και για την Ομάδα Καθοδήγησης για την Κύπρο, τη στιγμή που ήδη υπάρχουν διαρροές οι οποίες κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Η έκθεση της Κομισιόν, για παράδειγμα, αξιολογεί την τουρκική ενταξιακή πορεία χωρίς να περιλάβει σε αυτήν εισήγηση για επιπρόσθετες κυρώσεις στην Αγκυρα. Δεν θα επιβληθούν δηλαδή άλλες κυρώσεις πέρα από το να διατηρηθούν «παγωμένα» τα οκτώ κεφάλαια που σχετίζονται με το πρωτόκολλο και το εμπάργκο που η Τουρκία επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κύπρου.
Ενδεικτική της σοβαρότητας που αποδίδει η Αγκυρα στην έκθεση της Κομισιόν είναι και η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλες και οι συνομιλίες που είχε προγραμματίσει να έχει τόσο με τον κ. Μπαρόζο όσο και με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν.
Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Νταβούτογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο πριν από τη λύση του Κυπριακού. Ο Τούρκος υπουργός άσκησε κριτική στον κ. Χριστόφια για κωλυσιεργία της διαδικασίας επίλυσης και ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει πολιτική δέσμευση να τερματίσουν τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: