Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Παπανδρέου προς Τουρκία: Με γνωρίζετε

Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τονίζει οι Τούρκοι γνωρίζουν τον ίδιο, αλλά και ότι πάντα θα συμβάλλει, με ειλικρίνεια και καθαρότητα, στη λύση των προβλημάτων. Γνωρίζουν πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.
Όλα αυτά, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο όπως διευκρίνισε, στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος, όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η σημερινή Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην επίσκεψή του τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του του υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εδώ, ενώ το απόγευμα στις 16:00 αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: