Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Τελετή με αιχμές στο ΥΜΑΘ


Τέλος εποχής για ένα υπουργείο. Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πέρασε, χθες, στην ιστορία. Έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του και, πλέον, στο Διοικητήριο θα εδρεύουν δύο υφυπουργοί.
Μπροστά σε περίπου 100 οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και μερικές δεκάδες Θεσσαλονικείς, σε υπαλλήλους και δημοσιογράφους, αλλά και συγγενείς και πολιτικούς φίλους των νέων υφυπουργών, ο Σταύρος Καλαφάτης, παρέδωσε το υπουργείο στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση. Και, μ αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο πέρασε στην ιστορία.
Στις σύντομες ομιλίες του απερχόμενου υπουργού Μακεδονίας Θράκης και των νέων υπουργού και υφυπουργών, δεν έλειψαν οι αιχμές. Υπήρξε σαφέστατη αντιπαράθεση για τη μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Ο απερχόμενος υπουργός της Ν.Δ. επέκρινε την κυβέρνηση και σε ένδειξη δυσαρέσκειας υπογράμμισε ότι «αφού το υπουργείο παραδόθηκε στην ιστορία ο ίδιος παραδίδει μόνο το κτίριο που το φιλοξένησε».
Υπογράμμισε ότι «η πρόθεση ενίσχυσης της αποκέντρωσης» - για την οποία σημείωσε ότι δεν αμφιβάλλει - θα μπορούσε να υπηρετηθεί, "εάν συνεχιζόταν η πορεία αναβάθμισης του ΥΜΑΘ". Τόνισε, ότι «το έργο του υπουργείου δεν καταργείται», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση θα «το αξιοποιήσει και δεν θα το διαγράψει».
«Σ’ αυτό θα είμαι αρωγός, ως Θεσσαλονικιός και ως βορειοελλαδίτης πολιτικός, που βάζει πάνω απ’ όλα το καλό του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

Η απάντηση Ραγκούση
Ανταπαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε: «Είναι σήμερα σαφές, ότι με εντολή του προσφάτως, εκλεγέντος Έλληνα πρωθυπουργού, παραλαμβάνουν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, τέσσερα μέλη της κυβέρνησης» ανέφερε στην δική του ομιλία ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. «Νομίζω ότι εάν είχε καταργηθεί το Μακεδονίας - Θράκης δεν θα ήμασταν εδώ για να το παραλάβουμε και δεν θα ήταν εδώ για να αντικαταστήσουν ένα μέλος της κυβέρνησης που απέρχεται, χωρίς αρμοδιότητες, δύο μέλη της καινούργιας κυβέρνησης, τα οποία θα εγκατασταθούν εδώ» επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.
Ταυτόχρονα παρατήρησε πως η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας και η εγκατάσταση δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένες και αυξημένες αρμοδιότητες, όχι μόνο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, συνιστά πραγματική αναβάθμιση του ΥΜΑΘ.
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί τα αιτήματα των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, όπως αυτά διατυπώθηκαν στη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στη ΔΕΘ και μετατρέπει τη Μακεδονία και τη Θράκη σε αιχμή του δόρατος για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. «Βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας στη ΔΕΘ ότι όλη η Β. Ελλάδα και ουσιαστικά οι τρεις διοικητικές περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας - Θράκης θα γίνουν η αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας» επισήμανε η Λούκα Κατσέλη.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, που θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη είπε ότι κάποιοι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και ανασφάλειας για όσα πρόκειται να συμβούν. Χαρακτήρισε «ανακριβή και αναληθή σχόλια» τη συζήτηση περί της κατάργησης του ΥΜΑΘ, τονίζοντας ότι «συνιστά αναβάθμιση η εγκατάσταση δύο υφυπουργών με ζωτικό αντικείμενο».
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, που επίσης εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η πόλη καθίσταται μητροπολιτικό κέντρο της Βαλκανικής. Τόνισε ότι η περιοχή «δικαιούται παρεμβάσεις κεντρικής πολιτικής από την κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Αλλάζουμε το κλίμα στον τόπο. Τη νέα ταυτότητα της περιοχής και της πόλης».

Όσα δεν είδαν οι κάμερες
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα όπου έγινε η τελετή. Όχι, μόνον, από υπαλλήλους του υπουργείου. Αλλά και από συγγενείς των νέων στελεχών της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, συγγενείς της κ. Τζάκρη –και πολιτκοί της φίλοι- είχαν έρθει από την Πέλλα και τη φωτογράφιζαν, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της, με τις ψηφιακές τους φωτογραφικές μηχανές. Και την καταχειροκρότησαν.
Την ίδια στιγμή, οι υπάλληλοι του υπουργείου, παρακολουθούσαν παγωμένοι, χωρίς να αντιδρούν. Άκουσαν ανέκφραστοι τον απερχόμενο υπουργό, αλλά και το ίδιο ανέκφραστοι παρέμειναν όταν ο νέος υπουργός μιλούσε για αναβάθμιση.
«Εμείς θα επιμείνουμε, να μην προχωρήσει η νέα κυβέρνηση σε εφαρμογή τετελεσμένων αποφάσεων», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά την τελετή, αρκετοί ήταν αυτοί που πλησίασαν τον Στ. Καλαφάτη και του έδωσαν το χέρι. Ένας ηλικιωμένος, με τραγιάσκα, έσκυψε στο αυτί του και του είπε:
«Υπουργέ, λίγα είπες. Έπρεπε να πεις πιο πολλά»!
Ο Σταύρος Καλαφάτης, χαμογέλασε κι απάντησε:
«Είπα όσα απαιτούσε η περίσταση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απερχόμενος υπουργός, είπε πολλά περισσότερα αμέσως μετά, πίσω από τις κλειστές πόρτες, στην ημίωρη ενημέρωση που είχε, κατ’ ιδίαν, με τον κ. Ραγκούση και τους υφυπουργούς.
Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής έλαμψε, δια της απουσίας του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Αντίθετα, έδωσε το παρόν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης, στον οποίο, κάποιοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στην αίθουσα, φώναξαν: «Εσένα θέλουμε, Παναγιώτη, για πρωθυπουργό»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: