Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ο Ευάγ. Βενιζέλος για τις προγραμματικές δηλώσεις

«Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την αποφυγή εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και σεβόμαστε τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αποκρούουμε όμως την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου που προσλαμβάνει τη μορφή απειλής πολέμου ή χρήσης βίας. Είμαστε οπλισμένοι με στρατηγική ψυχραιμία και καλή πίστη, χωρίς να ενδίδουμε σε επιπόλαιες ή σημειακές προκλήσεις αλλά και χωρίς καμία διολίσθηση ως προς την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». Αυτό τόνισε ο υπουργός ΕΘνικής Άμυνας, Ευάγ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα πατριωτισμός δεν είναι οι λεονταρισμοί και οι βερμπαλισμοί, αλλά η βαθιά γνώση της ιστορίας. Η πλήρης αίσθηση και η αξιοποίηση του περιφερειακού και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων έτσι ώστε να προκύπτουν απτά αποτελέσματα ως προς τα εθνικά μας συμφέροντα. Με αυτό το πνεύμα η Ελλάδα επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή της στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει παράλληλα πλήρη αίσθηση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. Η Ελλάδα παλαιό, ιστορικό μέλος του ΝΑΤΟ, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 50΄κουβαλάει πάντα το βάρος του αυταπόδεικτου γεγονότος ότι το μείζον πρόβλημα ασφάλειας της χώρας προέρχεται από το εσωτερικό της συμμαχίας και όχι έξω από αυτήν. Γι΄αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις για το νέο στρατηγικό δόγμα και τη νέα δομή της συμμαχίας, έχοντας καταστήσει σαφές ότι μόνον καθαρές και ισορροπημένες ρυθμίσεις ως προς τον επιχειρησιακό έλεγχο μπορούν να γίνουν δεκτές και να λειτουργήσουν.
Με αυτό το πνεύμα η Ελλάδα μετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ. Με αυτό το πνεύμα συμμετέχει ενεργά στην αμυντική συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνάπτει και εφαρμόζει πολλές διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ενόψει του προϋπολογισμού του 2010 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενταθεί η προετοιμασία για την μετάβαση από έναν συμβατικό προϋπολογισμό σε έναν προϋπολογισμό προγραμμάτων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των δαπανών στα μέσα επίπεδα του ΟΟΣΑ και την δραστική περιστολή της σπατάλης. Πρώτη σχετική εφαρμογή θα είναι η εγκατάσταση ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της διακίνησης καυσίμων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι «στο πεδίο των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπερίπταται πάντοτε ένα βαρύ σύννεφο καχυποψίας που συχνά δηλητηριάζει το δημόσιο βίο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε την διατήρηση και την αναπαραγωγή της νοσηρής αυτής κατάστασης. Το κέλυφος αυτό σπάει αμέσως, παρότι η συνολική δημόσια δαπάνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι πολύ μικρότερη από τη συνολική δημόσια δαπάνη για «κλασικά» δημόσια έργα ή για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Είναι όμως πολύ σημαντικό στον τομέα της άμυνας να εφαρμοστούν υποδειγματικοί κανόνες διαφάνειας».
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός:
* όχι μόνον ο προγραμματικός σχεδιασμός, αλλά και όλες οι φάσεις της διαδικασίας που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, από τις προδιαγραφές μέχρι την σύναψη της σύμβασης, τίθενται υπό τον έλεγχο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής
* τίθεται σε εφαρμογή αναλυτικός και αυστηρός κώδικας συμπεριφοράς όλων των στελεχών, στρατιωτικών και πολιτικών, όταν έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με εκπροσώπους προμηθευτών, ακόμη και σε διακρατικό πλαίσιο.
* η νομοθεσία που διέπει τα εξοπλιστικά προγράμματα τροποποιείται ριζικά με στόχο τη διαφάνεια και την απλούστευση, αλλά και την εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική οδηγία.
* το ισχύον πολύπλοκο και αναποτελεσματικό σχήμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αναθεωρείται ριζικά με στόχο την πραγματική ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και γενικότερα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως με στόχο την απόκτηση και την ενσωμάτωση ειδικής αμυντικής τεχνογνωσίας
* θα διασφαλιστεί η ισότητα των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις
* το ανεκδοτολογικό δόγμα πως «εκεί που αρχίζει ο στρατός, τελειώνει η λογική» παύει να ισχύει
* η εννιάμηνη θητεία γίνεται πραγματικότητα
* η θέση κάθε στρατεύσιμου στις Ένοπλες Δυνάμεις θα προσδιορίζεται από τα προσόντα του, τυπικά και ουσιαστικά, όπως επιβάλλει το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος
* τα στρατόπεδα που βρίσκονται στους αστικούς ιστούς αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες
* οι υγειονομικές υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία.
Όσον αφορά το διαγωνισμό του Στρατού Ξηράς που βρίσκεται στην τελική του φάση, θα ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της συνέντευξης. Οι διαγωνισμοί για το Ναυτικό και την Αεροπορία, που βρίσκονται στην αρχή τους θα ολοκληρωθούν χωρίς την συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: