Παγωμάρα-κατήφεια-σκεπτικισμός. Αυτά ήταν τα συναισθήματα που ένοιωσαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη –και μάλιστα με αυτήν τη σειρά. Αρχικά πάγωσαν από τα νέα των exit polls, στη συνέχεια κατέβασαν τα κεφάλια, αφού η ήττα έγινε συντριβή κι έπειτα επικράτησε ο σκεπτικισμός, καθώς το μέλλον της παράταξης προδιαγράφει, πλέον και το προσωπικό τους μέλλον.
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη χρεώνονται, όχι μόνον την πλήρη αποτυχία, αλλά και την πτώση άλλου ενός «κάστρου»: της Β Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
«Καλά, η Α έπεσε… νωρίς», σχολίασε στέλεχος της Νεολαίας όταν, χθες το πρωί, παγιώθηκε η διαφορά στη Β και εκδόθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα. Έτσι, η τοπική Νέα Δημοκρατία μετρά, πλέον, μηδέν στα δύο (για να χρησιμοποιήσουμε μπασκετικούς όρους).
Χειρότερα δεν μπορούσε να τα πάει η Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη. Ο κομματικός μηχανισμός αποδείχτηκε λίγος για να πετύχει να φέρει στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας αυτούς που έδειχναν ότι έφυγαν. «Η συσπείρωση ήταν το ζητούμενο κι έμεινε ζητούμενο», σχολίασε το ίδιο στέλεχος.
Το μεγάλο σοκ, πάντως, ήρθε από τη Β Περιφέρεια. Κανείς δεν πίστευε ότι το αλλοτινό «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας θα έπεφτε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Κι εκεί το μεγάλο βάρος το χρεώνονται δύο από τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να εκλεγούν –αν και ήταν πρώην υπουργοί: Οι κ.κ. Καράογλου και Ρεγκούζας.
«Ο κόσμος έδειξε ότι ήθελε, από τον Κώστα Καραμανλή, να προχωρήσει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων. Ήθελε να φύγουν από τις λίστες του κόμματος όσοι είχαν έστω και την παραμικρή σχέση με το ‘αμαρτωλό παρελθόν’ ακόμη κι αν είχε αποδειχτεί η ‘αθωότητά’ τους. Γιατί ο κόσμος, τελικά, δε συγχώρεσε το ‘ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό’ που είχε πει ο απερχόμενος πρωθυπουργός στην περσινή ΔΕΘ», σχολίαζαν τα στελέχη της Β Περιφέρειας.
Η… τιμωρία της Β
Κάποιοι, ακόμη και χθες το απόγευμα, δεν πίστευαν ότι η Β Περιφέρεια είχε… βαφτεί πράσινη. «Έβλεπα το χάρτη και δεν το πίστευα», έλεγε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με… ρίζες στην αγροτική Θεσσαλονίκη. «Μας έφαγαν τα ονόματα, αφού, όλοι γνώριζαν ότι, τουλάχιστον στα αγροτικά θέματα, το κόμμα τα είχε πάει καλά».
Ο ίδιος χαρακτήριζε έκπληξη την άνοδο, στη δεύτερη θέση, του πρώην επάρχου Λαγκαδά και προέδρου του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Σάββα Αναστασιάδη. Αντίθετα, άλλα στελέχη, που έχουν στενή σχέση με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδη, έλεγαν πως «μόνον έκπληξη δεν ήταν το πλασάρισμα του κ. Αναστασιάδη, αφού η δουλειά που έκανε, τόσο στο επαρχείο, όσο και στο θέμα της αναζωογόνησης της λίμνης Κορώνειας, ήταν μεγάλο». Άσπονδοι εσωκομματικοί φίλοι τους, πάντως, έλεγαν πως «αν δεν είχε κινητοποιηθεί η νομαρχία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
Στα ευχάριστα για τη Νέα Δημοκρατία ήταν το πλασάρισμα του Δημήτρη Γαλαμάτη στην τρίτη θέση. Μπορεί να μην εκλέγεται, απέδειξε, όμως, ότι μπορούσε να καταφέρει –αν και νέος- σε μια δύσκολη περιφέρεια με ονόματα που έχουν δημιουργήσει παράδοση.
Όσο για τον πρώτο στη Β Περιφέρεια, Θ. Καράογλου, όλοι το περίμεναν. «Μετράει πολύ το ότι είναι ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι», λένε.
Οι εκπλήξεις στην Α
Και στην Α εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η ψηφοφορία έκρυβε εκπλήξεις. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή του πλασαρίσματος του –απερχόμενου- υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Στ. Καλαφάτη στη δεύτερη θέση. Ο κ. Καλαφάτης είναι ο μοναδικός υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης από ότι την προηγούμενη φορά. «Ο κόσμος αναγνώρισε τον πολιτικό του πολιτισμό, αλλά και τη δουλειά που έκανε και ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και ως υφυπουργός Ανάπτυξης, για τη Θεσσαλονίκη», λένε στο κόμμα. Κάποιοι, επίσης, προσθέτουν ότι «έβαλε παρακαταθήκη για άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν».
Η πρωτιά του Κ. Γκιουλέκα ήταν αναμενόμενη, όπως και η εκλογή του Γιάννη Ιωαννίδη. Το ανθρωπιστικό έργο της κ. Έλενας Ράπτη ήταν αυτό που τη βοήθησε να ακουμπήσει τα βουλευτικά έδρανα. Ο άτυχος της περιφέρειας πρέπει να θεωρείται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αφού ο Κώστας Καραμανλής θα κρατήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έδρα της Θεσσαλονίκης κι έτσι, ο νεαρός βουλευτής θα βρεθεί εκτός Βουλής.
Αλλαγές, όμως, θα υπάρξουν και στη δομή του κόμματος. Η δήλωση παραίτησης από την προεδρία του Κ. Καραμανλή, τις δρομολογούν. Στην περίπτωση εκλογής της Ντόρας Μπακογιάννη, στις θέσεις – κλειδιά του κόμματος στη Θεσσαλονίκη θα επανέλθουν οι κομματικοί της φίλοι (όπως, για παράδειγμα, ο νυν γ.γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Σ. Βόσδου, ή στον οργανωτικό τομέα, ο Θ. Τζιγκουνάκης). Αλλά και στην περίπτωση ανάληψης της προεδρίας από τον Αντ. Σαμαρά, θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές, αφού ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ούτε έναν πολιτικό φίλο σε οργανωτική θέση στη Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης, αν και, από χθες το πρωί, κάποιοι κινούνταν –από μόνοι τους- προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου