Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Οδικό χάρτη για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου

«Οδικός χάρτης» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σημαίνει στην ουσία μια προσπάθεια επαναφοράς μιας φιλοσοφίας - σε πιο δύσκολες συνθήκες - που θα δώσει δυναμισμό στην πορεία της γείτονος προς την ΕΕ και στην καρδιά του οποίου θα βρίσκεται η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και μεταξύ αυτών και του Κυπριακού. Αυτήν την εξήγηση έδωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που καλύπτουν την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο. Υποστήριξε ότι «έτσι θα αυξηθεί η πίεση ή η διαπραγμάτευση προς την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα είναι αφετηρία αξιολόγησης της γείτονος.
Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν ο «οδικός χάρτης» σημαίνει παράταση στην Τουρκία προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κι απάντησε: «Δε μιλάμε για παράταση, αλλά για αξιολόγηση».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερης σημασίας και εκεί η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και με βάση τα πεπραγμένα. Υπογράμμισε πως «το μήνυμα είναι σαφές: Είμαστε πιστοί στην προοπτική για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της». Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η προοπτική αυτή είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου.
Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε τι θα πράξει η χώρα μας, αλλά και η Κύπρος, αν το Δεκέμβριο οι 25 χώρες της ΕΕ εκτιμήσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα. «Θα πρέπει να μας πείσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα», είπε.
Πρότεινε, δε, σύσταση κοινών ομάδων εργασίας που θα ασχολούνται με το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τις εμπορικές σχέσεις, θέματα Μεσογείου κλπ, και πρόσθεσε ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού και ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, θα είναι σε τακτική επαφή με τον κ. Κυπριανού να επισκέπτεται σύντομα την Αθήνα.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο Ελσίνκι το 1999 και ισχυρίστηκε ότι τότε, ως χώρα, κερδίσαμε δύο σημαντικά στοιχεία: Πρώτο να μπορεί η Τουρκία να ελπίζει πως θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ και δεύτερο τις σαφείς δεσμεύσεις της ΕΕ για ένα πλαίσιο υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στα κράτη-μέλη. «Τότε δεν θέλαμε εικονική υποψηφιότητα της Τουρκίας, αλλά πραγματικό δικαίωμα προοπτικής πλήρους ένταξης, μαζί με όλες τις ρήτρες και έναν «οδικό χάρτη» που πίεζε την Τουρκία» είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η δυναμική μας βοήθησε τότε να πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «αυτή η δυναμική έχει θολώσει, καθώς είναι θολή τόσο η προσέγγιση των εταίρων μας όσο και η εικόνα από την πλευρά της Τουρκίας».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του Κυπριακού συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν και το πνεύμα του Ελσίνκι».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την στάση της Τουρκίας για την Σχολή της Χάλκης και είπε ότι «ο σεβασμός και η κατάσταση απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: