Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Παπούλιας: Ό,τι ήταν να δώσουμε, το δώσαμε

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην αντιφώνησή του, στο γεύμα το οποίο παραθέτει, αυτήν την ώρα, προς τιμήν του, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.
Η σύντομη αντιφώνηση του κ. Παπούλια εμπεριείχε ένα μήνυμα για τα Σκόπια, αλλά και για τη γειτονική Τουρκία: "Η Ελλάδα ηγείται της προσπάθειας για την προσαρμογή και ένταξη όλων των γειτονικών κρατών στις ευρωατλαντικές αξίες και δομές. Είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων μας η εγκατάλειψη αναχρονιστικών αντιλήψεων, αλυτρωτικών θέσεων και εθνικιστικών εμμονών. Απευθύνομαι ειδικά στην ηγεσία της γειτονικής FYROM για να εκφράσω τη βούληση της ελληνικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων είναι η κόκκινη εθνική γραμμή που επιτρέπει στη γειτονική χώρα να διανύσει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ευρωπαϊκές δομές. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ας μην αυταπατώνται ότι η Ελλάδα θα υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση. Η Ελλάδα προσέφερε ό, τι ήταν να προσφέρει", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπούλιας μίλησε, ακόμη, για την Εθνική Αντίσταση και είπε ότι "O αγώνας των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, που επί μήνες αντιστάθηκαν ηρωικά, πλημμύρισε όλον τον κόσμο με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Σπάνια συναντά κανείς στις σελίδες της ιστορίας παραδείγματα παρόμοιας υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: