Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Κούρασε το debate

Με το... ζόρι κράτησαν ανοικτές τις τηλεοράσεις τα κομματικά επιτελεία! Το ντιμπέιτ κούρασε... Και δεν ήταν μόνον οι τηλεθεατές αυτοί που διαπίστωσαν ότι η «τηλεμαχία» πέρασε χωρίς τη μεγάλη έκπληξη. Το ίδιο διαπίστωσαν και τα επιτελεία των κομμάτων, τα οποία, από χθες βράδυ, προβληματίζονται ιδιαίτερα για το τι θα γίνει στο μέλλον. 
Την αντίθεσή τους στο ντιμπέιτ, με τον τρόπο που διεξάγεται, εξέφρασαν οι τρεις από τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς ακόμη κι όταν έμπαιναν στο κτίριο. Η Αλέκα Παπαρήγα, γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το έλεγε εδώ και μέρες: «Αν δε θεωρούνταν φυγομαχία, δε θα πήγαινα». Το είπε και χθες. Ούτε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, θεωρεί ότι προσφέρει κάτι το ντιμπέιτ.
Πιο δηκτικός ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γ. Καρατζαφέρης, είχε την εξής στιχομυθία:
«Δε νομίζω ότι θα βγει κάτι (σ.σ. από το ντιμπέιτ)».
-Γιατί γίνεται, τότε;
«Έλα ντε»;
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα κομματικά επιτελεία. Στη Ρηγίλλης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή. Αυτό, όμως, ήταν το μόνο που τους ικανοποίησε. «Ήταν ο γνωστός Καραμανλής, που κερδίζει με το βλέμμα του και την ειλικρίνειά του», έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη.
Για τους... αντιπάλους, έλεγαν πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν προβλέψιμος. Ειδικά με την τελική του τοποθέτηση... κοίμισε όσους είχαν απομείνει στις τηλεοράσεις τους»...
Τα είχαν, πάντως, με τον Αλ. Αλαβάνο. «Έκανε προσωπικές επιθέσεις και στρέφονταν, δεξιά – αριστερά, ενώ είχε συμφωνηθεί πως όποιος μιλάει, κοιτάζει ευθεία στην κάμερα. Προσπαθούσε να προκαλέσει», έλεγαν. Υπογράμμιζαν, ταυτόχρονα, πως «ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν... μασάει από τέτοια παιχνίδια».
Αυτό που τους προβλημάτισε, πάντως, ήταν η μορφή του ντιμπέιτ. Κατάλαβαν –κι αυτοί- πως ο κόσμος δεν υπήρχε περίπτωση να δει την τηλεμαχία, από την αρχή ως το τέλος. «Πώς θα τους πείσουμε να έρθουν στην κάλπη, με αυτόν τον τρόπο», αναρωτιούνταν; 

Η αντιπολίτευση
Στην Ιπποκράτους παραδέχονταν πως στο τέλος, ο πρόεδρος του κινήματος, έπρεπε να ήταν καλύτερος. Δε δέχονταν, όμως, ότι «έδειξε κουρασμένος», όπως πανηγύριζε η Ρηγίλλης. «Κουρασμένος έδειξε ο πρωθυπουργός», σχολίαζαν. «Εκείνος ήταν ο προβλέψιμος».
Στέκονταν ιδιαίτερα στο θέμα του Βατοπεδίου –τη μοναδική στιγμή που ο πρωθυπουργός φάνηκε να χάνει τον έλεγχο. «Χρησιμοποίησε δυο... αρνήσεις. Είπε πως δεν πιστεύει ότι ουδείς χρηματίστηκε. Γιατί άραγε», ρωτούσαν;
Όσο για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, επέμεναν πως όλα έγιναν όπως τα είχαν σχεδιάσει.
Ευχαριστημένοι ήταν και στον Περισσό. Η κ. Παπαρήγα, αν και έδειχνε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό ότι δε συμφωνούσε με το ντιμπέιτ(πήγε πρώτη κι... έφυγε πρώτη στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ), δεν έκανε το λάθος. «Ξέφυγε ακόμη κι από την ερώτηση για τους εργαζόμενους στο ΚΚΕ», έλεγαν.
Αντίθετα, στα άλλα κόμματα, εξέφραζαν την άποψη ότι αυτή η απάντηση ήταν και η «αχίλλειος πτέρνα» της.
Το κομματικό επιτελείο του Αλέκου Αλαβάνου δεν μπορούσε να πιστέψει πώς ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «την πάτησε» στην προτελευταία ερώτηση: Για τις θέσεις παρκαρίσματος που έχει πάρει το κόμμα του, αν και τα γραφεία του βρίσκονται μόλις 3 λεπτά από τη στάση του μετρό! Παραδέχονταν πως αιφνιδιάστηκε, όπως αιφνιδιάστηκαν και οι ίδιοι. Κι έψαχναν να δουν ποιος και πώς «έκλεισε» τόσες θέσεις, που εκθέτουν ένα κόμμα το οποίο έχει κάνει σημαία την οικολογική του πολιτική. Έλεγαν, πάντως, πως, ως εκείνη την ώρα, ο Αλ. Αλαβάνος «ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του ντιμπέιτ».
Μπορεί ο Γ. Καρατζαφέρης να ξεπέρασε με χιούμορ το θέμα των απόψεών του για τους μετανάστες, έδειξε, πάντως, ότι δεν είχε και πολλά να πει. Στα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ., πάντως, πανηγυρίζουν και θεωρούν ότι «ο αρχηγός κέρδισε πόντους» ειδικά στην τελική του τοποθέτηση και «με την πρωτοβουλία του να δείξει στον ελληνικό λαό την επιταγή που κατέθεσε υπέρ του Ταμείου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».
Κι ενώ οι «αντίπαλοι» έκαναν λόγο για «θεατρινισμούς», στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό επεσήμαναν: «Δηλαδή, οι συνεχείς αναφορές του κ. Παπανδρέου στη διαφάνεια και στην... πρόθεσή του να συγκρουστεί με τα συμφέροντα τι ήταν; Αυτά τα είπε κι ο Καραμανλής στου Μπαϊρακτάρη»! 

Οι δημοσιογράφοι
Ο Αντώνης Σρόιτερ ήταν η μεγάλη έκπληξη του ντιμπέιτ. Δε χαρίστηκε σε κανέναν κι έκανε τις πιο «σκληρές» ερωτήσεις. Από κοντά κι ο Νίκος Ευαγγελάτος. Οι δυο τους ήταν αυτοί που «στρίμωξαν» περισσότερο τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι... δύσκολες ερωτήσεις ήταν το θέμα των σκανδάλων στον πρωθυπουργό(που, τελικά, φάνηκε να ξεπερνά), η ερώτηση για την κόρη του κ. Παπανδρέου η οποία φοιτά σε σχολεία στο εξωτερικό (την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε), το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων στο ΚΚΕ για την κ. Παπαρήγα (κι αυτή το ξεπέρασε σχετικά εύκολα), τα... πάρκινγκ του ΣΥΡΙΖΑ (η... μπανανόφλουδα που πάτησε ο Αλ. Αλαβάνος, που έδειξε σαφώς αιφνιδιασμένος) και το θέμα των μεταναστών για τον Γ. Καρατζαφέρη (η μοναδική φορά που έδειξε «διαβασμένος» κι όχι αυθόρμητος και ευφυής).
Στα... φάουλ πρέπει να καταλογίσουμε το ότι δεν έγινε ούτε μία ερώτηση για ευρωπαϊκά θέματα!
Όσο για την οικοδέσποινα, Μαρία Χούκλη, αν αφήσουμε στην άκρη τη... στιγμιαία κόντρα, με την Όλγα Τρέμη, μάλλον πρέπει να βαθμολογηθεί με άριστα.

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: