Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Έφερε... μουρμούρες το ευρωψηφοδέλτιο

Διίστανται οι γνώμες, όσον αφορά τις προτιμήσεις του Κώστα Καραμανλή, για τη συμπλήρωση των θέσεων του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις Ευρωεκλογές. Τα στελέχη του κόμματος, στη Θεσσαλονίκη, έχουν διαφορετικές απόψεις, για την απόφαση του αρχηγού, να μην περιλάβει κομματικούς, στο ευρωψηφοδέλτιο. Άλλοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. Κι άλλοι, εκφράζουν ανοικτά την άποψή τους ότι «ως τώρα οι κομματικοί μας είχαν ξεχάσει. Καλά έκανε, λοιπόν και... τους ξέχασε ο Καραμανλής»! 
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στον Εύοσμο, θα το θυμάται χρόνια ο Βάκης Φραντζής. Ο ισχυρός άνδρας της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη (πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του νομού), είχε συνάντηση με την Μαριέττα Γιαννάκου λίγο πριν την ομιλία της πρώην υπουργού στον Εύοσμο και, όταν εκείνη άρχιζε την ομιλία της στο βήμα, εκείνος ακούστηκε να λέει σε άνθρωπο του στενού του περιβάλλοντος: «Κάτι δεν πάει καλά»...
Ο κ. Φραντζής περίμενε ότι θα καταλάμβανε μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας –και μάλιστα μία από τις εκλόγιμες θέσεις. Οι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι είχε βάλει τα δυνατά του να... τελειοποιήσει τα αγγλικά του, για να είναι έτοιμος για τις Βρυξέλλες. Όμως, δε χρειάστηκε... Ξέχασε πως η πρό
σκληση του Γ. Αλογοσκούφη, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, είχε μετρήσει στα "μείον". 
Στη συνάντηση που είχε, με την κ. Κουτσίκου, δεν πήρε σίγουρη απάντηση για το αν θα περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο.
Κι ενώ οι «σίγουροι» είχαν προσκληθεί, ήδη, με προσωπικές υπενθυμίσεις, για τον κ. Φραντζή δεν είχε γίνει το ίδιο. Φυσικά και ήταν προσκεκλημένος στο Ζάππειο, όμως ακολουθήθηκε και σ΄αυτόν, ο ίδιος τρόπος που ίσχυε και για τα άλλα κομματικά στελέχη, των υπολοίπων νομών.
Ένας άλλος Θεσσαλονικιός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, έχει περισσότερους λόγους να αισθάνεται αδικημένος. Κι αυτό επειδή το όνομά του «έπαιζε» ακόμη κι ως τις 10.30 το πρωί της Κυριακής –λίγα λεπτά πριν ο Κώστας Καραμανλής ανέβει στο βήμα, στο αίθριο του Ζαππείου. Τελικά, έμεινε
 –κι αυτός- εκτός.
Στους παραπονεμένους περνά κι ο Χαλκιδικιώτης Μαργαρίτης Σχοινάς. Περίμενε πως θα έπαιρνε... παράταση για άλλη μία θητεία στις Βρυξέλλες. Φαίνεται, όμως, ότι, αν βρεθεί στο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης, για τις βουλευτικές εκλογές, θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. 

Συγκέντρωση ενότητας της βάσης
Εντύπωση προκάλεσε η συγκέντρωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, της ΔΕΘ. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ο νεαρός βουλευτής οργάνωσε την ομιλία επειδή είχε τη διαβεβαίωση πως θα έπαιρνε θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, κάτι που, τελικά, δεν έγινε. Αυτοί που γνωρίζουν, όμως, πρόσωπα και καταστάσεις, επιμένουν ότι «άλλοι ήταν οι σκοποί» του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ίδιοι επιμένουν ότι ο κ. Τζιτζικώστας είχε σκοπό του να συσπειρώσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να μην έχει, ακόμη, καταλάβει τι έρχεται. Και τα κατάφερε. Η ανταπόκριση, τεράστια. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Το φουαγιέ, είχε πλημμυρίσει. Μόνον ο Κώστας Καραμανλής τα έχει καταφέρει καλύτερα στη Θεσσαλονίκη. Κι ο κόσμος που έσπευσε να τον ακούσει, το βράδυ της Δευτέρας, δεν ήταν κομματικά στελέχη. Ήταν απλοί ψηφοφόροι και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας.
Στα πηγαδάκια, κύριο θέμα συζήτησης ήταν το ευρωψηφοδέλτιο. Κι εκεί, όλοι συμφωνούσαν πως «ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει». 

Τα παράπονα
Δεν είναι λίγοι αυτοί που είχαν –κι εξακολουθούν να έχουν- παράπονα από τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Μας γύρισαν την πλάτη», λένε. «Δεν σκύβουν πάνω από τα προβλήματα του κόσμου. Μας παραπέμπουν στους υπουργούς και τους βουλευτές, λες κι αυτοί δεν έχουν άποψη, δεν έχουν γνώμη»...
Τα ίδια παράπονα υπάρχουν και από τους ευρωβουλευτές. Ακόμη κι από στελέχη του κόμματος. Για παράδειγμα, νεολαίος της Νέας Δημοκρατίας έλεγε χαρακτηριστικά ότι «το συντονιστικό της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης έβλεπε, τόσα χρόνια, τις Βρυξέλλες με το... μακαρόνι, την ώρα που άσχετοι γέμιζαν αεροπλάνα κι επισκέπτονταν την πρωτεύουσα της Ευρώπης για να κάνουν τουρισμό. Ενώ τα στελέχη του κόμματος έμεναν απ’ έξω». Συντάσσονται κι αυτοί υπέρ των επιλογών του κ. Καραμανλή.
Πάντως, αυτός που εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του είναι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης. «Σίγουρα υπάρχει ένα κενό», είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη Θεσσαλονικιών από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει πως «το κενό αυτό πιστεύω ότι πρέπει να καλυφθεί με την αποφασιστικότητά μας και την πίστη μας ακόμη περισσότερο στη νίκη».

ΠΗΓΗ Τύπος της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: