Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Με Παπακωνσταντίνου επικεφαλής

Χωρίς εκλπλήξεις, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. Το ανακοίκνωσε στις 14.00 της Κυριακής, 17 Μαΐου 2009, ο πρόεδρος του κινήματος, Γ. Παπανδρέου, στην ειδική αίθουσα των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους. Και μπορεί η ανακοίνωση των ονομάτων να μην περιείχε ούτε μία έκπληξη και να κινήθηκε σε όσα γράφονταν και λέγονταν στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, αυτό, όμως, που άφησε τους πάντες άφωνους, ήταν ο μακρύς λόγος του κ. Παπανδρέου. Το όνομα του επικεφαλής ανακοινώθηκε τελευταίο από όλα, περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη του λόγου του κ. Παπανδρέου.
Στην ομιλία του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε για δύο επιλογές, που έχουν οι ψηφοφόροι: "Πολιτικές που κρύβουν την αλήθεια πίσω από τα μεγάλα λόγια, ή να προχωρήσουμε σε μια κατεύθυνση που βάζει πρώτο τον πολίτη". Τόνισε ότι "οι σημερινές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα -και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα" και είπε χαρακτηριστικά: "Αυτές οι πολιτικές δενέχουν προοπτική". Μάλιστα τις χαρακτήρισε "πολιτικές της ψευτοσυντήρησης".
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "κρίση θεσμών, κρίση στην ελληνική οικογένεια, στην πολιτική", για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Νέα Δημοκρατία. Και πρόσθεσε: "Από εμάς περιμένει ο ελληνικός λαός, διότι εμείς εκπροσωπούμε τις αρχές και τις αξίες που χρειάζονται".  
Υποσχέθηκε και... θαύματα: "Μαζί με το λαό μπορούμε να κάνουμε ακόμη και θαύματα", είπε χαρακτηριστικά. Όσο για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, τη χαρακτήρισε "το πρώτο βήμα μιας πορείας που βάζει πρώτο τον πολίτη". Ειδικά για τις ευρωπαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι θα παλέψουν ακόμη και για "αλλαγή και στην προεδρία της ευρωπαϊκής πολιτικής, δηλαδή του Μπαρόζο". 
Έθεσε, τέλος, πάλι ψηλά τον πήχη, λέγοντας πως "οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, είναι απόφαση για την Ευρώπη που θέλουμε, για το ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στην Ευρώπη". Όσο για το ευρωψηφοδέλτιο, το χαρακτήρισε "ψηφοδέλτιο νίκης γνώσης αγωνιστικότητας και κύρους για την Ελλάδα". 
Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποχωρούν, θα πρωταγωνιστήσουν στις εθνικές εκλογές που έρχονται, στις εκλογικές τους περιφέρειες, καθώς θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια για την ελληνική Βουλή. Οι, δε, ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα στεγαστούν σε κοινό κτίριο στην Αθήνα, μαζί με τις υπηρεσίες του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με διεθνή θέματα (εξωτερική πολιτική, ευρωπαϊκές υποθέσεις, Σοσιαλιστική Διεθνής).
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι: Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, βουλευτής Β Αθήνας, Στ. Λαμπρινίδης, επικεφαλής ευρωομάδας ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια - αρχαιολόγος(η βοηθός του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου), Γ. Σταυρακάκης, σεισμολόγος, Μαριλένα Κοπά, ευρωβουλευτής-επίκ. καθηγήτρια του Παντείου, Άνυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής, Κρ. Αρσένης, χοροτάκτης, Σπύρ. Δανέλης, δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, Δ. Δρούτσας, καθηγητής στο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Πετρούλα Τελεδήμου, πρόεδρος της νεολαίας του Ευρ. Σοσιαλ. Κόμματος, Λίνα Παπαδοπούλου, λέκτορας ΑΠΘ, Σ. Παλτσανιτίδης, προπονητής στίβου αθλητών με αναπηρία, Σταυρούλα Σαλουφάκου, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Χρ.  Χατζηαντωνίου, γεωπόνος-αγρότης από τα Γιαννιτσά, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, φιλόλογος, Χρυσή Βιτσιλάκη, αντιπρύτανης πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτων, Κ. Τάτσης, μέλος του απόδημου Ελληνισμού της Γερμανίας, Ρόνι Φίλεφσκα, Βουλγάρα μετανάστης, διδάκτορ ιστορικός, Γ. Σωτηρέλης, καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Ασημακόπουλος.
Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου δεν πρέπει να άφησε ικανοποιημένο το τοπικό ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλονίκης, αφού, ναι μεν υπάρχουν πρόσωπα από τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά τα πρόσωπα αυτά, όπως η αρχαιολόγος Χρυσούλα Παλιαδέλη, δεν έχουν ενεργό ρόλο στα κομματικά πράγματα. Πάντως, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε τη διορατικότητα να επιλέξει πρόσωπα κοινής και ευρύτατης αποδοχής, έτσι ώστε οι αντιδράσεις να μείνουν... εντός τοιχών της Βασ. Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: