Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Καραμανλής: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε λαϊκισμούς

Προσωπική επίθεση, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, του οποίου το όνομα, όμως, δεν ανέφερε ούτε μία φορά, έκανε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Κεντρικής Διάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Μαΐου. Ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε την επιολογή της κυβέρνησής του να στείλει, αργά το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαΐου, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, υπενθυμίζοντας ότι αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και αντέκρουσε το επιχείρημα ότι αυτό έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, υπογραμμίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που έστειλε στη δικαιοσύνη κάθε υποψία παράνομης συμπεριφοράς.
Για τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είπε:
"Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έφτασε τώρα στο σημείο να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για δήθεν οργανωμένη σκανδαλολογία και σπίλωση! Για δήθεν λασπολογία. Επιτέλους: Ως πού θα φτάσουν οι ακρότητες; Έχει και η διαστρέβλωση τα όριά της! Έχει και η αμετροέπεια τα όριά της! Έχει και το πολιτικό θράσος τα όριά του! Πού τα είδε αυτά ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Ποιόν προσπαθεί να εξαπατήσει; Ποιοί εναντίον ποιών; Είναι γνωστοί και οι λασπολόγοι και συκοφάντες σ’ αυτόν τον Τόπο. Είναι γνωστοί ποιοί δυσφημούν ακόμη και την ίδια τη Χώρα.
Παραπληροφορούν όταν αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Βουλή σχεδόν πάντα διέκοπτε τις εργασίες της πριν τις ευρωεκλογές. Παραπληροφορούν όταν αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Βουλή αυτή ερεύνησε όλες τις υποθέσεις που της διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη. Και αυτό σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στη διάρκεια των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τίποτε να κρύψει. Δεν έχει τίποτε να συγκαλύψει. Η Κυβέρνηση υπηρετεί με συνέπεια τους δημοκρατικούς θεσμούς. Θέλει να βαδίσει η Χώρα στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους. Επιδιώκει ήπιο πολιτικό κλίμα. Είναι αφοσιωμένη στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του Τόπου.
Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται. Δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων. Δείχνει πως δεν έχει κανένα σχέδιο, κανένα όραμα για τη Χώρα. Όλα τα οράματά του αρχίζουν και τελειώνουν με την ίδια βουλιμία: Πώς να πάρει την εξουσία!! Όλα τα οράματά του αρχίζουν και τελειώνουν με τις ίδιες ανεύθυνες αντιλήψεις. Δεν διστάζει να θυσιάσει το εθνικό συμφέρον στο βωμό κομματικών και προσωπικών επιδιώξεων. Δεν θέλει -δεν μπορεί- να συνεισφέρει στον αγώνα των Ελλήνων για την έξοδο από την κρίση.
Δεν υποστήριξε, ποτέ, καμιά από τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Δεν ανέφερε ποτέ, καμιά συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πρόταση. Κατέφυγε στα ευχολόγια. Κατέφυγε στην καταστροφολογία και τη δυσφήμηση της Χώρας. Κατέφυγε στο λαϊκισμό, την ιδιοτέλεια, την ανευθυνότητα. Προσπάθησε να μεταφέρει το δημόσιο διάλογο στο γκρίζο της παραπολιτικής. Προσπάθησε να ποινικοποιήσει την πολιτική και να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη. Προσπάθησε, με ανεύθυνα πυροτεχνήματα, να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του. Δεν έχει να επιδείξει καμιά άλλη πρωτοβουλία. Δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
Προτιμά να ακούγεται ευχάριστα, παρά να αποδεικνύεται χρήσιμος στον Τόπο. Ο κυνισμός αυτός δεν μπορεί να περάσει στην Κοινωνία. Ο κυνισμός αυτός δεν μπορεί να πάει μακριά. Αφήνω στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τις πρακτικές αυτές. Προχωρώ μπροστά, δυνατά, αποφασιστικά".

Για την οικονομική κρίση σε σχέση με την πατρίδα μας, είπε:
"Στην πορεία αυτή δεν χωρούν παλινωδίες. Δεν χωρούν κομματικές εμπάθειες. Δεν χωρούν πειραματισμοί. Χρειάζονται υπεύθυνες απαντήσεις στους πολίτες. Χρειάζονται σχεδιασμένες πολιτικές, στοχευμένες επιλογές, δύσκολες αποφάσεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Οι ευθύνες όλων, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, είναι τεράστιες. Η πρόκληση είναι κοινή. Απαιτείται ικανότητα ευελιξίας. Απαιτείται ετοιμότητα προσαρμογών. Απαιτείται εθνική αντίληψη, εθνική στρατηγική.
Επιδιώξαμε, στο διάστημα που πέρασε, διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προσπαθήσαμε να συνεννοηθούμε, τουλάχιστον στα βασικά και τα αυτονόητα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Αντί της συστράτευσης σε κοινούς στόχους, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επέλεξε την αντίδραση σε όλα. Επέλεξε τη σκανδαλολογία. Επέλεξε να παρασύρει τον Τόπο στο δρόμο της ανευθυνότητας, στο δρόμο της κομματικής εμπάθειας. Ματαιοπονούν, όμως"!

Ειδικά για τα μέτρα στη Βόρειο Ελλάδα, ο κ. Καραμανλής, είπε:
  • Ολοκληρώνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η Εγνατία Οδός και προχωρά, με γρήγορους ρυθμούς, η κατασκευή των κάθετων αξόνων. Γίνεται πραγματικότητα ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, το Βορρά με το Αιγαίο. Σε πέντε χρόνια προσθέσαμε περισσότερο έργο από αυτό που έγινε σε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία. Και αυτό ούτε κρύβεται, ούτε μηδενίζεται. 
  • Η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με την εκτέλεση και των τελευταίων
  • μεγάλων και δύσκολων έργων. 
  • Ξεκίνησε η κατασκευή του Μετρό, με δεκατρία εργοτάξια στην καρδιά της πόλης και δημοπρατήθηκε η πρώτη επέκτασή του προς την Καλαμαριά. Χωρίς μεγάλα λόγια, κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Ελλάδας, με προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ. 
  • Προετοιμάζεται η δημιουργία νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου,
  • εκτός του αστικού ιστού της πόλης. 
  • Προχωρά ο χωροταξικός σχεδιασμός για τη Ζώνη Καινοτομίας και καταρτίζεται νομοσχέδιο με κίνητρα για την εγκατάσταση εταιριών. 
  • Εγκρίθηκε και περνά σε φάση υλοποίησης το πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.
  • Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του λιμανιού, ώστε να διπλασιαστεί η δυναμικότητά του.
  • Ολοκληρώνεται, με την κατασκευή του νέου διαδρόμου, ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
  • Καταρτίζουμε μελέτη για την Εξωτερική Περιφερειακή της πόλης και προχωρούμε στην επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού της Σχεδίου.
  • Δίνουμε έμφαση στην προστασία φυσικού μας πλούτου, διαθέτοντας στη νέα προγραμματική περίοδο σημαντικά αυξημένους πόρους. Για τη Β. Ελλάδα διατίθενται σε έργα και δράσεις περιβάλλοντος περισσότερα από ένα δις ευρώ.
  • Σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία προωθήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια σημαντικές αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές. 
  • Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 2 χιλιάδες έργα και μελέτες, με προϋπολογισμό περίπου 2 δις ευρώ. 
  • Από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας, χρηματοδοτήθηκαν περίπου 2,5 χιλ. έργα και μελέτες.
  • Για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο περίπου 850 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. 


Έστειλε και ένα μήνυμα στα Σκόπια:
"Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε έμπρακτα την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία όλων των γειτονικών χωρών. Πιστεύουμε ότι η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει…
- μια αδιάσπαστη γειτονιά της Ενωμένης Ευρώπης.
- Μια γειτονιά σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. 
- Μια γειτονιά με πύλη εισόδου τη Θεσσαλονίκη. 
Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας. Και η επιλογή αυτή δεν εξαιρεί κανέναν από τους γείτονές μας. Ισχύει για όλους. Ισχύει και για τα γειτονικά μας Σκόπια. Το λέμε όμως καθαρά και υπεύθυνα: Η πορεία του γειτονικού κράτους εξαρτάται, πρωτίστως, από τις δικές του επιλογές. Ο δρόμος για την ευρωατλαντική προοπτική του έχει ένα βασικό και απαραίτητο προαπαιτούμενο: Τη λύση -λύση αμοιβαία αποδεκτή- στην εκκρεμότητα της ονομασίας του. Λύση που απαιτεί ένα σύνθετο όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Είναι ώρα για την ηγεσία του γειτονικού κράτους να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές. Να εγκαταλείψει τους εθνικισμούς του παρελθόντος. Να εγκαταλείψει τις ανιστόρητες εμμονές. Η Ιστορία γράφτηκε στο πέρασμα των αιώνων. Και την Ιστορία δεν την αλλάζουν οι μεταγενέστεροι. Όλοι εμείς, περήφανοι Μακεδόνες, το λέμε καθαρά: Η Ιστορία δεν διαγράφεται. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: