Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Γιαννάκου: Μας έκανε διαφήμιση το ΠΑΣΟΚ με τα παπαγαλάκια

"Κανονικά θα έπρεπε να... πληρώσουμε το ΠΑΣΟΚ για τη διαφήμιση που κάνανε στη διαφήμισή μας (σ.σ. με τα παπαγαλάκια), όπου χάλασαν τον κόσμο". Την άποψη αυτή εξέφρασε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέτα Γιαννάκου, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε την Κυριακή 31 Ιουνίου 2009. Η κ. Γιαννάκου δήλωσε ότι δεν μπορούν να θεωρούνται δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές, αφού ο λαός δεν απαντά με ένα ναι ή ένα όχι, επεσήμανε πως σέβεται τον Κ. Σημίτη ως πρώην πρωθυπουργό, αλλά, επί των ημερών του, δεν τιμωρήθηκαν περιπτώσεις όπως του χρηματιστηρίου και χαρακτήρισε "μονοσήμαντη" την πολιτική εμφάνιση των Οικολόγων Πράσινων.
Όλη η συνέντευξη της κ. Γιαννάκου, έχει ως εξής:
η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, που όπως και η Αθήνα, έτσι, βλέπει τη διακίνηση ιδεών πληροφοριών κλπ. Μη νομίσετε δηλαδή ότι φέρνω κάτι καινούριο. Ίσως περισσότερο θέλω να σημειώσω δύο τρία πράγματα, επιγραμματικά, που έχουν σημασία για αυτές τις εκλογές. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι εκλογές αυτές είναι για ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βεβαίως στις περισσότερες χώρες ο αγώνας διεξάγεται ή μάλλον συνεχίζει να συντηρεί και ορισμένες συγκρούσεις και τριβές που προϋπάρχουν για διάφορα θέματα τα οποία δεν μπορούμε και να τα χαρακτηρίσουμε και απόλυτα «εσωτερικής φύσεως», αφού μια και βρισκόμαστε σε μια εποχή που το 80% των θεμάτων στην ουσία περνά από τα υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέβαια, η υπόθεση Ευρωπαϊκές εκλογές είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αντιληφθεί καλύτερα ο κόσμος και να αποκτήσει δημόσιο αίσθημα γύρω από τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δει τις νέες εξελίξεις μέσα στην ΕΕ, να πληροφορηθεί τα σχετικά, πράγμα που μάλλον δεν συμβαίνει εδώ.
Δεν θέλω να ρίξω το βάρος στην αντιπολίτευση αλλά από εκεί άρχισε η ιστορία περί Δημοψηφίσματος, που ουδεμία σχέση έχει με αυτές τις εκλογές, από εκεί άρχισε η ιστορία περί «Σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας», ανύπαρκτων θεμάτων. Και το ένα και το άλλο είναι ανύπαρκτα, ούτε σοσιαλισμός υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει από το σύστημα που έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε., ούτε βαρβαρότητα υπάρχει.
Η ουσία της υπόθεσης αυτής αφορά και στην επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα έχει εκλέξει 22 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έναντι 736. Αυτό σημαίνει ότι βουλευτές που βρίσκονται σε οποιαδήποτε Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός από τη συνδιαμόρφωση θέσεων που θα κάνουν γιατί εκεί δεν πάμε για να γκρινιάζουμε συνεχώς, «δώστε μας αυτό ή το άλλο» -συνδιαμορφώνουμε καταστάσεις όσο πιο δυνατοί είμαστε και στον αριθμό και στις θέσεις που θα πάρουμε- γιατί αν δεν πάρουμε σημαντικό αριθμό δεν θα έχουμε τις θέσεις που θέλουμε- τόσο πιο πολύ μπορούμε να υπερασπίσουμε Ευρωπαϊκά ενδιαφέροντα και εθνικά ενδιαφέροντα την ώρα που θα χρειαστεί. Θέλω να επιχειρηματολογήσω υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με τρόπο αντικειμενικό, ασχέτως αν έχω προσωπικό ενδιαφέρον ως επικεφαλής. Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκουν και 13 αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων. Το ΕΛΚ αναμένεται να αυξηθεί, σε ποσοστά και αριθμό βουλευτών, ενώ η Σοσιαλιστική Ομάδα αναμένεται να μειωθεί, σε ποσοστά και αριθμό βουλευτών, από τις έρευνες που έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι έχει τεράστια σημασία ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που θα είναι στο ΕΛΚ, γιατί έτσι θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποιες θέσεις οι οποίες κατανέμονται με κάποιο συγκεκριμένο σύστημα. Οι θέσεις αυτές έχουν σημασία την ώρα της κρίσεως, δηλαδή την ώρα των αποφάσεων, ώστε να έχουμε κάποια πόστα εκτός από αυτό που έχει ο επικεφαλής της ομάδος που συμμετέχει στο λεγόμενο Γραφείο (bureau) της ομάδος.
Συνήθως οι ισορροπίες στο ΕΚ δημιουργούνται από συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ του ΕΛΚ και της Σοσιαλιστικής ομάδος, σε πάρα πολλά θέματα, αλλά και της ομάδας των Φιλελευθέρων που είναι μεγάλη, καθώς και των υπόλοιπων ομάδων. Έχει τεράστια σημασία, όπως είπα, είναι σημαντικός ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ, πέραν του γεγονότος ότι από τις 27 κυβερνήσεις των κρατών μελών οι 22 είναι κεντροδεξιές κυβερνήσεις.
Άκουσα τον κ. Παπανδρέου να λέει περί νεοσυντηρητισμού, αυτό είναι μια κασέτα- με συγχωρείτε για τη φράση μου- που έχει φτιάξει η Σοσιαλιστική ομάδα της Ευρώπης, η οποία λέει διάφορα πολλά και διάφορα περί «Νεοσυντηρητισμού» γιατί δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει -επιχειρηματολογεί αρνητικά- υπέρ ενός σοσιαλισμού· ο οποίος αφενός μεν κατέρρευσε στην κλασική του μορφή, αφετέρου δεν μπορεί να υπάρξει σε έναν ελεύθερο χώρο διακίνησης υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων, και συνδιαμόρφωσης πολιτικών με τα υπερεθνικά όπλα. Δεν θέλω να σας πω τίποτα παραπάνω και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Β. Πλάκας: Κυρία Γιαννάκου, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Γνωρίζω πως μετά την «απειλή» ή κόπωση, αν θέλετε, της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών για (δεν ακούγεται) αποχή, μεγάλος στόχος όπως καταγράφεται από δηλώσεις είναι η συσπείρωση. Μάλιστα υπάρχει η κριτική προς το κόμμα σας πως έχει δώσει σε όλη την προεκλογική περίοδο, και στην καμπάνια της και στα σποτάκια και στις δημόσιες ομιλίες και εμφανίσεις, πρώτη προτεραιότητα στην συσπείρωση και στην κομματική βάση. Ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, πρώτον, αν αυτή η έμφαση που δόθηκε στη συσπείρωση της βάσης φοβάστε ότι μπορεί να σας απομακρύνει ελαφρώς από τον πολίτη του μεσαίου χώρου, ο οποίος το 2004 και το 2007 σας έδωσε στις εθνικές εκλογές σε μεγάλο βαθμό τη νίκη· και σε δεύτερο επίπεδο πώς μπορείτε να πείσετε έναν απογοητευμένο, έναν αποστασιοποιημένο, ένα θυμωμένο, αν θέλετε, ψηφοφόρο της ΝΔ του 2007, να σας ξαναψηφίσει σε αυτές τις εκλογές.
Μ. Γιαννάκου: Καταρχήν θέλω να σας πω ότι απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Βεβαίως σε κάθε περίπτωση όταν βρισκόμαστε μπροστά σε οποιεσδήποτε εκλογές, όλα τα κόμματα σε όλο τον κόσμο, θέλουν να συσπειρώσουν τον δικό τους κόσμο γιατί αυτός είναι η βάση και η αρχή. Όμως ο Ο πολιτικός μας λόγος δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό, αν θέλετε, της ΝΔ για την συσπείρωση. Θεωρούμε λογικό να υπάρχουν παράπονα, τριβές, εξάλλου ξέρουμε ότι ο κόσμος της ΝΔ και λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων είναι πολύ πιο κριτικός από πολίτες που ψηφίζουν άλλα κόμματα. Δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτών που πηγαίνουν καμιά φορά στα τυφλά, ή των τελείως στρατευμένων κλπ. και αυτό θέλουμε και εμείς. Γι αυτό έχουμε φιλελεύθερες αντιλήψεις, είναι πάρα πολύ λογικό. Η αποχή θα πλήξει όλους. Αλλά θα πλήξει και κάτι άλλο. Παρά το γεγονός ότι όλοι θεωρούν ότι εμείς και οι Βέλγοι θα έχουμε τη μικρότερη αποχή, γιατί στις δύο αυτές χώρες εμφανίζεται μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκά προσανατολισμένων πολιτών, είναι πολύ σημαντικό για τη δουλειά των ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συμμετοχή των πολιτών να είναι μεγάλη. Είναι άλλο να έρθει κάποιος από μια χώρα και να έχει ψηφίσει το 30% , με άλλον αέρα θα πάει, και είναι άλλο να έχει ψηφίσει μεγάλο ποσοστό, να το έχετε υπόψιν σας. Και έχει τεράστια σημασία για τους χώρους στους οποίους κινείται ένα πολυεθνικό σύστημα, ένα πολυπαραγοντικό σύστημα- βάλτε 27 χώρες πολλαπλασιάστε επί πόσα κόμματα, μπορεί να έχετε πάνω από 100 κόμματα με διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές ομάδες- είναι σημαντικό να είσαι βουλευτής από μια χώρα όπου οι πολίτες συμμετέχουν.
Είναι και κάτι άλλο. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση κι έγινε η Συνταγματική Συνθήκη ήταν ότι διαπιστώθηκε αυτό το «δημοκρατικό έλλειμμα». Οι πολίτες δεν ήταν κοντά στα ευρωπαϊκά όργανα. Οι πολίτες δεν ξέρανε ποιος κάνει τι και για ποιο λόγο, ποιος έχει ποια αρμοδιότητα και ποιος φταίει. Στο εσωτερικό, πάρα πολλοί, καθετί που έρχεται από τις Βρυξέλλες, το βρίσκουν δυσάρεστο, και καθετί που ισχυρίζονται ότι το φέρανε αυτοί το βρίσκουν ευχάριστο. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Επομένως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έγινε η Συνέλευση. Εγώ είχα την τιμή να συμμετάσχω εκ μέρους του εθνικού Κοινοβουλίου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διατηρήθηκαν τα περισσότερα χαρακτηριστικά στη Συνθήκη της Λισαβόνας μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα ενός εκατομμυρίου πολιτών με ηλεκτρονική υπογραφή από 8 χώρες να μπορούν να ζητήσουν από την ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει ένα θέμα και να εξετάσει. Αισθάνομαι περήφανη γιατί εγώ είχα προτείνει αυτό και είχε περάσει μέσα στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το ίδιο ισχύει και για τα πέντε κοινοβούλια, κοινοβούλια 5 χωρών να μπορούν να τροποποιήσουν με τη βοήθεια της Επιτροπής ορισμένες αποφάσεις, και έτσι η εσωτερική πολιτική σκηνή δένεται περισσότερο με το ΕΚ.
Πάμε λοιπόν για την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ελπίζοντας ότι θα ψηφίσουν οι Ιρλανδοί και ο Πρόεδρος της Τσεχίας θα μας κάνει την τιμή να βάλει την υπογραφή του γιατί περιμένει- λέει- τους Ιρλανδούς.
Για να εφαρμοστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας χρειάζεται να φαίνεται η συμμετοχή. Έχει τεράστια πολιτική σημασία. Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι απέχοντες είναι μόνο οι Νεοδημοκράτες. Υπάρχει κόσμος δυσαρεστημένος καταρχήν από την πολιτική του εκπροσώπηση που είχε μέχρι τώρα. Ο κόσμος δεν είναι για διάφορα θέματα πιθανόν ενοχλημένος ή δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση. Υπάρχει κόσμος δυσαρεστημένος από την πολιτική του εκπροσώπηση, την οποία ψήφισε και επομένως η αποχή μπορεί να αγγίξει όλους. Εμείς, όμως, για τους πολιτικούς λόγους που σας ανέλυσα θέλουμε τη συμμετοχή. Θεωρούμε ότι είναι ένα ισχυρό όπλο για την επόμενη μέρα. 
Ν. Οικονόμου: Θα πω για ένα θέμα που αφορά τη Θεσσαλονίκη. Με την ανακοίνωση του Ευρωψηφοδελτιου είχαμε και μια γκρίνια που αφορά στην εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης (δεν ακούγεται). Θα ήθελα την άποψή σας πάνω σε αυτό και ενδεχομένως μια γενικότερη τοποθέτηση για το αν τελικά χρειάζονται γεωγραφικά κριτήρια. Γιατί υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι δεν παίζονται έτσι τα νούμερα.
Μ. Γιαννάκου: Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα έχει μια ενιαία λίστα. Το ξέρετε. Και το γεγονός αυτό προέρχεται από το ότι ο αριθμός των ευρωβουλευτών δεν είναι τόσο μεγάλος. Οι Γάλλοι π.χ. άλλαξαν το σύστημα και έκαναν περιφερειακές λίστες, αλλά πάλι «ΛΙΣΤ ΜΠΛΟΚΕ», δηλαδή στη σειρά εκλογιμότητας. Οι Ιταλοί έχουν πάλι liste bloquée στην οποία μπορείς να κάνεις αλλαγές, να πάρεις τον τελευταίο και να τον βάλεις πρώτο, να σβήσεις κάποιους κ.ο.κ. Είναι ένα ερώτημα αν πρέπει να παίξουν αποκλειστικά γεωγραφικά κριτήρια. Για παράδειγμα, εγώ ήμουν βουλευτής Α Αθηνών και έχω γεννηθεί στη Λακωνία. Η ηγεσία του κόμματος, φυσικά πήρε ανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη, αλίμονο, δεν συζητείται και θα έχουμε την εκπροσώπηση, αλλά δεν είναι γεωγραφική η εκπροσώπηση. Είναι ενιαία έκφραση. Τώρα, υπάρχουν απόψεις που λένε ότι ίσως έπρεπε κι εμείς να χωριστούμε σε περιφέρειες ή ο λαός να εκφράζει προτίμηση, υπάρχει και μια έκθεση του Γιώργου Αναστασόπουλου, παλαιότερου ευρωβουλευτή της ΝΔ για το εκλογικό σύστημα. Έχει εξετάσει όλα τα εκλογικά συστήματα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εγώ προσωπικά δεν θα του έδινα έμφαση, δεν θα το θεωρούσα μειονέκτημα, όπως και δεν θα θεωρούσα ότι είναι εις βάρος των άλλων αν είχε βάλει 6 από τη Θεσσαλονίκη, 8 από τη Θεσσαλονίκη, δεν θα με πείραζε· με καταλαβαίνετε, έτσι;
Γ. Κεσσόπουλος (Κεντρί της Μακεδονίας)- (δεν ακούγεται, για βιβλίο ιστορίας, κα Ρεπούση κλπ) 
Μ. Γιαννάκου: Έχω απαντήσει στο θέμα αυτό. Τα δημόσια πρόσωπα όταν καταλαμβάνουν θέσεις στην εκτελεστική εξουσία, ασκούν δηλαδή την εξουσία οφείλουν να τηρούν τη συνταγματική τάξη και το νόμο μέχρι κεραίας και αυτό έκανα εγώ. Επομένως ο τρόπος που πολιτεύεται κανείς δεν υπαγορεύεται ούτε από επιμέρους αντιδράσεις, ούτε από συμφέροντα, ούτε από απόψεις που καμιά φορά δεν έχουν και σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η απάντησή μου.
Ν. Γεωργοπούλου: Καλησπέρα σας κυρία Γιαννάκου. Είναι τιμή που είστε εδώ για μας. Θα ήθελα να σας απευθύνω την εξής ερώτηση. Πριν από λίγο καιρό είχατε πει ότι ο καλός στόχος για το κόμμα της ΝΔ είναι η εκλογή δέκα ευρωβουλευτών, με (δεν ακούγεται) στο ΕΛΚ (δεν ακούγεται), κάτι που είπατε και πριν από λίγο. Με εμφανή συσπείρωση που δείχνουν ως αυτή τη στιγμή, με βάση τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμα και σήμερα, εκτιμάτε εσείς, με την εμπειρία σας βεβαίως στην Ευρώπη, ότι η ΝΔ θα πετύχει να εκλέξει δέκα ευρωβουλευτές για την επόμενη περίοδο; Ευχαριστώ πολύ.
Μ. Γιαννάκου: Εγώ δεν έκανα σχόλιο που αφορούσε στο ποιες είναι οι προσδοκίες, έκανα ένα σχόλιο που είχε σημασία για την επόμενη μέρα. Είπα ότι εγώ, για να κάνω τη δουλειά μου ως επικεφαλής με τον καλύτερο τρόπο και να έχω τα αποτελέσματα που θέλω και τα πόστα που θέλω, έχοντας μελετήσει τον χάρτη όλων των κομμάτων και τις αναγωγές με τις έρευνες της κοινής γνώμης, θέλω δέκα ευρωβουλευτές. Αυτό είπα εγώ. Και μακάρι ο ελληνικός λαός να μας τους δώσει, αλλά αν έχω τέτοιο αριθμό θα μπορώ να έχω καλύψει τα πάντα με τρόπο που δεν θα αφήνει καμία οδό διαφυγής για κανένα σημαντικό δικό μας εθνικό συμφέρον.
Λ. Γεωργάκη (Mega Channel): Κυρία Γιαννάκου καλημέρα σας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε πριν από λίγες μέρες ότι «πληγώθηκε» από την υπόθεση του Βατοπεδίου. «Πληγωμένη» από ό,τι φαίνεται είναι και μια μεγάλη μερίδα των οπαδών της ΝΔ και για αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει καλό ποσοστό συσπείρωσης. Πιστεύετε ότι μέχρι τις «ευρωεκλογές» θα βρεθεί ένας τρόπος να αναρρώσουν οι οπαδοί της ΝΔ, να αυξηθεί το ποσοστό συσπείρωσης;
Μ. Γιαννάκου: Θέλω να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια άσκησης της εξουσίας είναι φυσικό να γίνονται και λάθη. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Και είναι φυσικό να γίνονται και μεγάλα λάθη. Ορθώς ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πληγώθηκε» από την υπόθεση του Βατοπεδίου, πηγαίνοντας, αν θέλετε, βαθύτερα και θέλοντας να εκφράσει ταυτόχρονα και τη δυσαρέσκεια και το γεγονός ότι «πληγώθηκε» και ένας αριθμός πολιτών, και όχι μόνο οι οπαδοί ή αυτοί που ψήφισαν τη ΝΔ. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα του Πρωθυπουργού ότι έχει σημειώσει κατά καιρούς θέματα που πραγματικά δημιούργησαν προβλήματα και που ομολογώντας τα δημόσια έχει κανείς την ευκαιρία και να τα διορθώσει και να τα αντιμετωπίσει. Ένα είναι σίγουρο, ότι η ΝΔ δεν κουκούλωσε διάφορες καταστάσεις και υποθέσεις, δεν προσπάθησε δηλαδή να προστατεύσει ανθρώπους και πρόσωπα για τα οποία θεωρούσε ότι έχουν ευθύνη, και επομένως νομίζω ότι αυτό μπορεί να καλύψει στο πολιτικό επίπεδο μια πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο που καλύπτεται και σε άλλες χώρες του κόσμου. Άλλωστε, όπως ξέρετε, στην πολιτική, το να διαπιστωθεί ότι κανείς έκανε λάθος, ή κατά κάποιο τρόπο να αποδοκιμαστεί μια ενέργεια από τον λαό είναι και το μεγαλύτερο κόστος για τα πολιτικά πρόσωπα, έτσι δεν είναι;
E. Αποστολίδου: (δεν ακούγεται, για Simens)
Μ. Γιαννάκου: Τώρα αυτό ίσως είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, υπό την έννοια των ανοιχτών συνόρων, αλλά θέλω να σας πω ότι στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία και διάκριση εξουσιών. Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την υπόθεση αυτή, ασχολείται η δικαιοσύνη. Παραταύτα, επειδή υπήρχαν πληροφορίες, άκουσα τον Υπουργό Δικαιοσύνης να σημειώνει ότι εγκαίρως και αμέσως ενημέρωσε τη Δικαιοσύνη. Και νομίζω ότι έκανε πάρα πολύ καλά. Αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν όλα τα περιθώρια πάλι από τη Δικαιοσύνη για να υποβάλλουν τα υπομνήματά τους κλπ. Μην νομίζετε όμως ότι μπορούν να διαφύγουν, έτσι; Υπάρχουν όλες οι πρόνοιες και όλες οι ρυθμίσεις και όλες οι οδηγίες και κανονισμοί που αφορούν σε εντάλματα συλλήψεως που έχουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα κλπ. Δεν μπορούν να διαφύγουν.
Ο. Γκάλη: Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ΝΔ υπάρχουν διαρροές της ΝΔ προς τους Οικολόγους Πράσινους. Πιστεύετε ότι τελικά στις προτάσεις της ΝΔ (δεν ακούγεται) και η οικολογία και το περιβάλλον;
Μ. Γιαννάκου: Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας. Καταρχήν πιστεύω ότι το περιβάλλον και η οικολογία, ή καλύτερα να το χαρακτηρίσω με τον διεθνή του όρο, «βιώσιμη ανάπτυξη ή αειφόρος ανάπτυξη», που περιλαμβάνει το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, το σωστό τρόπο ανάπτυξης των παιδιών, την εκπαίδευση γύρω από την αειφορία κλπ. Και δεν είναι ώρα τώρα να σας πω τι είχε γίνει στο Υπουργείο Παιδείας πέρα από τα 56 περιβαλλοντικά κέντρα, αλλά υπήρχε πραγματικά ένα ολόκληρο πακέτο που λειτουργούσε με ερευνητικά κέντρα, με Καθηγητές Πανεπιστημίου για την εκπαίδευση γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει δύο μεγάλες προσπάθειες. Το ένα είναι η εφαρμογή των Οδηγιών. Διότι η Ελλάδα παραπεμπετο κάθε τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σας θυμίζω τον Κουρουπητό. Με πάρα πολύ μεγάλα πρόστιμα. Σας θυμίζω τις 4.000 χωματερές εκ των οποίων, βεβαίως έχουνε μείνει 600, αλλά να δούμε προηγουμένως τι γινόταν, ήταν 4.000. Και τώρα έχουμε νέες υποχρεώσεις. Πρέπει οι ρύποι σε ποσοστό 20% να μειωθούν, πρέπει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να φτάσουν το 20% μέχρι το 2020, και μακάρι να πάμε και ταχύτερα. Επομένως η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτά και βεβαίως έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και ειδικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, δημιουργώντας τις δομές γιατί είναι 12 υπουργεία, τα οποία έχουν αντίστοιχες ευθύνες γύρω από το περιβάλλον. Ο κόσμος είναι φυσικό να είναι ευαίσθητος. Τα μεγάλα συνέδρια από την εποχή του Κιότο, του Ρίο, η κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες που μιλούν, οι εφημερίδες που γράφουν, εσείς οι δημοσιογράφοι που είσαστε ευαίσθητοι και τα παρουσιάζετε και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερες ευαισθησίες. Είναι πιθανό κάποιοι πολίτες, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι και από τα άλλα κόμματα, και από τα μεγάλα κόμματα να ψηφίσουν εκείνους. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι είναι μονοσήμαντη η πολιτική τους εμφάνιση. Μιλούν μόνο για το περιβάλλον. Εμείς μιλάμε συνολικά για την αειφορία αλλά και για όλα τα μεγάλα προβλήματα. Μιλώντας μόνο για το περιβάλλον ή για την «πράσινη ανάπτυξη», της οποίας και εμείς είμαστε οπαδοί- εγώ έχω μιλήσει εδώ και τρία χρόνια για την «πράσινη ανάπτυξη»- ξέρουμε ότι αυτό το είδος της ανάπτυξης για να διατηρηθεί έχει κόστος. Πρέπει να μιλήσουμε και για αυτά τα πράγματα. Εγώ δεν θεωρώ αρνητικό σώνει και καλά ότι βγήκαν οι Πράσινοι μόνο με μια μονοσήμαντη ατζέντα, λέω όμως ότι δεν αρκεί αυτή η ατζέντα. Πρέπει να συνδυαστεί με τα προβλήματα που έχει η χώρα, με την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, με την κοινωνική συνοχή που επιδιώκουμε και το κοινωνικό μοντέλο που θέλουμε κοκ.
Γ. Στρίκος: Χαίρεται κυρία Γιαννάκου. Έχει αλλάξει το κλίμα στη ΝΔ απέναντι στον κ. Σημίτη;
Μ. Γιαννάκου: Εντάξει, ο κύριος Πρωθυπουργός έκανε ένα σχετικό σχόλιο, να έχετε υπόψη σας όμως κάτι. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η ΝΔ και οι οπαδοί της σέβονται τον κ. Σημίτη ως πρώην πρωθυπουργό. Σε πάρα πολλά ζητήματα που έφερε στη Βουλή η ΝΔ- εν αντιθέσει προς το ΠΑΣΟΚ- συνέβαλε ψηφίζοντας σχέδια νόμου, στηρίζοντας απολύτως πχ την ένταξη της Κύπρου και την υπόθεση του Ελσίνκι, στηρίζοντας απολύτως την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ενώ αν γυρίσουμε λιγάκι στο παρελθόν θα δούμε ότι αντιστοίχως το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τα ίδια. Αν με ρωτάτε εμένα προσωπικά, εγώ και τότε και τώρα, παρά τις πολιτικές αντιθέσεις, πάντοτε εξέφραζα τον σεβασμό μου για τον κύριο Σημίτη. Είναι όμως αλήθεια ότι όταν ήταν Πρωθυπουργός υπήρχαν πολλά φαινόμενα, πχ η υπόθεση του χρηματιστηρίου, για την οποία η τότε κυβέρνηση δεν ελάμβανε πρόνοιες για να κατασταλούν δραστηριότητες, που ήταν πέρα και έξω από τη νομιμότητα.
Γ. Αδάμ: Σας μεταφέρω μια απορία και ένα ερώτημα που διατύπωσε ένας εργαζόμενος, γιατί πυροβολείτε τους παπαγάλους, γιατί αποδοκιμάζετε τη βαρβαρότητα, γιατί στρέφεστε εναντίον των Οικολόγων Πρασίνων και δεν χρησιμοποιείτε την ακριβολογία των αριθμών. Είχαμε ανάπτυξη το 2003 και το 2004, 5,1% και 5,6% και αυξήσεις 2,3% και 2,6%. Το 2008, σε μια δύσκολη χρονιά η ανάπτυξη έχει περιοριστεί περίπου στο 2,6%, οι αυξήσεις που δόθηκαν είναι 5,6% γιατί δεν σας έχουν δείξει μέσα από την ακριβολογία των αριθμών να προσεγγίζετε τα πραγματικά προβλήματα και να μην πυροβολείτε παπαγάλους, να μην αποδοκιμάζετε τη βαρβαρότητα ή ακόμα να μην στρέφεστε εναντίον των Πρασίνων Οικολόγων.
Μ. Γιαννάκου: Θα αρχίσω από το τέλος. Δεν έχει στραφεί κανένας εναντίον των πρασίνων οικολόγων. Δεν νομίζω ότι έχουμε ασχοληθεί, έχουμε δικό μας οικολογικό πρόβλημα. Σας απάντησα ήδη για το θέμα. Δεύτερον, εμείς ασχολούμεθα με την πολιτική. Δεν αρκούν οι αριθμοί μόνο. Αν ήταν μόνο οι αριθμοί θα κάναμε κι εμείς αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως δήθεν «φετφά». Σας θυμίζω ότι στις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί ΠΑΣΟΚ, ότι το ΠΑΣΟΚ έβγαινε και έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, είναι κάποιοι τεχνοκράτες που λένε ό,τι θέλουν. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι καμία εθνική κυβέρνηση δεν πήρε τους αριθμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να τους κάνει πολιτική όπως ήταν οι αριθμοί. Καμία απολύτως.
Ας έρθουμε τώρα στα στοιχεία των αριθμών, για να διαβάζουμε κι αλλιώς. 4% ανάπτυξη έλεγε ο κ. Σημίτης για το 2003. Το έτος αυτό, όμως, το 2003, ήταν το «κέντρο» του Γ’ ΚΠΣ…. Η πραγματική ανεργία ήταν 11,4%. Αφού κατέβηκε στο 7,3%, ανέβηκε στο 9,3% και είναι πάρα πολύ λογικό, λόγω της Διεθνούς οικονομικής κρίσης… Δεν αρκούν αυτά τα στοιχεία. Η Ιρλανδία είχε 1,4% ανάπτυξη το 2003 και είχε ανεργία τριβής. Δηλαδή 0% στην ουσία. Άρα δεν αρκούν μόνο οι αριθμοί. Δεν στρεφόμαστε εναντίον της «βαρβαρότητας», αλλά έχουμε πολιτικό λόγο και λέμε στους αντιπάλους μας ότι πρώτον τα έχουν μπερδέψει λιγάκι, διότι όπως σας είπα απ’ την αρχή ούτε «σοσιαλισμός» μπορεί να υπάρξει με την έννοια που ο Μαρξ αναφέρει, ούτε βαρβαρότητα υπάρχει. Εκτός αν κάποιος νομίζει ότι η σημερινή μας δημοκρατία αποτελεί βαρβαρότητα.
Δεύτερον τα μπέρδεψαν διότι ο Κορνήλιος Καστοριάδης, όταν το 1948 έκανε το περιοδικό «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», στην ουσία έκανε ευθεία κριτική στο κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης. Για το είδος του σοσιαλισμού το οποίο ήταν βάρβαρος σοσιαλισμός. Δεν θέλω τώρα να μπούμε σε ιδεολογικές συζητήσεις. Η ΝΔ λοιπόν απαντά στις προκλήσεις.
Όσο για τα παπαγαλάκια, μάλλον έπρεπε να πληρώσουμε το ΠΑΣΟΚ για τη διαφήμιση που κάνανε στη διαφήμισή μας, όπου χάλασαν τον κόσμο. Ακούστε, η συνεχής επίκληση ότι υπάρχει τεράστια ανεργία, ότι οι Έλληνες πεθαίνουν από τη φτώχια, ότι δεν θα ξημερώσει τίποτα καλό (… δεν ακούγεται) Είχαμε ένα έλλειμμα 7,9% και η κυβέρνηση Σημίτη έλεγε το 2003 ότι είναι 2,9%. Είχαμε κάνει τους υπολογισμούς μας να δώσουμε το 5% στην Παιδεία, αλλά αυτός που έχει έλλειμμα 7,9 δεν μπορεί να δώσει το 5% στην Παιδεία. Ωστόσο αυξήσαμε σε πραγματικούς αριθμούς τα κονδύλια για την Παιδεία.
Η καταστροφολογία είναι ότι χειρότερο. Και ίσως αποτελεί και μία δικαιολογία για αυτούς που φιλοδοξούν να πάρουν την εξουσία και να ισχυρίζονται την επομένη ότι παρέλαβαν χάος και δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα. Δηλαδή δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα. Αυτού του είδους ο λόγος δεν είναι πολιτικός λόγος κατά την γνώμη μας. 
Μ. Πελτέκη (Ράδιο 102FM ΕΡΤ): Είναι δημοψήφισμα για σας αυτές οι ευρωεκλογές;
Μ. Γιαννάκου: Όχι βέβαια. Κατ’ αρχήν δημοψήφισμα ξέρουμε τι είναι. Τίθεται ένα ερώτημα και απαντάμε «ναι» ή «όχι». Αν ετίθετο ένα τέτοιο θέμα, δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα είχαμε. Είναι Ευρωπαϊκές Εκλογές και την επόμενη το πρωί θα έχουμε την ίδια κυβέρνηση που είχαμε και την προηγούμενη των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: