Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ζητούνται... οπαδοί


Τέτοια κινητοποίηση δεν έχει ξαναγίνει. Ο λόγος, βέβαια, για τα κομματικά επιτελεία –κι όχι για τους απλούς οπαδούς. Τα στελέχη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με έναν και μοναδικό σκοπό: Να γεμίσουν την πλατεία!
Ο φόβος και των δύο πλευρών είναι ένας: Να μην τραγουδάει η Μητροπολίτου Ιωσήφ για τη Βασιλέως Ηρακλείου, ή το αντίστροφο, το στίχο του Σαββόπουλου «η πλατεία ήτανε άδεια/ και τρελός απ΄τα σημάδια/ σα σκυλί»... Και οι δύο προτιμούν το πρώτο κουπλέ: «Η πλατεία ήταν γεμάτη/ απ΄το νόημα που ΄χε κάτι/ απ’ τις φωτιές».
Γιατί, οι δύο συγκεντρώσεις, του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη και της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη, θα έχουν και... φωτιές. Η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, αυτή που τα τελευταία χρόνια γεμίζει όλο και πιο δύσκολα προεκλογικά, αλλά... ξεχειλίζει στις γιορτές –είτε συμφωνεί κάποιος με την ποιότητα, είτε όχι- του δήμου- θα φωτιστεί από τα βεγγαλικά. Πυροτεχνήματα καπνογόνα, χιλιάδες σημαίες και, στρατηγικά τοποθετημένα, φώτα, θα πλαισιώσουν τις εμφανίσεις (γιατί οι λέξεις «πολιτικές ομιλίες» δεν αποδίδουν σωστά το νόημα) του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου.
Και τα δύο κόμματα σχεδιάζουν κάτι μεγαλεπήβολο. Σκοπός τους ο εντυπωσιασμός του εκλογικού σώματος και –κυρίως- η συσπείρωση των οπαδών. Και, ως σήμερα, έχουν δοκιμαστεί τα πάντα: Αφίξεις από θαλάσσης, πυροτεχνήματα, αγοράκια και κοριτσάκια στις εξέδρες, τοπικοί παράγοντες να χαιρετούν, μαζί με τον αρχηγό, το πλήθος, γιγαντοοθόνες...
Η Νέα Δημοκρατία έχει το πλεονέκτημα: Η ομιλία του Κ. Καραμανλή ακολουθεί αυτήν του Γ. Παπανδρέου. Έτσι, όσους πόντους κι αν κερδίσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θα έχει το πλεονέκτημα να τους πάρει πίσω. Και μπορεί στην Αθήνα τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να έχουν δύσκολο έργο, στη Θεσσαλονίκη, όμως, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.Ο πρωθυπουργός θα μπορεί να μιλήσει για τα έργα. Και οι Θεσσαλονικείς θα ξέρουν ότι τους λέει αλήθεια. Δεκαετίες περίμεναν να δουν τα έργα του μετρό. Και, πλέον, η καθημερινότητά τους αλλάζει από τους δυο μετροπόντικες.
Η «γραμμή» στις τοπικές οργανώσεις έχει πέσει εδώ και μέρες: Καμία να μην «πέσει» κάτω από τα τρία πούλμαν. Ο αριθμός αυτός είναι ο... πήχης, πάνω από τον οποίο πρέπει να κινηθούν. Όσοι περισσότεροι, τόσο το καλύτερο...

Θα... φάνε και θα πιούνε
Κι ενώ στη Νέα Δημοκρατία η κινητοποίηση γίνεται με στόχο το φιλότιμο, στο ΠΑΣΟΚ προχωρούν ένα βήμα παραπάνω: Για όσους έρθουν από την επαρχία, οι διοργανωτές θα φροντίσουν να μη διψάσουν και να μην πεινάσουν. Κατά τα λοιπά, οι εντολές είναι, περίπου, οι ίδιες και τα νούμερα αντίστοιχα.
Όσο για την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου, από τώρα τον προετοιμάζουν για να μιλήσει σχετικά με καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα. Αν και οι τοπικοί παράγοντες επιμένουν να αποφύγει την οποιαδήποτε αναφορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί, θεωρούν πως κάθε λέξη για το μετρό ή την Εγνατία «θα είναι και μια απόπειρα αυτοκτονίας, αφού τα έργα χρόνιζαν επί κυβερνήσεων Σημίτη». Προτείνουν, δε, το «χτύπημα» του Γ. Παπανδρέου να έχει σχέση τη διαφάνεια. «Στο κάτω-κάτω της γραφής», λένε «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των... κουμπάρων. Από εδώ άρχισε το ξήλωμα της κάλτσας».
Την ίδια στιγμή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη «σκοτώνονται» για τις αφίσες! Λες και βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80, οι μεν, κατηγορούν τους δε. Και οι δύο μαζί έχουν πλημμυρίσει τη Θεσσαλονίκη στη γιγαντοαφίσα.
Ειδικά για τις γιγαντοαφίσες της περιφερειακής οδού, οι καταγγελίες από οδηγούς πέφτουν σαν το χαλάζι. Όλα, ανεξαιρέτως, τα ενημερωτικά blog, φιλοξενούν, στο διαδίκτυο, φωτογραφίες που έχουν «τραβήξει» οι οδηγοί με τις αφίσες να φιγουράρουν ακριβώς δίπλα στο οδόστρωμα –κάτι που, όπως επισημαίνουν, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Προβήματα, όμως, με τις αφίσες έχουν και τα ίδια τα κόμματα. Την Πέμπτη, το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπει, σε μέλη της νεολαίας, να αφισοκολλήσουν σε δρόμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενόψει της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου. Χθες, ήταν η σειρά της Νέας Δημοκρατίας. Η διοικούσα επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε για το ίδιο πράγμα το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την καταγγελία, το ΠΑΣΟΚ είχε καλύψει όλους τους χώρους –ακόμη κι αυτούς που προορίζονταν για τη Νέα Δημοκρατία- ενώ μέλη του κατέστρεψαν προεκλογικό υλικό και αφίσες της Νέας Δημοκρατίας.

Τα γκάλοπ και τα δημοσιεύματα
Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, χθες, τα στελέχη και των δύο κομμάτων βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν και με άλλα θέματα. Στη Νέα Δημοκρατία επεσήμαναν την παρουσία της Νατάσσας Καραμανλή στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Μαρκόπουλο. Στο ΠΑΣΟΚ, ασχολούνταν με τη δεύτερη δημοσκόπηση που αφορούσε την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στο debate.
Αυτή η δεύτερη μέτρηση, της εταιρίας Metron Analysis, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η τηλεόραση του Αντέννα, σαφώς και βόλευε καλύτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έδειχνε τον Γιώργο Παπανδρέου να προηγείται, έστω και με διαφορά... ανάσας του συνονόματου του, προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. και τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, τρίτο! Συγκεκριμμένα, η εταιρία έδινε τα εξής ποσοστά: Κ. Καραμανλής 35%, Γ. Παπανδρέου 39%, Αλ. Παπαρήγα 25%, Αλ. Αλαβάνος 28% και Γ. Καρατζαφέρης 38%.
Είχε προηγηθεί η δημοσκόπηση του Βήματος, από την Kapa Research, όπου, στο ερώτημα «ποιος πρόεδρος κόμματος πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη παρουσία», έδινε: Κ. Καραμανλής 36,4%, Γιώργος Παπανδρέου 27,7%, Αλ. Παπαρήγα 7,1%, Αλ. Αλαβάνος 6,6%, Γ. Καρατζαφέρης 7,7%, Κανένας 11,2% και ΔΓ/ΔΑ 3,3%.

ΠΗΓΗ Τύπος Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: