Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Μαΐου 2009, ο Μιχ. Τρεμόπουλος, πρώτος στην ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων. Έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όσα του καταμαρτυρούν, για τις θέσεις του στα εθνικά θέματα, ή για τη χρηματοδότηση οργάνωσης στην οποία είναι αντιπρόεδρος (ονομάζεται "Κέντρο Πληροφόρησης Αντιγόνη" και ασχολείται, όπως λέει ο κ. Τρεμόπουλος, με θέματα ξενοφοβίας και ρατσισμού), χωρίς, πάντως, να μιλήσει ξεκάθαρα, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
«Οι έμποροι του πατριωτισμού σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν να συκοφαντήσουν και πάλι τη δουλειά μας και να εμποδίσουν την πραγματική προεκλογική συζήτηση. Οι έμποροι του πατριωτισμού έχουν πει συκοφαντώντας, είτε ότι θέλω να γίνει άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ είτε να μετονομαστεί η οδός Αγίου Δημητρίου -πολιούχου της πόλης παρακαλώ- είτε πρόσφατα και η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου σε Κεμάλ Ατατούρκ». Οφείλω όμως να πω ότι σε μία συζήτηση που είχα πρόσφατα μαζί του, ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ θα ήθελε να σηκώσω τη φωτογραφία του στο Λευκό Πύργο. Όλες αυτές οι γελοιότητες, οι τόνοι λάσπης που φτάνουν σε επίπεδο που γελάω πραγματικά, όπως ότι το ποδήλατό-μου μου το χάρισε ο Τζωρτζ Σόρος, ότι το μεταπτυχιακό στην κοινωνική οικολογία που έκανα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποδεικνύει τη διαπλοκή μου με αμερικάνικα συμφέροντα και άλλες απίθανες ιστορίες. Είναι ζητήματα που πια ο ελληνικός λαός όχι μόνο γελάει, αλλά τόσο πολύ αγανακτεί από ένα σημείο και μετά, που διογκώνει τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων που παρουσιάζονται πια ως βασικός παράγοντας, όχι απλώς για την αλλαγή αλλά για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού», είπε χαρακτηριστικά.
Χωρίς να τοποθετηθεί, ούτε για μια στιγμή, στο αν θα διαφωνούσε να ονομαστεί το γειτονικό κράτος των Σκοπίων "Μακεδονία", δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των βαλκανικών χωρών, υπέρ μιας αειφόρας πράσινης εναλλακτικής προοπτικής για όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπερασπίζουμε εκείνου του είδους τη μνήμη που ένωσε την Ευρώπη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και όχι εκείνη τη μνήμη, η οποία έφερε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».
Αντί για την προσωπική του άποψη, κατέθεσε την άποψη "των Πράσινων Κομμάτων της Βαλκανικής", η οποία δε φωτίζει, ιδιαίτερα, το τι πρεσβεύει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, έδωσε στη δημοσιότητα το εξής κείμενο:
"Η δημόσια γραπτή τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων για το όνομα της Μακεδονίας, 20.11.2007 ήταν: «Όπου δύο κοινωνίες αυτοπροσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης. Τέτοια ζητήματα, όμως, δε μπορούν να μετατρέπονται σε διπλωματική σύρραξη ούτε σε ζήτημα γοήτρου ή ταπείνωσης ολόκληρων κοινωνιών». Η κοινή διακήρυξη των Πράσινων κομμάτων της Βαλκανικής (Θεσσαλονίκη, 6-8 Ιουνίου 2008) ζητά διπλωματική επίλυση με «σεβασμό και ανοχή στα αισθήματα και των δύο πλευρών». Τη διακήρυξη συνυπογράφει και το κόμμα DOM από τη FYROM. Υπάρχει αναλυτικό κείμενο για το θέμα, όπου θεμελιώνεται η άποψη για κοινά αποδεκτή λύση με σύνθετη ονομασία".
Όσο για το θέμα της σχέσης του κόμματός του με το "Ουράνιο Τόξο" κάποιων ανιστόρητων που δηλώνουν "Μακεδόνες", είπε:
"Οι Οικολόγοι Πράσινοι απέρριψαν βολιδοσκοπήσεις για εκλογική συνεργασία τους με το «Ουράνιο Τόξο», τόσο στις ευρωεκλογές του 2004 όσο και στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Θεωρούν πάντως ότι η παρουσία του ως μειονοτικού κόμματος με περιορισμένη εκλογική απήχηση συνέβαλε να αναθεωρήσει η κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ τις παλιότερες αντιλήψεις της για εκτεταμένη μειονότητα ομοεθνών τους στην ελληνική Μακεδονία, εκτονώνοντας τον αλυτρωτισμό. Η «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», που περιλαμβάνει τα μειονοτικά κόμματα της Ευρώπης (ανάμεσά τους και το «Ουράνιο Τόξο»), αποτελεί χωριστό πολιτικό σχηματισμό από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Εκλέγονται με διαφορετικά ψηφοδέλτια και η πολιτική τους δράση στο ευρωκοινοβούλιο είναι χωριστή. Διατηρούν τυπικά μόνο κοινή ομάδα, καθώς κανείς από τους δύο δε συγκεντρώνει μόνος του επαρκή αριθμό ευρωβουλευτών".
Τέλος, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μοίρασε ένα κείμενο... 1200 λέξεων, στο οποίο ανέλυε τι -σύμφωνα με τη δική του άποψη- έγινε στην περιοχή εδώ και δεκαετίες και τι πρέπει να γίνει, καταλήγοντας ότι το όνομα "δεν είναι το μόνο ζήτημα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου