Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

"Τα 'σπασαν" και οι Βούλγαροι με τους Σκοπιανούς για την εγκυκλοπαίδεια

Ηταν η σειρά της πρεσβείας της Βουλγαρίας στα Σκόπια να αντιδράσει, σήμερα, για τη λεγόμενη «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» την οποία επιμελήθηκε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων, «MANU». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλγαρική Πρεσβεία, αναφέρεται ότι στο σύγγραμμα χρησιμοποιείται λεξιλόγιο και ορολογία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που δε συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Η πρεσβεία της Βουλγαρίας δεν προσδιορίζει για ποιες αναφορές της εγκυκλοπαίδειας έχει παρατηρήσεις, αλλά αναφέρει ότι τα κείμενα, τα οποία αφορούν τη Βουλγαρία, δεν αντικατοπτρίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις και την τάση, που η Βουλγαρία επανειλημμένως επιδεικνύει με τις προθέσεις της, για στενότερη συνεργασία με τα Σκόπια.
Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν αντιδράσεις από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας, για τις αναφορές της εγκυκλοπαίδειας, ότι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματικοί και ειδικοί εκπαίδευσαν τους Αλβανούς αντάρτες του UCK, κατά τη διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στα Σκόπια, το 2001. Αλλά και ο Αλβανός πρωθυπουργός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Σκοπιανό πρόεδρο, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, και του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, στη διάρκεια επερώτησης βουλευτών. Ο κ. Μπούτσκοφσκι εγκάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι προλόγισε τη «σκανδαλώδη» - όπως την χαρακτήρισε - εγκυκλοπαίδεια κατά τη σχετική παρουσίαση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, στα Σκόπια.
Ο κ. Γκρούεφσκι απέρριψε τις κατηγορίες ότι «παρότρυνε» την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας αυτής και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνησή του, δεν έχουν το δικαίωμα να «αναμειγνύονται σε επιστημονικά έργα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: