Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Η ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Με... αριθμούς μίλησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις της Βόρειας Ελλάδας, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα 100 ημερών, σε τέσσερις βασικούς άξονες, που περιλαμβάνει πέντε υπερ-νομοσχέδια. Μίλησε για τρεις αλήθειες κι επτά βασικές αρχές. Όπως είπε, με αυτά, θα ξεπεραστεί η κρίση που πλήττει τη χώρα, όπως και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε «την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε». Προσπάθησε να αντιστρέψει το δίλημμα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και είπε πως τώρα είναι «η ώρα των αποφάσεων» κι όχι των προφάσεων. Μίλησε «για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε» και είπε πως «στις 4 Οκτωβρίου αρχίζει μια νέα εποχή, η οποία θα στηριχθεί σε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανάτασης».
Υποσχέθηκε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, παροχή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, λήψη μέτρων προστασίας των δανειοληπτών, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, ρευστότητα στην αγορά, αλλαγή του Τειρεσία, στήριξη των ανέργων, νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών.
Υποσχέθηκε ακόμη και... νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέφερε, ακόμη, μια σειρά μεγαλεπήβολα σχέδια: αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εθνικό σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης, νέος εκλογικός νόμος, νέο "πόθεν έσχες", επαναφορά παλιών φορολογικών ρυθμίσεων, 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, συν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στον ίδιο τομέα, από τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του, Πανελλήνιες Εξετάσεις για την απόκτηση εθνικού απολυτηρίου κι όχι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μονάδες οικογενειακής ιατρικής με... οικογενειακό νοσηλευτή, δωρεάν 24ωρη περίθαλψη επτά ημέρες την εβδομάδα για όλο το χρόνο.
Κι έκλεισε με φορολόγηση, εκ νέου, της μεγάλης περιουσίας, αλλά και φορολόγηση της περιουσίας της εκκλησίας.
Όσο για τα εθνικά θέματα, περιορίστηκε σε μια γενική τοποθέτηση κι αναμένεται, σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει να αναφερθεί στα όσα ανέφερε ο πολιτικός του εκπρόσωπος για εξωτερικά θέματα, Ανδρ. Λοβέρδος, για τα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: