Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Οι αντιδράσεις στο διάγγελμα

Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το διάγγελμα Καραμανλή και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ήπιο, αρχικά, τόνο (οι σφοδρές επιθέσεις θα είναι, όπως δείχνουν τα πράγματα, δουλειά των στελεχών, αφού ο πρόεδρος πρέπει να εμφανίσει μια άλλη εικόνα) κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση της χώρας. Παπαρήγα και Τσίπρας (αυτός εμφανίστηκε χθες βράδυ κι όλα δείχνουν ότι με αυτόν θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές) στράφηκαν κατά των δύο κομμάτων εξουσίας. Ευφυολογήματα από τον Γ. Καρατζαφέρη.
«Ηρθε η ώρα για μια νέα αρχή, μια νέα πορεία, η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αδιεξόδων τα οποία η ίδια δημιούργησε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Ο τόπος έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Eμείς προτείνουμε λύσεις αξιόπιστες και δίκαιες... Η δική μας πρόταση χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να κάνουμε πράξη όλοι μαζί». «H Eλλάδα δεν μπορεί να περιμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά

Το μήνυμα Παπαρήγα
«Καλή ευκαιρία για κάτι καινούργιο, κάτι που δεν έδωσαν οι ευρωεκλογές» χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να δώσει διέξοδο όχι στο λαό αλλά στην απρόσκοπτη κυριαρχία του κεφαλαίου» και πρόσθεσε πως «η μόνη ελπίδα που έχει ο λαός είναι να καταδικάσει και να αποδυναμώσει και τους δύο».
Βασική προϋπόθεση για να βγεί ο λαός δυνατός, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, είναι «να βγει δυνατό το ΚΚΕ».

Ο Αλ. Τσίπρας
«Η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της» τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων» και πρόσθεσε ότι «η κοινωνική συναίνεση σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει».
Χαρακτήρισε δε το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς «δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις».
Καταλήγοντας κάλεσε «τον κόσμο της αριστεράς και της οικολογίας, τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, στη πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από τη κρίση, με ισχυρή τη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές».

Ο Γ. Καρατζαφέρης
«Αδύναμο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας πως «στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση». Σχολιάζοντας το μήνυμα του κ. Καραμανλή, υπογράμμισε πως «ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες».

Κατεβαίνει η Δημοκρατική Αναγέννηση
Την κάθοδό της στις εθνικές εκλογές ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αναγέννηση καλώντας «σε ισότιμη συνεργασία κόμματα, φορείς και προσωπικότητες του πατριωτικού χώρου».
«Καλούνται όλες οι πατριωτικές δυνάμεις της πατρίδας και του λαού μας να συσπειρωθούν σε μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συμπαράταξη, για να μπει επιτέλους φρένο στην κατρακύλα που έχει πάρει ο τόπος, από την διάλυση της οικονομίας, την όξυνση των εθνικών μας θεμάτων και την διαφθορά που κατατρώει τις σάρκες του πολιτικού συστήματος», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα για να δώσουν όλοι οι πατριώτες τα χέρια για να βγει η χώρα από την κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση.

...αλλά και η Δράση
«Ο κ. Καραμανλής καταφεύγει σε εκλογές από αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οι πολιτικές του προκάλεσαν» σχολίασε η Δράση, σημειώνοντας πως «σπατάλησε δύο νωπές εντολές και προσπαθεί να πείσει ότι θα επωφεληθεί της τρίτης για να κάνει όσα δεν έκανε τα τελευταία 5,5 χρόνια».
Αναφέρει δε πως ο πρωθυπουργός «επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση που δεν τον στήριξε στις δύσκολες αποφάσεις αλλά δεν δεσμεύεται να στηρίξει αυτός το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση».
Καταλήγοντας δε υπογραμμίζει ότι «η Δράση ενώ αναγνωρίζει τα σοβαρότατα προβλήματα της οικονομίας καταδικάζει τη μέχρι σήμερα πολιτεία της ΝΔ» και κάνει λόγο για «άτολμη, άνευρη και ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική της ΝΔ που δεν επιτρέπει σε κανένα την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει μετά τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: