ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ
Σε εκλογές, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ή την επόμενη Κυριακή, 11 του μήνα, οδεύει η χώρα. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με ένα 15λεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, έθεσε στους πολίτες ένα δίλημμα: Ευθύνη, ή ανευθυνότητα...
Η απόφαση αυτή, του Καραμανλή, ήρθε σε μία στιγμή που οι δημοσκοπήσεις έφερναν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες. Αν και, τις τελευταίες ημέρες, τα σενάρια πρόωρων εκλογών γίνονταν όλο και περισσότερα, υπήρχαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που, ευθαρσώς, δήλωναν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έπρεπε να προχωρήσει προς τις πρόωρες κάλπες. Κι όμως, ο Καραμανλής, για άλλη μία φορά, πήγε κόντρα στο ρεύμα. Με μια κίνηση που θέλει θάρρος, αποφάσισε να αναμετρηθεί, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Το βραδυνό διάγγελμα του Κ. Καραμανλή είχε, αποκλειστικά, έναν στόχο: Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε την παραμικρή νύξη για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το αντίθετο, μάλιστα, χωρίς να τα αναφέρει, άφησε να εννοηθεί ότι προσφέρουν στον τόπο με σωστή αντιπολίτευση. Για το ΠΑΣΟΚ, όμως -και ειδικά τον αρχηγό του- είχε να καταλογίσει πολλά...
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν κάνει, ποτέ, αυτοκριτική -αντίθετα από το κόμμα του. Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι υπόσχεται, χωρίς το κόμμα του να έχει το παραμικρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Προσπάθησε, δηλαδή, να αντιστρέψει την εικόνα, που χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως "η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα". Τώρα, ο Καραμανλής, ουσιαστικά είπε: "Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα"!
Κυρίως, όμως, έθεσε αυτό που όλοι οι Έλληνες λένε: Ότι το ΠΑΣΟΚ, με τη στάση του στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διαπράττει, τουλάχιστον, λάθος.
Τα κύρια σημεία του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, έχουν ως εξής:
"Έχουμε δύο πολύ κρίσιμα χρόνια μπροστά μας. Αν αρνηθούμε την αλήθεια αυτή, τότε το κόστος για τον τόπο θα γίνει δυσβάσταχτο. Μπροστά στη δύσκολη αυτή πραγματικότητα γίνεται φανερό πως υπάρχει μόνον ένας δρόμος που προσφέρει ελπίδα και προοπιτική: Να χτίσουμε τα γερά θεμέλια, που θα μας βγάλουν από την κρίση πιο δυνατούς.
Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στα χέρια μας, όμως δε χαρίζονται. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα. Όμως μόνον αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόοδο του τόπου.
Το 2010 θα είναι χρόνος δύσκολος και καθοριστικός. Αν δε δράσουμε άμεσα, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι.(...)
Η οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προόδου. Γι αυτό η ύφεση δεν υπήρξε τόσο βαθιά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα άμεσα μέτρα που πήραμε με το ξέσπασμα της κρίσης, είχαν θετικά αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά η οικονομία μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει παθογένειες 10ετιών.(...)
Κάνοντας αυτοκριτική παραδεχόμαστε ότι θα έπρεπε να κάνουμε βαθύτερες τομές. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η αντιπολίτευση δεν κάνει ποτέ αυτοκριτική.(...) Κληροδότησε ένα εκρηκτικό δημόσιο χρέος -και μάλιστα σε εποχές που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα θετικό.
Το ζητούμενο δεν είναι η απόδοση ευθυνών. Αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Ένα τους ενδιαφέρει: Πώς θα υπερβούμε τα προβλήματα".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία:
1. Να επιβληθεί ο αυστηρότερος δυνατόν έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες.
2. Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής όσες ομάδες κι αν θιχθούν. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες. Οποιαδήποτε ανοχή στο φαινόμενο αυτό είναι αδιανόητη.
3. Διαρθρωτικές αλλαγές, που δημιουργούν νέες δομές και διασφαλίζουν οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι τολμηρές διορθωτικές αλλαγές πρέεπι να προχωρήσουν γιατί τςι χρειάζεται ο τόπος. Βεβαίως αυτές οι αλλαγές θα θίξουν προνόμια, αλλά είναι απαραίτητες για μια οικονομία ανταγωνιστική, υγιή.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τις τρεις αυτές προτεραιότητες θα παρουσιάσει αναλυτικά στη ΔΕΘ. "Στόχος μου ήταν όλα αυτά να προχωρήσουν μέρχι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Όμως ένας τέτοιος στόχος έχει μία καθοριστική προϋπόθεση. Να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει πλέον, γιατί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει, επανειλημμένα, δηλώσει ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας".
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα" τα όσα πράττει το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κατηγόρησε ότι "με τον εκβιασμό οδηγεί τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο". Μάλιστα έκανε λόγο για "συμπεριφορά πολιτικής ανευθυνότητας. Η χώρα δεν αντέχει προεκλογική περίοδο ως το Φεβρουάριο και μάλιστα με μια αξιωματική αντιπολίτευση που πολιτεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό, είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία", υπογράμμισε.
Ο Κώστας Καραμανλής παραδέχτηκε ότι "οι αναγκαίες διορωθτικές αλλαγές δε θα είναι εύκολο να προχωρήσουν. Τα αναγκαία μέτρα απαιτούν ήπιο πολιτικό κλίμα". Και δικαιολόγησε την απόφασή του να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, λέγοντας: "Το συμφέρον του τόπου επιβάλει μία και μόνη διέξοδο. Ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου. Έτσι ώστε μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να δράσει άμεσα και αποφασιστικά".
Μάλιστα, έθεσε τους πολίτες ενώπιον των ευθυνών τους: "Στους πολίτες εναπόκειται πλέον να αποφασίσουν ποιος διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις", είπε. Και προειδοποίησε:
"Την προεκλογική περίοδο δε θα μοιράσουμε υποσχέσεις. Θα αναλύσουμε την οικονομική μας πολιτική. Το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από τις οικονομικές δυσκολίες. Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο δύσκολο δρόμο που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα και τον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς. Ο δύσκολος δρόμος είναι πρόταση ευθύνης. Ο εύκολος επιλογό ανευθυνότητας. Ο δύσκολος οδηγεί σταδιακά στην ανάκαμψη και μια οικονομία με γερά θεμέλια και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Ο εύκολος δρόμος θα βαθύνει την κρίση και θα φέρει πολύ σκληρότερα μέτρα, με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος".
Επίσης, πρόσθεσε: "Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση". Την κατηγόρησε για "γενικολογίες". Και υπογράμμισε: "Πάνω σε όλα αυτά, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν. Εμείς επενδύουμε στην ωριμότητά τους. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραπλανά. Στους πολίτες εναπόκειται ποια πολιτική θα διαλέξουν".
Κι ο κ. Καραμανλής κατέληξε, τονίζοντας: "Οι πολίτες θα διαλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες". Υπογράμμισε πως οι πολίτες "μας ψήφισαν με την εντολή να υπηρετούμε την πατρίδα, παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι. Με ευθύνη για τον τόπο θα δώοσυμε τη μάχη μαζί. Οι Έλληνες θα μας εμπιστευτούν. Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, δημιουργώντας γερές βάσεις για την οικονομία".
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχει, ήδη, ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα επισκεφθεί αύριο να του ζητήσει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου