Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Όχι στις συνεργασίες από τους Οικολόγους Πράσινους

Διαψεύδουν κατηγορηματικά, με έγγραφη ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για κυβερνητική συνεργασία("και μάλιστα «σε προχωρημένο στάδιο»", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση), με το ΠΑΣΟΚ ή οποιονδήποτε άλλο. Το ερώτημα είναι: Ποιός είναι αυτός που κάνει λόγο για συνεργασίες; Κι αν υπάρχει κάποιος που υποστηρίζει, ενυπόγραφα, ότι υπάρχει προσπάθεια προσέγγισης των Οικολόγων, είναι σοβαρός, ή άνθρωπος με ιδιαίτερο χιόμορ;
Θα ήταν αστείο και μόνον να πιστεύει κάποιος ότι ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, θα έκανε το παραμικρό για να πλησιάσει μία ομάδα ανθρώπων, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί πολιτικά, ουσιαστικά, μόνον στο νομαρχιακό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης -κι εκεί υπάρχουν αρκετές αμφισβητήσεις. Κι όμως, έφθανε και μόνον η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στην εκδήλωση των οικολόγων, πριν από μία εβδομάδα, για να πλέξουν, κάποιοι, σενάρια και να βρουν τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων την ευκαιρία, να εκδώσουν ανακοίνωση διάψευσης, η οποία θα τους δώσει άλλα 10 λεπτά δημοσιότητας -για να θυμηθούμε και τον Ουόρχολ.
"Η παρουσία του Ευ. Βενιζέλου στην πίτα μας στη Θεσσαλονίκη, που τροφοδότησε τις σχετικές φήμες, βασίστηκε σε πρόσκληση που είχαμε στείλει σε ΟΛΑ τα κόμματα. Η θέση αρχής των Οικολόγων Πράσινων υπέρ των συνεργασιών και κατά των αυτοδύναμων κυβερνήσεων είναι πάγια: δεν αναφέρεται ειδικά στη σημερινή πολιτική συγκυρία και δεν οδηγεί αναγκαστικά σε επιλογές κυβερνητικών συνεργασιών. Θέλουμε να συμβάλουμε σε ριζικές αλλαγές πολιτικών και όχι απλώς να αναπαλαιώσουμε ένα πολιτικό σύστημα που έχει φτάσει στα όρια του. Ζητήματα συνεργασιών θα συζητηθούν, με συμμετοχή όλων των μελών μας, μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσνη.
Μάλιστα, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν, με την ευκαιρία, τους στόχους τους που είναι "να εκλέξουμε τουλάχιστον έναν πράσινο Έλληνα ευρωβουλευτή τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά και να εκπροσωπηθούμε στην Ελληνική Βουλή όποτε γίνουν εθνικές εκλογές".
Υποστηρίζουν ακόμη ότι επιδιώκουν "το δημόσιο διάλογο και τη διαφάνεια στις σχέσεις των κομμάτων μεταξύ τους και με την κοινωνία, οπότε οι όποιες θέσεις μας θα είναι δημόσιες και δεν θα προχωρούσαμε σε συμφωνίες που θα διαμορφώνονταν πίσω από κλειστές πόρτες". Διαψεύδουν τις φήμες "ότι «υπάρχουν ήδη συμφωνίες», επίσημες ή ανεπίσημες, για κυβερνητική συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα".
Τάσσονται κατά του δικομματισμού("Μια μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ θα ήταν εμπόδιο σήμερα για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και το περιβάλλον), υποστηρίζουν ότι τα δημοσιεύματα είναι "απόψεις ή ευχές δημοσιογράφων ή απηχούν σκέψεις που συζητιούνται στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.", δηλώνουν ότι δεν έχουν "ακόμη" πειστεί για το αν υπάρχουν προϋποθέσεις για προγραμματικές συμφωνίες, ζητούν "δεσμεύσεις στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, που έχουν αποτελέσει πληγή για την Ελλάδα" και καταλήγουν:
"Σε κάθε περίπτωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συζητήσουν αν και όταν προκύψουν παρόμοια θέματα δημοκρατικά, με συμμετοχή όλων των μελών μας, και μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Κριτήριο δεν θα είναι η επιδίωξη για μερίδιο εξουσίας, αλλά ο στόχος μας να επηρεάσουμε σε οικολογικότερες κατευθύνσεις το σύνολο του πολιτικού φάσματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: