Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Εγκρίθηκε από την κυβερνητική σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή το σχέδιο νόμου για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων. Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψηφίστηκε διάταξη για την συμμετοχή των Αποδήμων στην πολιτική ζωή του τόπου και στην εκλογική διαδικασία. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, δεν είχε φέρει προς ψήφιση σχετικό εκτελεστικό νόμο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών.
Σε γενικές γραμμές, δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Δηλαδή, κάθε κόμμα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κατά την διακριτική του ευχέρεια. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκπροσώπηση των αποδήμων και δεν δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με αφαίρεση εδρών από τις περιφέρειες για να υπάρξει εκπροσώπηση περιφερειών, όπως ορισμένα κόμματα θα ήθελαν.
Για "επικοινωνιακούς τακτικισμούς της κυβέρνησης που θέλει να ξεφύγει από τα προβλήματα τα οποία την έχουν φέρει με την πλάτη στον τοίχο", έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. "Σημασία έχει να γνωρίζουν οι απόδημοι, από την αρχή, πώς θα γίνεται η εκλογή και να ξεκαθαριστεί μια σειρά από προβλήματα. Είναι απαράδεκτη αυτή η μεθόδευση, καθώς κάνει ότι θα ρυθμίσει το θέμα της εκλογής αποδήμων, αλλά με τον τρόπο που προβλέπει υπάρχει κίνδυνος να μην εκλέγεται, τελικά, κανείς στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις γι αυτό το θέμα", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: