Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ξεσκονίζουν τις κάλπες

Έκκληση στους δημότες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, την προσεχή Κυριακή 7 Ιουνίου, απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Όπως τόνισε, οι υπηρεσίες των δημοτολογίων θα λειτουργήσουν και ανήμερα των ευρωεκλογών μέχρι τις 10 το βράδυ για να εξυπηρετήσουν τους εκλογείς. Οι δημότες Θεσσαλονίκης θα μπορούν να ενημερώνονται για το πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου ή τηλεφωνικά στο (2310) 555-520.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο εκλογικό σώμα, στις εκλογικές διεργασίες και στις διευκολύνσεις που θα παρέχουν οι δημοτικές υπηρεσίες στους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα:
Θα ψηφίσουν 243.765 δημότες εκ των οποίων  4.911 είναι οι νέοι εκλογείς που γεννήθηκαν το 1991 και ψηφίζουν για πρώτη φορά. Έχουν καθοριστεί 422 εκλογικά τμήματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης στα οποία θα ψηφίσουν οι Δημότες, οι Ετεροδημότες και οι αλλοδαποί – Κοινοτικοί Εκλογείς
Οι ετεροδημότες φτάνουν τους 7.062. Στις Ευρωεκλογές του 2004 ψήφισαν 8.626 Ετεροδημότες. Υπάρχει μία μείωση κατά 1564 άτομα. Οι Ετεροδημότες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του τόπου διαμονής τους. 
Οι Αλλοδαποί - Κοινοτικοί Εκλογείς είναι 59 οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στις Ευρωεκλογές του 2004 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 13 Ευρωπαίοι Πολίτες Υπάρχει μία αύξηση 46 Κοινοτικών Εκλογέων.

Λειτουργία των υπηρεσιών
Το Τμήμα Εκλογικών Καταλόγων από 1-5 Ιουνίου 2009 λειτουργεί και απογευματινές ώρες μέχρι τις 20.30 για να ενημερώνει δημότες, ετεροδημότες και κοινοτικούς Εκλογείς για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2009 οι υπηρεσίες των Δημοτολογίων, θα λειτουργούν από τις 07.30 έως τις 24.00 και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 από τις 07.00 έως τις 22.00 για εξυπηρέτηση εκλογέων, για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας, ταυτοτήτων, βεβαιώσεων παραληφθέντων εκλογέων και γενικά για οποιαδήποτε διευκόλυνση και ενημέρωση ζητηθεί
Τέλος ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε: «Μάθε που ψηφίζεις. Ο κάθε δημότης μπορεί να μάθει που ψηφίζει μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessalonikicity.gr ή στην νέα δοκιμαστική ιστοσελίδα www.thessaloniki.gr δίνοντας το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία γέννησής του. Η ακριβής διεύθυνση του εκλογικού τμήματος υποδεικνύεται σε ψηφιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης.
Λειτουργεί επίσης τηλεφωνικό κέντρο όπου ο καθένας μπορεί να μάθει που ψηφίζει δίνοντας το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία γέννησής του. Το τηλέφωνο είναι 2310.55.55.202310.55.59.50».

Οι εκλογές στο νομό
Όλα είναι έτοιμα στον νομό Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, 7 Ιουνίου. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε περίπου 790.000 ψηφοφόρους και ο αριθμός των εκλογικών κέντρων στα 1370. Η ψήφος είναι υποχρεωτική και δεν ισχύει η απαλλαγή για όσους διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Στο μεταξύ, σ’ αυτή την αναμέτρηση, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά πιλοτικά στην δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης σύστημα απευθείας αποστολής των αποτελεσμάτων στο κέντρο με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων.
Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να θυμούνται ότι δεν σημειώνονται σταυροί προτίμησης στους υποψηφίους του ευρωψηφοδελτίου. Η ψήφος είναι υποχρεωτική και παρότι καταργήθηκαν οι διοικητικές κυρώσεις, ισχύουν οι ποινικές. Στο μεταξύ, σ’ αυτή την αναμέτρηση, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά πιλοτικά στην δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης σύστημα απευθείας αποστολής των αποτελεσμάτων στο κέντρο με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων. Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι θα εφοδιαστούν με οικολογικά τηλέφωνα, μέσω των οποίων θα αποστέλλουν τα αποτελέσματα, αμέσως μετά την καταμέτρηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: