Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Μηνύματα Καραμανλή υπό βροχήν

Μήνυμα υπό βροχήν, προς τα Σκόπια, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου έγινε, το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2009, η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, δίπλα στο άγαλμα του Αριστοτέλη, ο Κ. Καραμανλής(φωτογραφία δεξιά του Ν. Στυλιανίδη από το photoreportage) διεμήνυσε προς τα Σκόπια πως «δεν κάνουμε πίσω ούτε βή
μα, από τις κόκκινες γραμμές. Είναι γραμμές απαράβατες», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι, ναι μεν στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, όμως «στην Ευρώπη κανείς δεν μπαίνει από το παράθυρο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Κι είχε… δυο αποδέκτες αυτό το μήνυμα. Και τα Σκόπια και την Τουρκία –όπως είχε γράψει ο Τύπος Θεσσαλονίκης. Ένα τρίτο μήνυμα έστειλε στον Γιώργο Π
απανδρέου. Χωρίς να αναφέρει ποτέ το όνομά του, κάνοντας λόγο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είπε πως «βουλιάζει στο λαϊκισμό», αντιστρέφοντας, έτσι, τα διλήμματα που προσπαθεί να θέσει, εδώ και μέρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το εντυπωσιακό της χθεσινής ομιλίας του κ. Καραμανλή ήταν η συμμετοχή του κόσμου. Την ώρα που τα… παπαγαλάκια επιμένουν να κάνουν πρώτο θέμα την αδιαφορία του κόσμου, η πλατεία Αριστοτέλους γέμισε –από νεολαίους, κυρίως- παρά το ότι έβρεχε καταρρακτωδώς! Κάτι που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε:
«Η Θεσσαλονίκη μίλησε. Οι περήφανοι Μακεδόνες δηλώνουν και σήμερα παρόντες. Οι αντιξοότητες δεν μα
ς πτοούν. Παρά τη βροχή είμαστε εδώ, αποφασισμένοι, δυνατοί. Δεν βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αποψινή παρουσία σας. Η σημερινή συγκέντρωση, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι συγκλονιστική. Η Θεσσαλονίκη αποφάσισε. Η Μακεδονία στέλνει μήνυμα παντού στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του διαδρομής, που άρχισε από τη Θεσσαλονίκη. «Από εδώ δεσμεύτηκα να υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν. Δεσμεύτηκα να υπηρετώ, με όλες τις δυνάμεις μου, όλους
τους Έλληνες. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Όποιο κόστος κι αν χρειαστεί. Πάνω από όλα είναι η Πατρίδα μας», είπε.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία, με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι η μεγάλη εθνική επιλογή που οραματίστηκε και έκανε πράξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», τόνισε. Για να θυμίσει πως ήταν μια επιλογή που «έγινε πραγματικότητα απέναντι σε στείρες εσωτερικές αντιδράσεις. Όταν κάποιοι έλεγαν «όχι». Όταν κάποιοι αναζητούσαν «τριτοκοσμικούς» δρόμους. Είναι η επιλογή που έδωσε στη Χώρα τεράστιους πόρους για σύγχρονες υποδομές, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή».
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει
πόρους. «Διασφαλίσαμε, για τη νέα προγραμματική περίοδο, 24 δις ευρώ από τα Κοινοτικά Ταμεία. Διασφαλίσαμε, επιπλέον, 18 δις ευρώ για άμεσες επιδοτήσεις στους αγρότες μας», υπογράμμισε.

Μηνύματα προς γείτονες
Ειδικά για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, είπε: «Επιδιώκουμε τη βελτίωση και τη σταδιακή αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πάντοτε, όμως, στο πλαίσιο των Διεθνών Συνθηκών, στο πλαίσιο των Αρχών και των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Εργαζόμαστε για την επίτευξη βιώσιμης, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της πολύπαθης Κύπρου. Να τερματιστεί η κατοχή κυπριακών εδαφών. Να πέσουν τα διαχωριστικά τείχη. Να επανενωθεί η Κύπρος».
Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός θύμισε πως «κάναμε τις θέσεις της Πατρίδας μας θέσεις των συμμάχων και των εταίρων μας. Αποδείξαμε στο Βουκουρέστι πως, ό,τι λέμε, το εννοούμε». Και ξεκαθάρισε: «Κάνουμε το λόγο μας πράξη. Βάλαμε στα εθνικά μας ζητήματα ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές, δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Είναι γραμμές απαράβατες. Γραμμές που δεν παζαρεύονται. Καταστήσαμε σαφές πως, όποιοι νοιάζονται για λύσεις, οφείλουν να στραφούν σ’ αυτούς που επιμένουν στο φανατισμό, στον εθνικισμό, στη μισαλλοδοξία. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν πουθενά. Στηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας».
Μιλώντας, ουσιαστικά, προς τις ηγεσίες των δύο γειτόνων, τόνισε: «Στην Ευρώπη, όμως, κανένας δεν μπαίνει από το παράθυρο. Το μέλλον δεν κερδίζεται με ανιστόρητες εμμονές. Η Ιστορία γράφτηκε στο πέρασμα των αιώνων. Και η Ιστορία δεν αλλοιώνεται δεν μπορεί να αλλοιωθεί από κανέναν Όλοι εμείς, περήφανοι Μακεδόνες, περήφανοι για τις ρίζες μας, περήφανοι για την Ιστορία μας, το λέμε καθαρά, το λέμε δυνατά. Ως Μακεδόνας Πρωθυπουργός, το λέω προς κάθε κατεύθυνση: Η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται».

Για τη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Καραμανλής, στην ομιλία του, επανέλαβε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει κέντρο μιας «δυναμικής γειτονιάς», όπως χαρακτήρισε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Μαζί οραματιστήκαμε την προοπτική αυτή και μαζί την κάνουμε πράξη. Μαζί αλλάζουμε και τη Β. Ελλάδα. Μαζί αλλάζουμε τα γεωπολιτικά δεδομένα της Πατρίδας μας», είπε.
Όπως είχε προαναγγείλει ο Τύπος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα. Ειδικά για την Εγνατία Οδό, «αίτημα και όραμα δεκαετιών, που είναι, πλέον, πραγματικότητα», είπε πως «μεταβάλλει τη Βόρεια Ελλάδα σε διεθνή μεταφορικό και εμπορικό κόμβο» κι υπογράμμισε ότι «ολοκληρώθηκε όπως είπαμε, στο χρόνο που είπαμε».
Θύμισε τα έργα που άρχισαν και ολοκληρώνονται στην περιοχή (μετατροπή της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, κατασκευή Μετρό, δημοπράτηση της επέκτασης προς Καλαμαριά, εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου «Μακεδονία», Διεθνές Πανεπιστήμιο, νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, έξω από την πόλη, δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, δράσεις για τη διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης και την αναβάθμιση του Λιμανιού) και υπογράμμισε πως προβλέπεται, για τη Μακεδονία και τη Θράκη, από το ΕΣΠΑ, «πάνω από 1 δις ευρώ για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος».
Μίλησε για «έργα πνοής. Έργα που χρηματοδοτούνται, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Έργα που υπογραμμίζουν, τη σπουδαιότητα της συμμετοχής μας στην Ε.Ε.».
Κάλεσε τους Θεσσαλονικείς, να προσέλθουν, μαζικά, στις κάλπες, λέγοντας: «Να είμαστε, λοιπόν, όλοι παρόντες την Κυριακή. Όλοι παρόντες στις εκλογές. Όποιος παλεύει για τη Θεσσαλονίκη, μετέχει. Όποιος παλεύει για τη Μακεδονία μας, μετέχει. Όποιος παλεύει για την Πατρίδα μας, μετέχει. Την Κυριακή λέμε «όχι» στη μιζέρια. «Όχι» στο μηδενισμό. «Όχι» στη στείρα άρνηση. Την Κυριακή, λέμε «ναι» στη σταθερότητα, στη σιγουριά, στην πρόοδο. Λέμε «ναι» στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη πιο ισχυρή. Πιο κοινωνική».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και των νοικοκυριών. Όπως αναμενόταν έκανε λόγο για «χρέη του παρελθόντος», τα οποία, όπως είπε, δεν εμπόδισαν την κυβέρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά το Κοινωνικό Κράτος(πανωτόκια, πολυτεκνικό επίδομα και στις τρίτεκνες μητέρες, κατάργηση ΛΑΦΚΑ, διπλασιασμός της αγροτικής σύνταξης, υπερδιπλασιασμός του ΕΚΑΣ, αύξηση κατά –σχεδόν- 50% του επιδόματος ανεργίας, κατά 60% των κοινωνικών δαπανών).
Ο πρωθυπουργός μίλησε, από το «μπαλκόνι» της Αριστοτέλους για τις μεταρρυθμίσεις, για να καταλήξει στο «σύστημα ΠΑΣΟΚ», όπως το ονομάζει:
«Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Σε κάθε μεταρρύθμιση αντιμετωπίζαμε την πολεμική του Συστήματος ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε αλλαγή αντέτασσαν ένα μονότονο «όχι». Δεν ήθελαν να αλλάξουν κατεστημένες δομές. Δεν ήθελαν να αλλάξουν πρακτικές και νοοτροπίες που κράταγαν, επί δεκαετίες, πίσω τη Χώρα μας. Και όμως! Σε πέντε χρόνια, κάναμε πολλά», είπε.
Δεν έλειψε και η αυτοκριτική: «Ξέρουμε ότι δεν διορθώσαμε τα πάντα. Ξέρουμε ότι πολλά μένουν ακόμα να γίνουν Έχουμε τη δύναμη να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα, τα λάθη, τις παραλείψεις που έγιναν. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ το αλάθητο. Κάναμε, όπου χρειάστηκε, την αυτοκριτική μας. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Δεν το κάναμε ποτέ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μηδενίσει το έργο μας», παραδέχτηκε.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αποφασισμένος για νέες αλλαγές. Μίλησε για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την οικονομική κρίση και κι έδωσε, αναλυτικά, στοιχεία, για να τονίσει:
«Μπροστά σ’ όλα αυτά, μπροστά στις συνέπειες της πρωτόγνωρης παγκόσμιας κρίσης, η Αντιπολίτευση ήταν και παραμένει απούσα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπε καμιά κρίση. Ισχυρίζονταν ότι όλα αποτελούσαν «άλλοθι της Κυβέρνησης». Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΠΑΣΟΚ παραποιούσε την πραγματικότητα. Υποστήριζε ότι η κρίση ήταν «ελληνικής προέλευσης». Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούσε με πρωτόγνωρη ανευθυνότητα. Στις πιο δύσκολες ώρες για την Πατρίδα μας, αδιαφορούν για τα συμφέροντα της χώρας».
Μάλιστα, αντέστρεψε το μήνυμα του διλήμματος που θέτει το ΠΑΣΟΚ: «Μιλούν για ναυάγια και υπόσχονται θαύματα. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Αλλά δεν λένε από πού θα τα έβρισκαν. Δημαγωγούν. Βουλιάζουν στο λαϊκισμό. Βουλιάζουν στην ανευθυνότητα. Δεν αλλάζουν», είπε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατηγόρησε για αοριστολογία το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τα «μεγάλα προβλήματα που έρχονται». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σκανδαλολογεί ανεύθυνα. Όταν όμως σκανδαλολογεί απλώς θυμίζει, έτσι, το παρελθόν του! Και το παρελθόν του είναι νωπό. Το ξέρουμε όλοι! Το θυμούμαστε όλοι! Γιατί το έχει βιώσει ο Τόπος. Και δεν θέλει να το βιώσει ξανά! Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αοριστολογεί και υπεκφεύγει».

Οι… βάρβαροι
Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για τη διαφημιστική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ: «Βάζει το κομματικό, πάνω από το εθνικό», είπε. «Έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν «βαρβάρους» όλα τα κόμματα, όλους τους πολίτες εκτός ΠΑΣΟΚ. Έφτασαν στο σημείο να απαιτούν να παραμερίσουμε όλοι, να παραμερίσετε όλοι, για να περάσει το Σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ρωτήστε τους, λοιπόν: Ποιά σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία; Έως πού θα φτάσει η αλαζονεία τους», αναρωτήθηκε;
Είπε πως το «υβριστικό» δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» προκαλεί θλίψη και μόνο θλίψη. «Χωρίς κανένα θετικό μήνυμα γιατί απλούστατα δεν έχει τίποτα θετικό να προτείνει και τώρα κορυφώνεται λίγο πριν την κάλπη με μαύρη διαφήμιση. Καταλαβαίνω γιατί την ώρα αυτή καταφεύγουν στην γκρίζα προπαγάνδα. Είναι προϊόν πανικού», κατέληξε.
Κατηγόρησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι «προσπαθούν να αποδώσουν στην Κυβέρνηση ευθύνες των ημερών τους, των διπλανών τους, των κυβερνήσεών τους. Δεν αλλάζουν. Δεν μπορούν να αλλάξουν Δεν τους παρακολουθούμε σε αυτόν τον κατήφορο», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να χειριστούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: