Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ομπάμα και Τουρκία

Να τι γράφουν, σε σχόλιά τους, για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, κάποιες από τις ελληνικές εφημερίδες:
Το Έθνος:
«Ιδρύσατε μια δημοκρατία που επιβάλει το σεβασμό εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και τους υπόλοιπου κόσμου. Η τουρκική δημοκρατία είναι δικό σας επίτευγμα. Δεν σας επιβλήθηκε από κάποια ξένη δύναμη, ούτε πραγματοποιήθηκε χωρίς αγώνες και θυσίες». Ακούγοντας τον Μπαράκ Ομπάμα να εκθειάζει (κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλία τους στην τουρκική εθνοσυνέλευση) με τόσο ενθουσιώδη τρόπο την «τουρκική δημοκρατία», μας πέρασε από το μυαλό η σκέψη ότι η Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν πλέον από την εποχή των «μπουσισμών» στην εποχή των «ομπαμισών»….


...και Το Βήμα:
Σκληρά παζάρια κρύβονται πίσω από την «προνομιακή σχέση» που επιδιώκει με την Τουρκία ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα. Το ανυπότακτο Ιράν, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι λεπτές ισορροπίες στο Ιράκ, η Μέση Ανατολή, η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και η ενέργεια είναι μερικά από τα θέματα της «ατζέντας».


Από την πλευρά μας, να θυμίσουμε τα εξής: Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας τη Δευτέρα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την πρώτη μουσουλμανική χώρα που επισκέπτεται αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης τόσο στην ανάγκη προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Αρμενίας, όσο και στο ρόλο της Τουρκίας στο Μεσανατολικό, κι έστειλε μήνυμα φιλίας στον ισλαμικό κόσμο, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν πόλεμο με το Ισλάμ.
Επανέλαβε την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ της οποίας είχε ταχθεί και κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών. "Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ", είπε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.
Ο Ομπάμα, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε μουσουλμανική χώρα, αναφέρθηκε στους αιώνες ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου που ενώνουν Τουρκία και Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: