Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Οι εκδηλώσεις για την 21η Απριλίου

Συμπληρώθηκαν, εφέτος, 42 χρόνια από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, την 21 Απριλίου του 1967, το οποίο οδήγησε τη χώρα μας σε επταετή δικτατορία. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ πραγματοποίησαν, το πρωί της Τρίτης 21 Απριλίου 2009, πορεία προς το παλιό κτίριο της ασφάλειας, στην οδό Μοσκώφ, όπου και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών εκείνης της εποχής. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, εκπρόσωποι του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στεφάνια στην είσοδο του, πάλαι ποτέ, κολαστηρίου του Γεντί Κουλέ.
Ήταν 21η Απριλίου του 1967 όταν λιγοστοί συνταγματάρχες κατέλαβαν την εξουσία με τη βία, συνέλαβαν την πολιτική ηγεσία της χώρας μας και κατέλυσαν το Σύνταγμα. Η επτάχρονη δικτατορία βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι και οδήγησε σε περιπέτειες τον Ελληνισμό. Σήμερα, 42 χρόνια μετά, αγωνιστές εκείνης της περιόδου θυμούνται τις μαύρες ημέρες της ιστορίας μας.
Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ πραγματοποίησαν πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ μέχρι το παλιό κτίριο της ασφάλειας, στην οδό Μοσκώφ, όπου και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών της εποχής. Στην κεντρική του ομιλία, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μέλος της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-74 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στα βασανιστήρια και τις εξορίες, που υπέστησαν αγωνιστές από την "ξενοκίνητη" δικτατορία». Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, το μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, το μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ, Κ. Αβραμόπουλος, στελέχη του κόμματος και της νεολαίας κ.α.

Το ΚΚΕ
Με αφορμή την επέτειο επιβολής της δικτατορίας, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του: " Είναι ευκαιρία όλος ο λαός να θυμηθεί και η νεολαία να μάθει ότι ο αντικομμουνισμός ήταν το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967. Η αντικομουνιστική εκστρατεία, που καθοδηγεί η ΕΕ, οι τρομοκρατικοί νόμοι και η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, πηγαίνουν μαζί και στοχεύουν στα δικαιώματα του λαού, στο λαϊκό και εργατικό κίνημα."

Ο Συνασπισμός
Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Ο αγώνας του τότε μας δίνει δύναμη για να αγωνιστούμε ώστε να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι».

Η εκδήλωση του ΔΣΘ
Φόρο τιμής στη μνήμη των πολιτικών κρατουμένων της περιόδου 1967-1974 που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις φυλακές Επταπυργίου, απότισαν το μεσημέρι, τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Δικηγόροι και πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας επισκέφτηκαν το πάλαι ποτέ κολαστήριο του Γεντί Κουλέ και κατέθεσαν στεφάνι στην είσοδο των φυλακών. Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.
«Σαράντα δύο χρόνια μετά την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος, ο ΔΣΘ -πρόμαχος ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων- τιμά τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές και αυτούς που ζουν και αυτούς που πέθαναν εξαιτίας βασανιστηρίων από τα όργανα της χούντας. Με την ενέργεια αυτή θέλουμε να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη του αγώνα για τη δημοκρατία. Η πάλη της μνήμης ενάντια στη λήθη, η πάλη της δημοκρατίας ενάντια στις αυταρχικές εκτροπές είναι συνεχής», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Λαμτζίδης.
«Χρώματα» μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα περιλαμβάνει και η έκθεση ντοκουμέντων με τίτλο «Η Ιστορία δικάζει, δεν δικάζεται», που εγκαινιάζεται το βράδυ της Τρίτης 21 Απριλίου 2009, στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου , στη Διαγώνιο. Η έκθεση περιέχει δημοσιεύματα του παράνομου Τύπου κατά την εποχή της 7ετούς δικτατορίας, αφίσες αντιδικτατορικού περιεχομένου και γελοιογραφίες, που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταποκρίσεις που εστάλησαν την εποχή εκείνη από δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, καταγγελίες για βασανιστήρια και στοιχεία από δίκες αντιστασιακών.
Το υλικό ανήκει στην Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009. Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή του ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη «Η δικτατορία των συνταγματαρχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: