Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Συνάντηση Κώστα-Μπάρακ

Η οικονομική κρίση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Απριλίου 2009 στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του για ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους, στο Στρασβούργο. Την πλήρη στήριξή του στη νέα πολιτική που εφαρμόζει ο Ομπάμα στο Αφγανιστάν δήλωσε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί.
Την ίδια ώρα με βέτο απειλεί την υποψηφιότητα του Δανού πρωθυπουργού για τη θέση του Γενικού Γραμματέα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Αιτία η θέση που έχει κρατήσει η Δανία σε θέματα που αφορούν τις μουσουλμανικές χώρες, όπως το περίφημο θέμα με τα σκίτσα κατά του Μωάμεθ.
Στη διάσκεψη των G20, την Πέμπτη 2 Απριλίου 2009, στο Λονδίνο, οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου εξέφρασαν τη δέσμευσή τους ότι θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να τονώσουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς. Μάλιστα, αποφάσισαν τη διάθεση, υπό μορφή δανείου, άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες οικονομίες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: