Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Παπαρήγα: Η καταστολή ανοίγει την πόρτα στην παραβατικότητα

"Πανηγυράκι" χαρακτήρισε τα όσα έγιναν, το μεσημέρι της Τρίτης 31 Μαρτίου 2009, στο ΑΠΘ, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της, κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απριλίου 2009, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι "είναι προαποφασισμένα" όσα θα ειπωθούν στη σύνοδο των G8, χαρακτήρισε "μεγάλη μέρα" την Πέμπτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας και σχολιάζοντας τα μέτρα για την αστυνόμευση, που είχε εξαγγείλλει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, δήλωσε: "Όσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστολή, τόσο περισσότερο θα είναι ανοικτές οι πόρτες στην εγκληματικότητα".
Οι πλήρεις δηλώσεις της κ. Παπαρήγα, με αρχή από αυτές για την απεργία της Πέμπτης 2 Απριλίου 2009, έχουν ως εξής:
«Αύριο είναι μια μεγάλη μέρα. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη πανελλαδική απεργία. Καμία σχέση δεν έχει με προεκλογική εθιμοτυπία, ούτε πολύ περισσότερο μπορεί να εξελιχθεί σε πλυντήριο πολιτικών ευθυνών. Είναι μία μέρα, όπου η εργατική τάξη, το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να δείξει την πυγμή του. Είναι μία μέρα που πρέπει να αποδειχτεί ότι οι εργατοϋπάλληλοι, που εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με ενιαίο μέτωπο είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν. Να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους, να μην καταθέσουν την παραμικρή θυσία στο βωμό των κερδών με υπαρκτό πρόβλημα ή και με αφορμή την κρίση. Τέτοια μέρα περιμένουμε ότι θα είναι αύριο. Ένα τεστ αντοχής του εργατικού κινήματος για ένα σκληρό μακρόχρονο αγώνα. Στο τέλος της ημέρας η εργατική τάξη θα πρέπει να νοιώθει ένα μπόι πιο ψηλή. Να προκαλέσει θα έλεγα τον πραγματικό φόβο στο ταξικό της αντίπαλο, την πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν.
Για τη Σύνοδο των G 20:
«Πιστεύω ότι πολλά πράγματα έχουν προαποφασιστεί. Απλώς εκεί θα προσπαθήσουν να κρύψουν τις μεγάλες αντιθέσεις τους, διότι όπως ξέρετε τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει του άλλου. Ποιος θα βγει αλώβητος από την κρίση σε βάρος του άλλου και όλοι μαζί σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτή τη Σύνοδο, όπως δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την πολυδιαφημισμένη Σύνοδο της Χιλής, όπου ευλόγησε τους σοσιαλιστές ηγέτες και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, και ο οποίος, μάλιστα, βρήκε την ευκαιρία να κάνει τον πιο έξαλλο αντικομμουνισμό».
Για τα αστυνομικά μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ:
«Παρακολούθησα τις δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη. Η λογική τους είναι περισσότερη καταστολή. Εμείς μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα, κι έχοντας ως βάση και την ευρωπαϊκή και την ελληνική εμπειρία, ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστολή, τόσο θα είναι ανοιχτές οι πόρτες και στην εγκληματικότητα, αλλά και στην προβοκάτσια».
Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο και τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο:
«Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου θύμισε και λίγο πανηγυράκι αυτό χθες. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι το εξής: Δε μας ικανοποιεί μία απόφαση που λέει ότι θα ελέγξουμε τις συμβάσεις των εργολάβων για το προσωπικό. Δεν μπορούσαν οι πρυτάνεις, όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσουν να βάλουν τέρμα στους εργολάβους, να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό με κανονικές συμβάσεις και με εργοδότη το Πανεπιστήμιο;».
Σχετικά με το αν αναμένουμε απαντητική επιστολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα Πάγκαλου κι το αν αυτό έχει πια νόημα:
«Απ’ όσο διαβάζω, θα στείλει. Δεν θα πω ότι δεν έχει νόημα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα απαντήσει, έστω κι αν περίπου ξέρουμε, εννοώ μπορούμε να σκεφτούμε, τι θα λέει».
Για το ταξίδι Ομπάμα στην Τουρκία και τις αμερικανικές προτεραιότητες:
«Είναι μία κλασική αμερικανική παρέμβαση η οποία λέει: Τα κεφάλια μέσα. Κοιτάξτε να δείτε, εμάς μας ενδιαφέρει τώρα το Αφγανιστάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: