Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η FRONTEX θα ελέγχει, πλέον, τα σύνορά μας με την Τουρκία

Ομάδες ταχείας επέμβασης της FRONTEX θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαζική εισροή παράνομων μεταναστών, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν αργά το βράδυ της Κυριακής, η μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Teams) που
συστάθηκε το 2007, «ενεργοποιείται σήμερα για πρώτη φορά».
Όπως αναφέρεται, «ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα παρουσιάζει σταθερή αύξηση και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική, ιδιαίτερα στα 12,5 χιλιόμετρα κοντά στην ελληνική πόλη Ορεστιάδα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν και θα τεθούν υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών «για περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Από την πλευρά της, η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι «η ροή των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα έχουν αγγίξει επίπεδα συναγερμού και η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτρόπου, η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και τυπικά από το διευθυντή της Frontex εντός πέντε ημερών από την υποβολή του ελληνικού αιτήματος, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η ανάπτυξη της μονάδας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ώστε η απάντηση της ΕΕ να είναι τάχιστη και αποτελεσματική.
Όπως είπε ο ίδιος, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν, το πότε θα αναλάβουν δράση και ποια θα είναι επακριβώς η εντολή τους.
Την ανάπτυξη των συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης και τη συνεργασία της Κομισιόν είχε ζητήσει με επιστολή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: