Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σφοδρές αντιδράσεις για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Οξεία κριτική στα λεγόμενα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διακαναλική του συνέντευξη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών άσκησαν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. "Πανικόβλητο" χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία, "ώδινεν όρος", σχολίασε ο Γ. Καρατζαφέρης, για "εκβιαστικά διλήμματα" κάνει λόγο ο Συνασπισμός κι η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει: "Κάνουν τις εκλογές κομματική δημοσκόπηση". Αναλυτικά:

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε «πανικόβλητο» τον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι «επιχείρησε να περάσει τον πανικό του στο εκλογικό σώμα, για να αποφύγει την ήττα στις εκλογές».
Τον κάλεσε μάλιστα νααφήσει το «εμπόριο του φόβου» και να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί «για να αποφύγουμε, ως χώρα, το ναυάγιο».
«Εμείς εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του Τόπου. Μας απασχολεί, πριν απ’ όλα, πως θα βγει η Ελλάδα αλώβητη από την κρίση», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να εργαστεί γι’ αυτό και όχι να εκβιάζει πολιτικά το εκλογικό Σώμα».
Όμως, επεσήμανε, «ας μην κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά ο Ελληνικός λαός δεν θα δεχθεί ποτέ τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο. Απόψε και οι τελευταίοι αναποφάσιστοι πολίτες, βλέποντας τον κ. Παπανδρέου, αποφάσισαν οριστικά τι είδους μήνυμα θα στείλουν στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου».
«Άλλη μία διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και τα ποσοστά των υποψηφίων του κόμματός του θα πάνε σε μονοψήφιο νούμερο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«''Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν''», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πολλά υποσχόμενη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, επιεικώς ήταν κατώτερη των περιστάσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «ουδείς έγινε πιο σοφός και πιο αισιόδοξος». «Φοβισμένος, υποτονικός, κλαψιάρης. Ευτυχώς που το Καστρί είναι κοντά στη Ραφήνα και έτσι φαίνεται ο κ. Καραμανλής να εξασφαλίζει παρτενέρ στο ''τάβλι των συνταξιούχων''. Είναι θέμα χρόνου», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Για «εκβιαστικά» διλήμματα, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι «κενά» και «ξεπερασμένα», έκανε λόγο ο ΣΥΝ, σημειώνοντας πως «Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου».
Σύμφωνα με τον ΣΥΝ ο κ. Παπανδρέου «μίλησε τη γλώσσα των αγορών και δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι μπορεί να αλλάξει η καταστροφική πολιτική του μνημονίου».
Υποστήριξε ακόμη ότι «ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα γιατί φοβάται την οργή του λαού από την πολιτική του. Τα νέα μέτρα ωστόσο, θα έρθουν μετά τις 15 Νοέμβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το κατάπτυστο μνημόνιο, που φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησής του. Την ίδια στιγμή, δεν κατόρθωσε να αλλάξει τη γνώμη των πολιτών με τις μικροπολιτικές παροχολογίες τύπου ''Μαυρογιαλούρου'' λίγες μέρες πριν τις εκλογές».
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών ο ΣΥΝ ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι συμφωνήσει με την τρόικα. Η ευκαιρία που δίνεται στο λαό μας δεν θα πάει χαμένη. Θα δώσει στην κυβέρνηση το μήνυμα που της αξίζει. Θα καταψηφίσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας και θα ενθαρρύνει τις δυνάμεις της ανανεωτική και ριζοσπαστικής αριστεράς που, με τη συνάντησή τους με τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγουν νέους δρόμους και γεννούν ελπίδες για μια νέα πορεία του τόπου».
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά υποστήριξε ότι «η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο».
Η Δημοκρατική Αριστερά κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση πως «επιδιώκουν τώρα πια από κοινού, να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση».
«Το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεωκοπίας, διαμορφώνει για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προσδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ μετά από τη ΝΔ, δηλαδή "υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων" και "υπέρ ή κατά του Μνημονίου", αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος"», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: