Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Παρέλαβε ο Στ. Καλαφάτης


Συνάντηση μιας ώρας, κεκλεισμένων των θυρών, είχαν, το πρωί της Παρασκευής 9 Ιανουαρίου 2009, ο απερχόμενος ΥΜΑΘ Μ. Τζίμας, με τον νέο υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Στ. Καλαφάτη. Επίσημα, ο απερχόμενος ενημέρωσε τον νέο υπουργό, για τα θέματα του υπουργείου. Καθώς, όμως, ο κ. Καλαφάτης έλεγε, σε φιλικό του κύκλο, ότι η ενημέρωσή του θα διαρκέσει για, τουλάχιστον, μία εβδομάδα, καθώς το έργο που έγινε στο ΥΜΑΘ είναι μεγάλο, φαίνεται να αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν περισσότερο το παρασκήνιο του ανασχηματισμού.
Πάντως, ο κ. Μαργ. Τζίμας είναι από τους λίγους που χάνουν το υπουργείο τους και δε διαμαρτύρονται -ούτε καν σε φιλικό περιβάλλον. Μπορεί κάποιος να βλέπει, στο βλέμμα του, την πικρία ,όμως, ο Δραμινός πολιτικός φαίνεται πως, κύριος ήρθε στη Θεσσαλονίκη και κύριος φεύγει, αφού, ακόμη και στους πολύ καλούς του φίλους, υπογράμμιζε πως "είναι στρατιώτης της παράταξης" και πως "θα συνεχίσει να πολεμά, από τα έδρανα της Βουλής".
Για την ιστορία, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου, για την τελετή παράδοσης-παραλαβής:

Σε κλίμα συγκίνησης και βεβαιότητας για τις δυνατότητες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Βόρειας Ελλάδας, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του Υπουργό κ. Μαργαρίτη Τζίμα.
Η Τελετή Παράδοσης και Παραλαβής πραγματοποιήθηκε παρουσία του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, του Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκά Ανανίκα, του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Τσιότρα, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, βουλευτών, υπηρεσιακών παραγόντων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελεχών της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων και πλήθους κόσμου.
Ο απερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό, είπε τα εξής:

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των αρχών και του λαού.
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, υποδέχομαι στο στρατηγείο της ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το νέο Υπουργό τον εκλεκτό φίλο, τον κ. Σταύρο Καλαφάτη. Έναν άνθρωπο με τον οποίο συνεργαστήκαμε στις θέσεις του ελληνικού κοινοβουλίου, και πετύχαμε μέσα από δεσμούς φιλίας και συνεργασίας αλλά και ιδεολογικής προσέγγισης. Έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να δώσει νέα ώθηση σ` αυτό το υπουργείο που βρίσκεται στην εσχατιά της Ελλάδος.
Κυρίες και κύριοι, κληθήκαμε να υπηρετήσουμε το λαό της Βόρειας Ελλάδας με βαθύ αίσθημα ευθύνης, στην μεγάλη αποστολή που μας ανέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Σ` αυτό το υπουργείο κατετέθησαν και κατατίθενται καθημερινά τα οράματα και οι επιδιώξεις των 2.500.000, περίπου, Ελλήνων, που εκπροσωπούμε. Και πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες αυτού του λαού. Άλλωστε και ο ρόλος της πολιτικής και ο ρόλος των πολιτικών είναι υψηλός και υπερβαίνει τις όποιες προσωπικές επιδιώξεις, μεθοδεύσεις και φιλοδοξίες. Κι αν εμείς οι πολιτικοί δεν αντιληφθούμε πως αυτό που έχει σημασία είναι να βάζουμε το «εμείς» πάνω από το «εγώ», τότε δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοσύνη της πολιτικής και των πολιτικών στα μάτια του λαού που εκπροσωπούμε.
Αυτό το υπουργείο, το μοναδικό στην εσχατιά της Ελλάδος, στη Μακεδονία και στη Θράκης, έχει πλέον έναν νέο χαρακτήρα. Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, τον περασμένο Φεβρουάριο, απέκτησε διαχειριστική επάρκεια και πλέον έχει Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Δύο εργαλεία που του δίνουν τη δυνατότητα να μπει δυναμικά και αποτελεσματικά στην διαδικασία αξιοποίησης των πόρων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του γνωστού ΕΣΠΑ.
Ένα υπουργείο το οποίο ήδη συντάσσει μελέτες, ήδη υποβάλλει προτάσεις και πραγματικά ενεργοποίησε ολόκληρο τον μηχανισμό των υπαλλήλων που υπηρετούν τα τελευταία χρόνια στο χώρο αυτό. Και πρέπει να σας πω, πως το ΥΜΑΘ με τις αρμόδιες Διευθύνσεις, έχει πλέον ουσιαστικό ρόλο και στη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής με τη Διεύθυνση Θερμαϊκού Κόλπου, η οποία ήδη υλοποιεί προγράμματα ενταγμένα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Πρέπει να σας πω ότι αυτό το Υπουργείο, δεν είναι Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι Υπουργείο που καλείται να κάνει πολιτική για τον εκάστοτε Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης. Αλλά είναι ένα Υπουργείο που έχει στόχο και αυτό κάνουμε, πιστεύω με μεγάλη επιτυχία, να προβάλει το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, το έργο που επιτελείται σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη. Και όπως γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Βόρειας Ελλάδος, το σύνολο των 16 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
Δεν είναι μόνο το μετρό της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μόνο η εξωτερική περιφερειακή οδός. Δεν είναι μόνο η νέα εξαγγελία του Πρωθυπουργού της χώρας για νέο εκθεσιακό κέντρο. Αλλά είναι και τα χιλιάδες έργα που υλοποιεί η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης.
Γι` αυτό λοιπόν, εμείς βρεθήκαμε εδώ, αυτό το Υπουργείο βρίσκεται εδώ, όχι μόνο για να εκφράζει την ανησυχία του λαού που εκπροσωπεί, αλλά για να κάνει και έργο, με παρεμβάσεις και πολιτικές που εκπορεύονται από αυτό.
Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα πως κληθήκαμε να υπηρετήσουμε ένα λαό κυρίως της υπαίθρου. Ασχοληθήκαμε με προβλήματα της καθημερινότητας. Προβλήματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, στον οποίο δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους χώρους που ενώνουν τους πολίτες και δεν τους διχάζουν. Η πολιτιστική διαδικασία αποτέλεσε αγαπητέ συνάδελφε Σταύρο Καλαφάτη, βασική αρμοδιότητα αυτού του Υπουργείου, μαζί με την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των διατηρητέων κτιρίων της Μακεδονίας και Θράκης.
Γιατί πιστεύουμε πως η μνήμη η ιστορική του λαού μας, εμπλουτίζεται μέσα από τις αναπαλαιώσεις διατηρητέων κτισμάτων, μέσα από τις επιχορηγήσεις συγκεκριμένων έργων για τον πολιτισμό στην ελληνική περιφέρεια. Κι εμείς από τη Μακεδονία, εμείς από τη Θράκη, είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο, το οποίο έχουμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε στην πορεία της πολιτικής μας σταδιοδρομίας και της όποιας εξουσίας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που μου εμπιστεύθηκε και μου έδωσε την μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής μου, την μεγαλύτερη ευκαιρία της πολιτικής σταδιοδρομίας, για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε τα πρώτα βήματα της πολιτικής, στον λαϊκότερο χώρο της πολιτικής, που είναι η Αυτοδιοίκηση. Πέτυχα να υπηρετήσω το λαό της Βόρειας Ελλάδος, γιατί μου εμπιστεύθηκε αυτή την αποστολή ο Πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.
Είναι μεγάλη τιμή για έναν πολιτικό, να του αναθέτει ο Έλληνας Πρωθυπουργός το ύψιστο αξίωμα της πολιτικής, να είναι Υπουργός, να αποφασίζει για τις τύχες του λαού. Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού. Και δηλώνω και επίσημα την ώρα αυτή, πως μέσα από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα συνεχίσω να υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Γιατί εμείς οι πολιτικοί πρέπει να έχουμε συνέπεια και λόγων και έργων. Είμαστε εδώ σε όποια φάση της πολιτικής μας σταδιοδρομίας, για να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Είμαστε διάκονοι των συμφερόντων του λαού. Δεν είμαστε υπηρέτες των συμφερόντων των δικών μας, των προσωπικών, ή οικογενειακών. Και αυτό απαιτεί ο λαός από την παρουσία των πολιτικών. Όχι μόνο τη σεμνότητα και την ταπεινότητα, αλλά και τη διακονία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του ΥΜΑΘ, που θεωρώ ότι αξιοποιήθηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να ενδιαφέρομαι από την πλευρά μου, για την κομματική ή ιδεολογική τους τοποθέτηση.
Θέλω να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα του ΥΜΑΘ, τον ακούραστο εργάτη αυτού του Υπουργείου και του λαού της Βόρειας Ελλάδος, τον κ. Λουκά Ανανίκα. Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου εδώ στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, στο υπουργείο, τους αστυνομικούς μου. Τους Νομάρχες και τους Δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας με τους οποίους συνεργάστηκα όλο αυτό το διάστημα.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τους αγαπητούς μου συμπολίτες Δραμινούς, που μου συμπαραστάθηκαν σ` αυτό το δύσκολο έργο και με βοήθησαν να έχω αντοχή.
Και να δηλώσω πως μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα εξακολουθήσω να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του λαού και του τόπου που με ανέδειξε στα ύψιστα αξιώματα.
Να ξέρετε κύριε Υπουργέ πως θα με βρείτε φίλο σας, συνεργάτη σας μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαι βέβαιος αγαπητέ Σταύρο πως θα είστε καλύτερος από μένα σ` αυτό το Υπουργείο. Γιατί είχα την τύχη να γνωρίσω το ήθος σας, την αποτελεσματικότητά σας και την αγωνιστικότητά σας. Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Απαντώντας και αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο νέος Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε:

Φίλες και φίλοι, Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά.
Αντιλαμβάνεστε ότι η σημερινή στιγμή είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα.
Επιστρέφω στην πόλη μου με έντονο το συναίσθημα αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Με τη συγκίνηση που μου προκαλεί η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου.
Προσανατολισμένος σε μια πορεία ευθύνης, συνεχούς δουλειάς, στοχευμένης και αποτελεσματικής δράσης.
Διατεθειμένος να εργαστώ με επιμονή και συλλογικό πνεύμα, να υπερασπιστώ αξίες, να αγωνιστώ ώστε δημιουργικές ιδέες να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Συνεχίζοντας το έργο του εξαιρετικού φίλου και συναδέλφου Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος με τη συνέπεια, τη σύνεση και το ήθος του, άφησε τη δική του σφραγίδα στο Υπουργείο μας.
Φίλε Μαργαρίτη, να είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια που κατέβαλες, χτίζοντας πάνω στο σημαντικό έργο που πραγματοποίησες.
Κυρίες και Κύριοι, από χθες, η ταχύτητα έχει αυξηθεί.
Στο νέο ξεκίνημα για την Κυβέρνηση, οι προτεραιότητες ισχυροποιούνται.
Οι προσπάθειες εντείνονται για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, την υλοποίηση της στρατηγικής των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλο μερίδιο στην πρόοδο της χώρας. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης αλλάζουν πρόσωπο. Οι ταχύτητες ανεβαίνουν. Οι ευθύνες μας μεγαλώνουν. Η προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, η ψηφιακή σύγκλιση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή, αποτελούν καίριους άξονες προόδου. Αποτελούν στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης.
Φίλες και φίλοι,
Από τη θέση του Υφυπουργού Ανάπτυξης είχα την ευκαιρία να εργαστώ για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.
Επιτρέψτε μου να πω ότι καταφέραμε να προωθήσουμε σημαντικά μέτρα πολιτικής. Πετύχαμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Καταφέραμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μία εποχή κρίσιμη για τη διεθνή και εγχώρια οικονομία.
Με την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου ΜμΕ, την ανάδειξη του ΤΕΜΠΜΕ ως κυρίαρχου χρηματοδοτικού εργαλείου, την προώθηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας SBA και τη διαμόρφωση αντίστοιχου στρατηγικού σχεδίου στήριξης ΜμΕ στην Ελλάδα. Δράσεις που δρομολογήσαμε και θα συνεχίζουμε να προωθούμε επικεντρώνοντας πλέον την προσπάθειά μας στη Β.Ελλάδα.
Προτεραιότητά μας ωστόσο είναι η στρατηγική οργάνωση του μέλλοντος της περιοχής μας. Η θωράκισή της, με εργαλεία, απαραίτητα για την αντιμετώπιση των έντονων προκλήσεων στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Στη νέα εποχή, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο παιχνίδι δυναμικά. Με στόχο να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή περιφερειακή πόλη-πρότυπο. Δημιουργεί υποδομές που είναι αναγκαίες σ’ ένα σύγχρονο κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο. Λιμάνι, Μετρό, Αερολιμένας, Νέο Εκθεσιακό Κέντρο… Οπλίζεται με θεσμούς αναπτυξιακού χαρακτήρα, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Ζώνη Καινοτομίας, Τεχνόπολη. Θεσμούς- πόλους που είναι νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, νέες υποδομές γνώσης στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Θεσμούς-πόλους που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς, της δίδουν το προβάδισμα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα απαντούν με έναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας γεωγραφικός χώρος με ισχυρά πλεονεκτήματα, που συνδυάζει το στόχο της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών, και ελπιδοφόρων επενδυτικών ευκαιριών.
Νέες μορφές επιχειρηματικής δράσης, όπως η πράσινη επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, οι επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο χώρο της ενέργειας, η έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία, η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής συμπεριφοράς ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές, η εδραίωση ενός καλώς ευνοούμενου επαγγελματισμού στον τομέα των υπηρεσιών μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία μιας νέας αφετηρίας. Για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και Θράκης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εδώ στο Βορρά, τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια που μπορούμε να αποκομίσουμε από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.
Φίλες και φίλοι
Στόχος μας είναι η στρατηγική αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής μας, να έχει σημείο αναφοράς σε όλη την κοινωνία. Με τη φιλοσοφία αυτή, προσεγγίζουμε το μέλλον αλλά και τη δύσκολη συγκυρία σε ένα πνεύμα δημιουργικής αισιοδοξίας. Με τη φιλοσοφία της υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, της ατομικής δράσης αλλά και της συλλογικής ευθύνης. Είναι μια πρόκληση συνολική που μας αφορά όλους. Προϋποθέτει την συμμετοχή όλων. Απαιτεί συνεργασία και κοινή στόχευση. Ισχυρή θέληση να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο.
Το θέλουμε …. Θα το πετύχουμε
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: