Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Νέος υπουργός Μακεδονίας Θράκης

ο Σταύρος Καλαφάτης

Στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης βρέθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου 2009, ο Σταύρος Καλαφάτης(φωτογραφία αριστερά). Ο πρών υφυπουργός Ανάπτυξης δέχτηκε, ανήμερα των Φώτων, ένα τηλεφώνημα, από το γραφείο του πρωθυπουργού, με το οποίο του γινόταν γνωστό ότι επιθυμία του Κώστα Καραμανλή είναι η άνοδός του στην εκλογική του περιφέρεια, για να αναλάβει το υπουργείο Μακεδονιας – Θράκης. Κι ο κ. Καλαφάτης, όπως ήταν φυσικό, δέχτηκε.
Η αλλαγή στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ήταν αναμενόμενη. Ο Κ. Καραμανλής άλλαζε πάντα τον υπουργό, σε όλους τους ανασχματισμούς, ή τους σχηματισμούς κυβερνήσεων. Έτσι, ο κ. Μ. Τζίμας, ουσιαστικά γνώριζε πως επρόκειτο να αντικατασταθεί. Γι αυτό και, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προβολή του έργου του υπουργείου. Θα ήταν ψέμα να πει κάποιος ότι η αντικατάστασή του δεν τον πείραξε, όμως, όπως έλεγε και στο περιβάλλον του στη Δράμα, από όπου έγινε η μεταπήδησή του, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, “παραμένει στρατιώτης της παράταξης”.
Ο Σταύρος Καλαφάτης είχε πετύχει στο υφυπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο, όταν ανέλαβε, οι πολιτικοί του αντίπαλοι έτριβαν τα χέρια τους. Τους έκανε, όμως, να... τρίβουν τα μάτια τους! Η πορεία του, στο υφυπουργείο, ήταν -κάτι παραπάνω από- θετική.
Για την ίδια θέση -του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης- είχε ακουστεί το όνομα του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκα (φωτογραφία δεξιά). Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, όμως, άκουσε θετικά την είσοδό του στην κυβέρνηση στο υφυπουργείο Εσωτερικών -με αρμοδιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι, καθώς προτιμούσε να πάρει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ή του υπουργού επικρατείας, βρέθηκε... προϊστάμενος του Μάνου Αντώναρου -που ήταν επιλογή του Θ. Ρουσόπουλου- και, όπως ήταν φυσικό, ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος.
Στα θετικά και η είσοδος, στην κυβέρνηση, του βουλευτή Κοζάνης, Μιχ. Παπαδόπουλου. Για τους δυτικομακεδόνες ήταν “αναγνώριση της πορείας του”, καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητός, ακόμη και σε πολιτικούς του αντιπάλους.
Αντίθετα, στις Σέρρες δεν ακούστηκε καλά ότι κανείς από τους τοπικούς βουλευτές, της περιοχής καταγωγής του πρωθυπουργού δεν “χώρεσε” στην κυβέρνηση. Τα παράπονα των τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας έφθασαν ως την πόρτα του Μαξίμου στις... 12.30, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερντικού σχήματος.
Όσο για τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη (φωτογραφία αρστερά), η διατήρησή του στο υφυπουργείο είναι δείγμα πως ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είναι ευχαριστημένος από το έργο του. Πώς να μην είναι, άλλωστε, αφού ο “ξανθός” έδειξε, με τη θητεία του στην κυβέρνηση, ότι παραμένει ο ίδιος άνθρωπος τον οποίο είχε γνωρίσει, όλη η Ελλάδα, ως “ο κόουτς των επιτυχιών”.
Ο ανασχηματισμός, όσον αφορά τα πρόσωπα από τη Βόρειο Ελλάδα, συσχετίστηκε ιδιαίτερα με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι επαφές που έγιναν, από το πρωθυπουργικό γραφείο, είχαν, σα φόντο, το τι θα γίνει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Η συζήτηση, όμως, γι αυτό το θέμα, τώρα αρχίζει. Αν και, το όνομα νέου και δυναμικού βουλευτή, ακούγεται έντονα. Ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει πολλα “συν” στο ενεργητικό του: Είναι και νέος και άφθαρτος και χωμένος βαθιά στην πολιτική και με ενδιαφέρουσες απόψεις και με περιβάλλον που μπορεί να του εξασφαλίσει την εκλογή, καθώς το όνομα της οικογένειάς του είναι γνωστό -κι όλοι έχουν να μιλήσουν μόνον με καλά λόγια γι αυτό.
Ενδιαφέρον έχουν και οι αλλαγές στους οργανισμούς, οπου “παίζουν” πολλά ονόματα Βορειοελλαδιτών, καθώς, όπως ακούγεται, “ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα”!

Δεν υπάρχουν σχόλια: