Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Η άποψη του δημάρχου Μίκρας για τα οικόπεδα του Βατοπεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τα όσα ακούγονται σε DVD που προβλήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή (18/11/2008) για τη διερεύνηση των ανταλλαγών δημοσίων εκτάσεων με την Ι.Μ. Βατοπεδίου, ο Δήμαρχος Μίκρας Θεόδωρος Γκουστίλης επισημαίνει ότι «η αναφορά του δικηγόρου ότι διέθετε στοιχεία για οικόπεδα που εκμεταλλευόταν η επιχείρηση του κ. Πάπιστα, λόγω της συγγενικής σχέσης του μαζί μου, είναι ψευδής και δεν ανταποκρίνεται επ ουδενί στην πραγματικότητα. Δεν έχω καμία συγγενική, ούτε την οποιαδήποτε κοινωνική σχέση με τον κ. Κουκουβίνο και η αναφορά του ονόματός μου στην εν λόγω συνομιλία που περιλαμβάνεται στο DVD, είναι άστοχη και υποκρύπτει σκοπιμότητες».
Επιπλέον, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Μίκρας Ν. Πανέρη στην εφημερίδα «Έθνος» (20/11/2008) ότι ο Αθ. Πάπιστας εξαγόρασε τη Δημοτική Αρχή γιατί είναι χορηγός σε εκδηλώσεις του Δήμου, υπογραμμίζεται ότι ο Δήμος Μίκρας και η αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση απευθύνονται σε όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις διάφορες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο «Όμιλος Πάπιστας». Μάλιστα, ο κ. Πανέρης ψεύδεται και στην αναφορά του σχετικά με τη χορηγία στο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου για την πραγματοποίηση εκδρομής στη Δράμα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζεται ότι η εκδρομή επιχορηγήθηκε με 5.000 € από τον «Όμιλο Πάπιστας» και 5.000 € από τη «Χριστοδουλίδης Α.Ε.» και παρών στην εκδρομή ήταν ο κ. Χριστοδουλίδης και όχι ο κ. Πάπιστας. Εξάλλου, τα στοιχεία με τις χορηγίες που δόθηκαν από τον «Όμιλο Πάπιστας» στο Δήμο Μίκρας για την πραγματοποίησεων πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του κ. Πανέρη στην εφημερίδα «Έθνος» (20/11/2008) ότι η Δημοτική Αρχή δεν κινητοποιήθηκε για την επιστροφή των δημοσίων ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Μίκρας και παραχωρήθηκαν στο Βατοπέδι, είναι ανακριβείς και αόριστοι και μόνον εντυπώσεις θέλουν να δημιουργήσουν. Ο Δήμος Μίκρας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα έδρασε συντονισμένα και μάλιστα απαίτησε, διεκδίκησε και πέτυχε την επιστροφή στο Δημόσιο από την Ι.Μ. Βατοπεδίου, έκτασης 629 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Δ.Δ. Πλαγιαρίου και 22 οικοπέδων στο Άνω Σχολάρι, τον Τρίλοφο και την Καρδία, που είχαν δοθεί με συμβόλαια που έγιναν το 2007. Για τις ανταλλαγές που έγιναν με συμβόλαια του 2005 και αφορούν σε 50 οικόπεδα του Δ.Δ. Καρδίας και άλλα 30 σε Δήμους του Νομού, ο Δήμος Μίκρας ενημερώθηκε στα τέλη του 2006 και έσπευσε να κάνει γνωστό το θέμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα στους Δημάρχους Θέρμης, Θερμαϊκού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, που επίσης θίγονταν από τις ανταλαγγές, την Τ.Ε.Δ.Κ., το Νομάρχη Θεσσαλονίκης – ο οποίος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του κ. Πανέρη υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτα -, τους βουλευτές του Νομού και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μίκρας με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μίκρας και τον Πρόεδρο του Δ.Δ. Καρδίας, είχαν συνάντηση με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, στις αρχές του 2007, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι δεν έχει γνώση της υπόθεσης. Στο σημείο αυτό, διευκρινίζετα ότι την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν οι παραπάνω ενέργειες (2006), ο κ. Πανέρης δεν ήταν Δήμαρχος Μίκρας, όπως λανθασμένα αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» (20/11/2008), αλλά επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου.
Επίσης, σημειώνεται ότι εάν το 2001 που εκπονήθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μίκρας, η τότε Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον κ. Πανέρη, είχε φροντίσει να χαρακτηρίσει τις δημόσιες εκτάσεις, δηλαδή να προσδιορίσει τη χρήση τους, θα είχαν αποφευχθεί οι παραχωρήσεις που έγιναν στην Ι. Μ. Βατοπεδίου το 2005 και το 2007 και με αυτό τον τρόπο θα ήταν δυνατόν οι δημόσιες αυτές εκτάσεις να διατεθούν για την υλοποίηση κοινωφελών υποδομών για τους κατοίκους του Δήμου.
Υπογραμμίζεται επίσης, ότι στην περίπτωση των 50 οικοπέδων στην Καρδία, η υπόθεση έγινε γνωστή αφού τα ακίνητα είχαν ήδη μεταβιβαστεί από το Βατοπέδι σε ιδιώτες, ενώ η περίπτωση των συμβολαίων του 2007 γνωστοποιήθηκε όταν έγινε η μεταβίβαση από το Βατοπέδι στη Μονή. Επιπλέον, όταν ο Δήμος Μίκρας δημοσιοποίησε το θέμα το 2006, οι αρμόδιοι φορείς δεν ανταποκρίθηκαν, ενώ και τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα.
Μάλιστα, με ψήφισμά του (23/9/2008), που εστάλη στον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Μακεδονίας - Θράκης, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης, τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, το Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, τους Δημάρχους περιοχών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Συμβούλιο Μίκρας ζητά από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση της ανταλλαγής και τη δέσμευση υπέρ του Δημοσίου των 50 ακινήτων του Δ.Δ. Καρδίας, την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών, καθώς και την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε αυτά, ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες οριστικής απώλειας των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου επί των ακινήτων αυτών, ενεργώντας με τον τρόπο αυτό προς όφελος των συμφερόντων του, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Μίκρας επισημαίνει ότι «εμείς έχουμε κάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τη διακοπή των εργασιών, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ οι εργασίες στα ακίνητα της Ραιδεστού έχουν ολοκληρωθεί, στο Δήμο μας βρίσκονται ακόμη στη φάση της θεμελίωσης. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσουμε τις εργασίες, αλλά με την απειλή της εισαγγελικής παρέμβασης, αναγκαστήκαμε να μην προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τον υπουργό Οικονομίας, που είναι και οι καθύλην αρμόδιοι, όμως, κανείς δεν προχώρησε στη διακοπή των εργασιών.
Ως Δήμος, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, δεν έχουμε κανένα έννομο συμφέρον να διεκδικήσουμε τη διακοπή των εργασιών, όμως, συνεχίζουμε τις ενέργειές μας και απαιτούμε την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να μην παγιωθούν καταστάσεις και καταλήξουν μη αναστρέψιμες».

Διαβάστε ακόμη:

Ψωμιάδης: Κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ το ότι γνώριζε ο κ. Παπακωνσταντίνου για το dvd

Δεν υπάρχουν σχόλια: