Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Βροχή ανακοινώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ανάρτηση ενημερώνεται με την έκδοση νέων ανακοινώσεων

Ο ένας μετά τον άλλον, διάφοροι φορείς εκδίδουν ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Από το ΑΠΘ ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008, στο πλαίσιο απόδοσης τιμής στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου και τηρώντας τη διακηρυχθείσα μας Αρχή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008 και ώρα:

12.00 Κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

18.00 Επετειακή Συνεδρίαση της Συγκλήτου στην Αίθουσα Συγκλήτου του Α.Π.Θ.

19.00 Ανοιχτή Συζήτηση, (σε συνδιοργάνωση με τον Ε.Σ.Δ.Ε.Π.), παρουσία των μελών της Συγκλήτου, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, με θέμα: «Συζήτηση για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών» και ομιλητές τους:

Ελευθερία Καρνάβου, Καθηγήτρια, Πρόεδρο Ε.Σ.Δ.Ε.Π.- Α.Π.Θ.

Γιάννη Κρεστενίτη, Καθηγητή, Γενικό Γραμματέα Ε.Σ.Δ.Ε.Π.- Α.Π.Θ.

Αναστάσιο Μάνθο, Καθηγητή, Πρύτανη του Α.Π.Θ.

Γιάννη Μυλόπουλο, Καθηγητή, Πρόεδρο Επιτροπής Παιδείας για θέματα Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Ευγενία Σαχπεκίδου, Καθηγήτρια Δικαίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ.

Αμέσως μετά τη συζήτηση (ώρα 21.00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ., θα δοθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα Γιάννης Αγγελάκας και Επισκέπτες, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα για την επέτειο:

Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για την ελευθερία, τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τηνπαιδεία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι αγώνες διαρκείς. Με το βαρυσήμαντο ιστορικό του νόημα το Πολυτεχνείο- δείγμα και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα-μας προτρέπει να εργαζόμαστε πάντα με αληθινή προσήλωση για τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η εξέγερση των φοιτητών και γενικά της Ελληνικής νεολαίας το 1973, κατά της δικτατορίας, είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη από την οποία αντλούμε σημαντικά διδάγματα.Στους αγώνες εκείνους η νεολαία της Θεσσαλονίκης είχε το δικό της πολύτιμο μερίδιο, αφού με τόλμη και αποφασιστικότητα προάσπισε τις αρχές της Δημοκρατίας. Είθε οι αγώνες κατά της δικτατορίας να μην χάσουν ποτέ το αληθινό τους νόημα.

Η δημοτική κίνηση "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", του Γιάννη Μπουτάρη, εξέδωσε ανακοίνωση με ποιητική διάθεση:
Με αφορμή τον εορτασμό της 35ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» αφιερώνει στους αγωνιστές τους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο,
Υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το ποίημα.
Απλώνοντας το χέρι μου δεν φτάνει ως εκεί
Που ωραία λουλούδια τις μορφές σας
Λιτανεύει ο αέρας της αρετής. Ω παιδιά μου,
Μπροστά σ΄ αυτό το ποίημα μετράει μόνο η σιωπή.

Η νομαρχιακή επιτροπή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε τα εξής:
Η επέτειος του Πολυτεχνείου, σήμερα, 35 χρόνια μετά, φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα συνθήματα των φοιτητών «ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αποτέλεσαν και θα αποτελούν ορόσημο, στην σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτής της χώρας. Η θυσία πολλών από αυτούς, αλλά και ο αγώνας χιλιάδων άλλων έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της αμερικανοκίνητης χούντας, που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα από το 1967.
Σήμερα δυστυχώς, από τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το μόνο που φαντάζει κεκτημένο και εμπεδωμένο είναι η ελευθερία. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, με τις βαθιά ταξικές πολιτικές της έχει ισοπεδώσει το κοινωνικό κράτος, την υγεία, τις υποδομές, την δικαιοσύνη, ενώ στην παιδεία τα πράγματα εξελίσσονται ακόμη χειρότερα.
Σήμερα 35 χρόνια μετά, το 1/3 των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, ενώ οι αλλαγές που δρομολογούνται στην παιδεία, τείνουν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Η απάντηση όλων των νέων πρέπει να είναι ένα βροντερό ΟΧΙ, σε όσες «μεταρρυθμίσεις», η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, σχεδιάζει να επιφέρει. Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ της Θεσσαλονίκης τιμά τους αγώνες του Πολυτεχνείου και βρίσκεται στις πολιτικές επάλξεις, για την πραγματική ΑΛΛΑΓΗ.
Καλούμε κάθε Δημοκράτη Νέο, Φοιτητή, Εργαζόμενο, Συνταξιούχο, να συμμετέχει στην πορεία τιμής και μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στις 16:30 έξω από την Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκαν τα εξής:

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί από τους εργαζόμενους της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο φιλόλογος και σχολικός σύμβουλος Ιωάννης Γκανάκας, ενώ ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.


Στην εισαγγελική παρέμβαση (επιστολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών στην Αστυνομία) αναφέρεται η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη":

Με το από 10.11.2008 έγγραφο του Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Α/εισαγγελέα Εφετών κ. Δ. Παπαγεωργίου προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, και όπως το περιεχόμενό του μεταφέρθηκε στον τύπο διαπιστώνει κανείς την εμμονή των δικαστικών αρχών στον ίδιο δρόμο της καλλιέργειας πολεμικού κλίματος εν’ όψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και της φαλκίδευσης λαϊκών κατακτήσεων όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, που είχε χαράξει ο προηγούμενος Διευθύνων την Εισαγγελία κ. Φλωρίδης . Υπενθυμίζουμε ότι «προϊόν» των σχετικών υποδείξεων Φλωρίδη – στις οποίες παραπέμπει με το χτεσινό του έγγραφο ο κ. Εισαγγελέας- το 2006 ήταν ο βάρβαρος ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή Α.Δημητρίου από τα όργανα καταστολής – οι μηνύσεις του οποίου εκδικάζονται αυτές τις μέρες. Εύλογα συσχετίζονται τα γεγονότα, και αναπόφευκτο το πολιτικό συμπέρασμα που διαμορφώνεται: τα εισαγγελικά έγγραφα που αναφέρονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα «ενδεχόμενα επεισόδια» όχι απλώς λειτουργούν εκφοβιστικά για τον κόσμο , ιδιαίτερα των νεαρών ηλικιών, που θέλει να συμμετάσχει στην πορεία, αλλά παράλληλα δίνουν το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο διαθέσιμο σε βάρος του «εχθρού λαού». Διότι, όπως απέδειξε η περίπτωση του αναίτιου ξυλοδαρμού του Α. Δημητρίου όταν δημιουργείται η εντύπωση της ασυλίας στα όργανα καταστολής εν ‘όψει πραγματικών ή υποτιθέμενων επεισοδίων , ο καθένας μπορεί να γίνει «ένοχος». Και να αντιμετωπιστεί ανάλογα.. Θα επιμείνουμε, και μ’ αυτή την ευκαιρία, στο ότι εξελίξεις σαν και αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Κατ’αρχήν πατάνε στο οιωνεί δεδικασμένο των παρεμβάσεων Φλωρίδη – παρεμβάσεις οι οποίες στο περιεχόμενό τους συνάντησαν και την καταδίκη κύκλων της δικαιοσύνης – αλλά παράλληλα εκφράζουν και το κλίμα που μέσα από κεντρικά νομοθετήματα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο (και βέβαια σε επίπεδο Ε.Ε.) έχει διαμορφωθεί. Ο «εχθρός» της τάξης είναι ο λαός που βρίσκεται στους δρόμους. Δυστυχώς, φαίνεται να δυναμώνει η τάση να νομιμοποιείται ο αυταρχισμός και η βία των οργάνων καταστολής και την ίδια στιγμή να ποινικοποιείται το αγωνιστικό δικαίωμα έκφρασης του λαού και της νεολαίας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να απαντήσουν στο κλίμα αυτό που διαμορφώνεται από τους μηχανισμούς του κράτους. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου να απαιτήσουν να μπει τέρμα στις προσπάθειες που γίνονται και κλιμακώνονται, να αντιμετωπίζεται ο λαός σαν εχθρός, να ποινικοποιούνται ή να «καταστέλλονται προληπτικά» οι αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού και της νεολαίας μας. Αποφασιστικά να περιφρουρήσουμε το Πανεπιστημιακό Άσυλο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.
Από την αστυνομία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται ότι, τη Δευτέρα (17-11-2008) στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων πόλης μας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις , συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο εορτασμού της 35ης Επετείου του Πολυτεχνείου.

Από 14.00 ώρα, λόγω της προσέλευσης πολιτών, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα:

  • Από 14.00 ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές-εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ, Καρ Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φόρα κυκλοφοριακές συνθήκες.
  • Επίσης, από 06.00 ώρα θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους: Εγνατία (από Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Βενιζέλου), Εθνικ. Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Τσιμισκή), Αγίου Δημητρίου (από Εθνικής Αμύνης μέχρι Κατσιμίδη), Γ΄Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Λ. Στρατού), Αγγελάκη (από Πλ. Συντριβανίου μέχρι πλ. ΧΑΝΘ), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Τσιμισκή (από Εθν. Αμύνης μέχρι Βενιζέλου), Β.Ηρακλείου (από πλ. Αριστοτέλους μέχρι Κ. Ντηλ), Κ.Ντηλ (από Τσιμισκή μέχρι Β. Ηρακλείου), Γρ.Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου), Κ.Καραμανλή (από Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι Κατσιμίδη), καθώς και όπου αλλού απαιτηθεί.
  • Σε επίκαιρα σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Παρακαλούνται οι πολίτες, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους προς το κέντρο στις απολύτως απαραίτητες και να συνεργάζονται με τους ρυθμιστές τροχονόμους. Επίσης, να απομακρύνουν τα σταθμευμένα οχήματα από τους παραπάνω δρόμους που απαγορεύεται η στάθμευση και να μη σταθμεύουν από το βράδυ της Κυριακής (16-11-2008), μέχρι την 07.00 ώρα της 18-11-2008




Δεν υπάρχουν σχόλια: