Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Θετικές αντιδράσεις για την παρέμβαση Βενιζέλου

«Ήταν καιρός κάποιος να του τα πει». Τα λόγια αυτά, κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει επιλέξει να ιδιωτεύει, δείχνει τι πιστεύουν στην πόλη, για την τοποθέτηση –αρχηγική τη χαρακτηρίζουν- του Ευάγ. Βενιζέλου, στη σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου για τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ.
Τα τοπικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους, εδώ στη Θεσσαλονίκη, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την εμμονή στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ο κ. Παπούλιας είναι συμπαθής στον κόσμο κι αυτή η επιμονή, να μην τον ψηφίσουμε για να προκαλέσουμε εκλογές, όσο ανάγκη αν κι έχει από κάτι τέτοιο ο τόπος, δε λειτουργεί στη βάση», λένε εδώ και καιρό.
Κάποιοι άλλοι προχωρούν ακόμη περισσότερο: «Οι εποχές που ο κόσμος δικαιολογούσε συμφωνίες με το διάβολο για την επίτευξη του τελικού σκοπού, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν υπάρχουν Φάουστ στις μέρες μας», προσθέτουν.
Τι έκανε ο Ευάγ. Βενιζέλος; Τίποτα παραπάνω από το να μεταφέρει αυτήν τη αίσθηση της βάσης του ΠΑΣΟΚ, στην κορυφή.
Έγραφε, χθες, η «Καθημερινή»: ‘Για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει «εμπλακεί επί δεκαπέντε ημέρες σε λάθος συζήτηση, καθώς θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού». Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο ή να προδικάσει τη στάση του ίδιου του κ. Παπούλια. Επίσης, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι μερίδα της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την επιλογή των κομμάτων να αλλάζουν στάση ανάλογα με το τι τα συμφέρει πολιτικά’.
Αυτή είναι η αίσθηση της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι στο κίνημα δε θέλουν να συνδεθούν με «το κόμμα που ζητούσε, συνέχεια, εκλογές». Όπως υπογραμμίζουν «αυτό έκαναν και στη Νέα Δημοκρατία το 2000 και να τι έγινε…»
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στη σύσκεψη και τη στάση του συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου, που συμμετείχε, πριν χρόνια, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν ενάντιος στο να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του κινήματος τον κ. Κ. Παπούλια. «Δεν μπορεί ένα κόμμα να αντιπαρατίθεται με συνταγματολόγους που εκφράζουν επιστημονικές απόψεις», είπε.
«Δεν μπορούν κι οι συνταγματολόγοι να… κουνάνε το δάκτυλο σε ένα κόμμα», απάντησε ο κ. Ρέππας, ενώ απάντηση για την αρχική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει τώρα εκλογές, αλλά δεν μπορεί να τις προκαλέσει. Όμως, ως κόμμα δεν μπορούμε να μην λέμε τι θα πράξουμε τον Μάρτιο όταν έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό σαφή θέση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η απάντηση δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τη βάση του κινήματος στη Θεσσαλονίκη, αφού, επί της ουσίας της τοποθέτησης του κ. Βενιζέλου δεν έδινε αντίθετα επιχειρήματα.
Μάλιστα, την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κάνει πιο σημαντική το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έμεινε στα λόγια. Αντίθετα, παρέδωσε γραπτό υπόμνημα στον εκπρόσωπο Τύπου του κινήματος, Γ. Παπακωνσταντίνου. Μόνον που ο κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε, προφανώς με… σύμφωνη γνώμη, να μη δημοσιοποιήσει τη θέση Βενιζέλου.
Γενικά οι τοποθετήσεις Βενιζέλου αντιμετωπίστηκαν με… εσωκομματική ευγένεια. Όταν, όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως τα στελέχη του κινήματος πρέπει να περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια την υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση και να υποβάλουν προτάσεις προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων, ο Χρ. Παπουτσής παρενέβη σε αυστηρό ύφος. Παίρνοντας αφορμή από την εμφανή απουσία της Άννας Διαμαντοπούλου, είπε πως δεν μπορεί στελέχη, υπό το βάρος των δημοσιονομικών προβλημάτων, να ζητούν αναπροσαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε ακόμη και για τη νέα γρίπη. Τόνισε πως το «ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται, αλλά να προτείνει και να στηρίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: